Florence mat-turer

Italien och Florens är synonymt med god gastronomi och därför delar jag med mig av de bästa gastronomiska turerna du kan göra i och runt Florens stad.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minsta läsning

Florence mat-turer

Utsikt över Florens | ©Pixabay

Florens konst och charm sträcker sig långt bortom museer och monument. Det återspeglas också i gastronomin. Italiensk mat är världsberömd och är mycket mer komplett än de berömda pasta- och pizzakombinationerna. Florens är också en av de bästa städerna för att njuta av denna italienska gåva i form av mat.

Dess läge i hjärtat av Toscana gör det till en favoritdestination för alla som gillar gastroturism. På Florens gator kan vi smaka på de mest traditionella maträtterna som pasta, pizza och gelato, mindre kända rätter som Ribollita, prova gatuköket eller njuta av att äta samtidigt som vi provsmakar ett gott vin i Toscana. Oavsett vad din smak är finns det ett alternativ för dig och i det här inlägget visar jag dig de bästa gastronomiska turerna i Florens.

1. Lär dig att göra pizza och gelato som en riktig italiensk kock

Äta pizza| ©Cats Coming
Äta pizza| ©Cats Coming

Om det är något som italienska kockar är kända för så är det att de gör världens bästa pizzor och glassar. Som tur är delar några av dem med sig av sina kunskaper och ger kurser så att besökarna kan lära sig det italienska kökets hemligheter för att göra de bästa möjliga pizzorna och glassarna.

Det finns många restauranger och matställen i stadens centrum som erbjuder dessa organiserade kurser där en kock förklarar allt du behöver veta för att göra en god pizza och gelato, ger dig de bästa ingredienserna och sedan kan du smaka på dina egna skapelser med dryck inkluderad. Många av dem ger dig också ett certifikat så att ingen kan tvivla på de kunskaper du har lärt dig.

  • Pris: Cirka 50 euro.
  • Vad du får smaka: Du får lära dig hur man gör den bästa pizzadegen, de bästa kombinationerna av ingredienser och såser, baktider och hemligheter samt de bästa teknikerna för att göra glass.
  • Rekommenderas om: Förutom att smaka på det bästa av Italien vill du ta med dig kunskapen för att kunna göra det hemma.

Boka en matlagningskurs i pizza och glass

2. Vinprovning och typiska toskanska rätter i Chianti

Chianti, Toscana| ©Greg_FOT
Chianti, Toscana| ©Greg_FOT

Florens gastronomi sträcker sig längre än till gatorna. Staden ligger i hjärtat av Toscana, och är faktiskt regionens huvudstad, och erbjuder oändliga möjligheter till utflykter till de typiska vingårdarna i området.

Du kan besöka dem inte bara för att smaka på vinet, utan också för att följa med en god typisk toskansk måltid med vykortet av vingårdarna i bakgrunden. Den bästa regionen för detta är Chianti, mycket nära Florens. Guidade turer till denna region inkluderar transport till och från staden samt besök och provning på en Chianti-vingård. Om du vill veta vilka vingårdar som är bäst att besöka kan du göra det genom att klicka på den här länken.

  • Pris: Turerna börjar på 30 euro.
  • Vad du kommer att smaka: Traditionella toskanska rätter tillsammans med de bästa vinerna från regionen.
  • Rekommenderas om: Du vill uppleva den mest autentiska gastronomiska upplevelsen i Toscana.

Boka en vinprovning i Chianti

3. Gastronomi och konst i Florens historiska centrum

Kupolens utsida| ©Vicente Camarasa
Kupolens utsida| ©Vicente Camarasa

Alla som besöker Florens gör det för det historiska och konstnärliga arvet. På samma sätt som du inte får missa museer och monument kan och bör du inte heller missa möjligheten att prova gastronomin. Det finns guidade turer som kombinerar båda för att du ska kunna njuta av den och dess turistattraktioner på samma gång.

Dessa turer inkluderar vanligtvis inträde till Domkyrkan, Accademia-galleriet och Uffizi-galleriet samt platser som Ponte vecchio, med en provsmakning av typiska produkter som kallskuret kött, pasta och sötsaker på en typisk trattoria i Florens centrum.

  • Pris: All inclusive, vanligtvis från 80 euro.
  • Vad du kommer att smaka: Typiskt toskanska charkuterier, toskanska ostar, pasta, sötsaker och viner från Toscana.
  • Rekommenderas om: Du letar efter det mest bekväma sättet att kombinera turism och gastronomi på samma dag.

4. Gastronomisk rundtur i San Lorenzo

Turer i San Lorenzo| ©Richard Chester
Turer i San Lorenzo| ©Richard Chester

Om vi vill ha en gastronomisk rundtur är de bästa turerna oftast i San Lorenzo-kvarteret. Här finns det många restauranger, glassbarer och alla slags matbutiker. Men den främsta attraktionen är den centrala marknaden eller San Lorenzo.

Rundturer i stadsdelen passerar alltid genom marknaden och erbjuder provsmakningar av traditionell florentinsk mat med högkvalitativa produkter och möjlighet att se hur de tillverkas på plats. Detta gäller även för glass, eftersom det finns glassbarer med demonstrationer av hantverksmässig glasstillverkning som ofta är ett stopp på dessa turer.

  • Pris: Inklusive besök på marknaden, provsmakning och demonstration av beredningar, vinprovning och besök på en hantverksmässig glassbar från 90 euro.
  • Vad du kommer att smaka: Typiska rätter som Bruschetta, Bistecca alla fiorentina, Lampredotto, Panino eller schiacciata tillsammans med toskanska viner och hantverksmässig gelato.
  • Rekommenderas om: Du vill smaka på rätter med produkter av högsta kvalitet och lära dig hur man tillagar dem.

5. Provsmakning av typiska florentinska rätter

Provning av italienskt kaffe| ©Salomé Chaussure
Provning av italienskt kaffe| ©Salomé Chaussure

Om du inte vill gå runt och vill veta direkt vilka de bästa rätterna i Florens är, finns det turer som visar dig från frukost till middag i hjärtat av Florens historiska stadskärna.

Turerna börjar i ett typiskt florentinskt kafé där du kan smaka på det bästa italienska kaffet, varefter du besöker en bar, eller i vissa fall San Lorenzo-marknaden, för att smaka på en rad typiska produkter som tryffel, kallskuret kött eller ost. Dessert ingår också och du får inte missa att smaka på sötsaker som den berömda cantucci och hemgjord glass.

  • Pris: Från 30 euro.
  • Vad du kommer att smaka: italienskt kaffe, tillagning av charkuterier, ostar, tryffel osv. Viner och drycker, godis och hemgjord glass.
  • Rekommenderas om: Du vill gå rakt på sak och prova de enklaste och mest typiska rätterna utan att gå runt på en massa detaljer.

6. Tur för söta älskare.

Cantucci,| ©Miles Heller
Cantucci,| ©Miles Heller

Kanske är du en inbiten sötsugare och för dig är måltider bara en formalitet tills du kommer till efterrätten. Om det är fallet finns det turer som är utformade för dig. De tar dig med på en kort rundtur till några av de historiska konditorierna och glassbutikerna i Florens centrum.

Här kan du prova de mest typiska florentinska sötsakerna, som Cantucci, torra kex fyllda med torkad frukt, eller Schiacciata alla fiorentina, sötsaker täckta med florsocker, som är typiska för karnevaler, även om de kan avnjutas året runt. Naturligtvis spelar även hemlagad glass en viktig roll.

  • Pris: Från cirka 20 euro.
  • Att prova: Typiska sötsaker som Cantucci eller Schiacciata alla fiorentina och hemgjord glass.
  • Rekommenderas om: Du har en sötsak.

7. Gastronomisk utflykt till San Gimignano

Flygfoto av San Gimignano| ©Stefano Costantini
Flygfoto av San Gimignano| ©Stefano Costantini

Det finns hundratals utflykter och matresor i Toscana, men San Gimignano förtjänar ett särskilt omnämnande. Denna vackra medeltida stad är ett av Toscanas mest kända vykort och ett mycket rekommenderat gastronomiskt resmål. Det traditionella köket från de italienska mammorna är huvudpersonen i de gamla trattoriorna i byns centrum.

Turer till San Gimignano är mycket populära och inkluderar transport till och från Florens centrum samt en guide som inte bara visar dig staden och dess historia utan också ger dig råd om gastronomiska frågor. Vi kan också komplettera besöket med en vinprovning i en vinkällare i byn.

  • Pris: En dagstur till San Gimignano med ett gastronomiskt besök kostar cirka 100 euro.
  • Vad du kommer att smaka: Traditionella toskanska charkuterier och hemlagade rätter.
  • Rekommenderas om: Du vill besöka en av de vackraste byarna i Toscana och avrunda ditt besök med en god gastronomisk upplevelse.

Andra gastronomiska upplevelser

Inuti Heladeria La Carraia| ©Nathalie K
Inuti Heladeria La Carraia| ©Nathalie K

Förutom dessa turer erbjuder Florens andra gastronomiska alternativ som du kan göra på egen hand om du vill njuta av det lokala och italienska kökets förtjänster:

Rundtur till några av de bästa trattoriorna i Florens

Trattoriornaär en typ av italiensk restaurang där hemlagad mat dominerar. Ordet trattoria kommer faktiskt från "trattore" som betyder "förbereda" och har sitt ursprung i italienska mammor och deras hemlagade rätter. Florens centrum är fullt av sådana restauranger och du kan ta en organiserad tur eller gå på egen hand för att prova dem.

Några av de mest kända trattorierna i Florens är Trattoria Mario i San Lorenzo, Trattoria Giovanni i Santo Spirito, Trattoria dall Oste i Florens centrum och Trattoria da Ruggero nära Porto Romana.

  • Pris: Trattorias kostar i genomsnitt mellan 20 och 30 euro per person.
  • Att prova: De mest kända hemlagade italienska rätterna som Bistec alla fiorentina, pasta av alla slag, Ribollita-soppa osv.
  • Rekommenderat ja: För att gå på egen hand och prova de bästa hemlagade italienska rätterna.

Smaka på de bästa gelateriorna i staden.

Oavsett hur mycket du äter finns det alltid plats för en god glass, och om den är italiensk är den ännu bättre. Om du är en älskare av den typiska efterrätten i Florens och i hela landet kan och bör du ta en tur till de bästa glassbutikerna i staden.

Det finns hundratals av dem, men de mest kända är: Grom-glassbaren, en franchise som redan är konsoliderad och spridd över hela världen, den hantverksmässiga glassbaren Perche no, Vivoli, en av de äldsta i Florens, och Dei Neri glassbaren i närheten av Palazzo Vecchio.

  • Pris: Priserna varierar mycket, men du kan prova god gelato från drygt 2 euro.
  • Vad du kommer att smaka: Världens bästa gelato.
  • Rekommenderat ja: Svaret är enkelt. Om du gillar glass.

Staden med gatumat.

Gatuköket spelar en viktig roll i Florens gastronomi, och inte bara på grund av pizzasnitten. I den florentinska huvudstaden är det de så kallade Lampredotto-snackarna som gäller. Det är smörgåsar som liknar hamburgare men fyllda med kotarm. Paninos eller schiacciata är också typiska smörgåsar, men de är mycket mer varierade och det finns tusentals kombinationer.

För en bra, snabb och billig måltid är denna typ av mat det bästa alternativet och i stadens centrum finns det hundratals ställen som serverar denna typ av mat, vilket gör staden till huvudstad för gatumat i Italien.

  • Pris: Det finns alternativ med en drink från cirka 5 euro.
  • Vad du kommer att prova: Italiens bästa gatumat.
  • Rekommenderas om: Du vill äta gott utan att ta för många pauser på resan och dessutom billigt.

Boka ett bord på Hard Rock Cafe i Florens

Om du känner för att ta det säkra före det osäkra eller om du gillar amerikansk mat kan du boka en meny på Hard Rock Cafe i Florens och njuta av olika typer av menyer med grillat kött, lax eller hamburgare omgivna av rockklassiker.

  • Pris: 23 euro
  • Vad du ska prova: Två eller tre rätter med grillat kött, kyckling, sallad eller hamburgare.
  • Rekommenderas om: Du föredrar amerikansk mat på en legendarisk plats.

Tips för en gastronomisk rundtur i Florens

Ingång till Le Carceri| ©Maurizio Lovato
Ingång till Le Carceri| ©Maurizio Lovato

Oavsett om du anlitar en gastronomisk rundtur eller besöker Florens barer och restauranger på egen hand finns det ett antal saker som du bör känna till så att ingenting kan förstöra din måltid:

  • På de flesta barer och restauranger debiteras tapas enligt antalet platser vid bordet. Räkningen är märkt som "coperta " och priset ligger vanligtvis mellan 1 och 2 euro. I de mer turisttäta områdena är denna tilläggsavgift dock vanligtvis högre.
  • Det blir allt vanligare att restauranger i Florens tar ut en serviceavgift på 10-15 % av notan. Dricks betalas separat.
  • Det finns ingen skriven lag om dricks. Italienarna är inte vana vid att ge dricks och det är okej, men på turistorter som Florens är det vanligare att turister lämnar dricks. De ser inte illa på dig om du inte gör det, men det är lämpligt att lämna ett par mynt, högst 1 eller 2 euro, om du tyckte om servicen.
  • Måltiderna liknar dem i Spanien och man äter lite senare än vad man brukar göra i Europa. Lunch serveras vanligtvis mellan 13:00 och 15:00 och middag från 20:00 och framåt. Restaurangerna i Florens är dock vanligtvis mycket flexibla i detta avseende.
  • Eftersom middagstiden i Florens är relativt sen har florentinarna för vana att ta en sorts fördrink med vin och en liten tapa på stadens barer.
  • Det italienska kaffet har sina egna lagar. Efter klockan 11 är det nästan förbjudet att tillsätta mjölk i kaffet. Mjölkkaffe är mer till frukost och från och med den tiden är det mycket ovanligt att italienare dricker kaffe med mjölk. Undantag görs för espresso macchiato, ett kaffe med mjölkskum, men den obestridda kungen på eftermiddagen är espresso.
  • Det vanligaste sättet att dricka kaffe är att beställa det och dricka det i baren. Om du dricker det på en terrass eller vid ett bord är det ganska troligt att du får betala lite extra.