Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Florence Duomo biljetter och turer: alternativ, öppettider, hur man tar sig dit och mycket mer.

Färgerna, storleken och torget där den ligger kommer att göra dig mållös, men du bör också besöka katedralens insida. Jag ska berätta hur

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

5 minsta läsning

Florence Duomo biljetter och turer: alternativ, öppettider, hur man tar sig dit och mycket mer.

Domkyrkan upplyst på natten | ©Naval S

Om det är något du inte får missa på en resa till Florens är det ett besök i katedralen Santa Maria del Fiore. Det är ett av de största kristna templen i världen och kallas Duomo. Det finns olika alternativ för att besöka Florens katedral, så jag sammanfattar de bästa så att du kan välja det som passar din resa och din budget:

Det bästa alternativet

Florens brunelleschi kupolklättring, museum och baptistery besök

Ta en guidad tur i Florens domkyrka och klättra upp i kupolen till bästa pris

Det bästa alternativet para conocer a fondo la Catedral de Florencia, recorrerla por dentro y comprender sus obras de arte y además subir a la Cúpula. Te saltarás las largas filas de acceso con estas entradas.

Längd: 2 timmar 15 minuter

När du närmar dig den imponerande katedralen och ser köerna som bildas vid dörren kommer du att bli oändligt glad över att du tog denna guidade tur på engelska med inträde till kupolen i förväg. Med det här alternativet slipper du de långa köerna för att komma upp till kupolen i Florens katedral och för att komma in i den.

Dessutom ingår inträde till Baptisteriet och Museo dell'Opera del Duomo, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för ett så komplett besök som möjligt av alla intressanta delar av torget.

Vad ingår i denna resa

 • Engelsktalande guide för en 1 timmes visning av kupolen och katedralen under resterande tid
 • Hoppa över linjen till katedralen och kupolen
 • Tillträde (inte hoppat över linjen) till Baptisteriet och Museo dell'Opera del Duomo

Premiumalternativet

Florens Duomo-katedralen, Dome, baptisteri och opera museum Tur

Ta en guidad tur till Domkyrkan, dess kupol och monumenten på Piazza del Duomo.

Domkyrkan i Florens är spektakulär, men även Battisterio, Campanile och Brunelleschis kupol samt Operamuseet är spektakulära. Se allt på en guidad tur.

Längd: 2 timmar

Om du vill ha en ännu mer komplett och personlig upplevelse (men till ett högre pris) kan du ta en guidad rundtur och hoppa över kön till katedralen och dess kupol, Baptisterskan och Museo dell'Opera. Dessutom sker besöket i grupper på högst 20 personer.

Vad ingår i denna resa

 • Professionell expertguide i konsthistoria
 • Snabbt inträde och guidad visning av Domkyrkan i Florens
 • Snabbt inträde och guidad visning av Museo dell'Opera del Duomo
 • Snabbt inträde och guidad visning av Battistero di San Giovanni
 • Snabbt inträde till Brunelleschis kupol
 • Snabbt inträde till Campanile di Giotto, som du kan bestiga på egen hand inom 72 timmar efter din resa.

Tidtabell för katedralen

Duomo fasad| ©Anokhi De Silva
Duomo fasad| ©Anokhi De Silva

Domkyrkan i Florens är öppen alla dagar i veckan, men med olika öppettider:

 • Måndag, tisdag, onsdag och fredag från 10.00 till 17.00.
 • Torsdag från 10.00 till 15.30.
 • Lördag från 10.00 till 16.45.
 • Söndag och helgdagar från 13.30 till 16.45.

Boka Duomo-turen med tillgång till katedralen, kupolen och andra byggnader

Hur man tar sig till Florens katedral

Kupolen i Domkyrkan i Florens| ©Ilya Orehov
Kupolen i Domkyrkan i Florens| ©Ilya Orehov

Hotellet ligger i Florens historiska stadskärna, på Piazza del Duomo, och du kan ta dig till Florens katedral till fots om ditt hotell ligger i centrum. Annars kan du alltid ta dig dit med buss (linje 6, 11, 14, 23, C1 och C2) och spårvagn (Alamanni, T1).

Vickys restips

Observera att du inte får gå in i Florens katedral med shorts eller bara axlar.

Vad man kan göra och vad man kan se på Piazza del Duomo

Dörrarna till dopkapellet| ©Revol Web
Dörrarna till dopkapellet| ©Revol Web

Promenera runt Piazza del Duomo

Piazza del Duomo är en fest för ögonen och är en samlingspunkt för varje resa till Florens, där några av stadens mest framstående historiska byggnader finns samlade på en och samma plats.

Klättra upp i kupolen i Florens katedral

Detta arkitektoniska underverk, 114 meter högt och 45 meter i diameter, var den store arkitekten Filippo Brunelleschis största verk, som byggde det på 14 år och nästan ett sekel efter att Florens katedral stod klar.

Dess konstruktion var först en källa till skepsis och i århundraden ett mysterium för arkitekturen, med tanke på dess stora vikt och storlek. Om du vill komma närmare dess höjd och de imponerande freskerna som pryder den, till exempel Vasaris "Den sista domen", måste du klättra uppför 463 trappsteg. Men om det så bara är för panoramavyn över staden Florens på toppen är det väl värt ansträngningen.

Upptäck Johannes Döparens dopkapell

Battistero di San Giovanni, till minne av helgonet, är den andra delen av Domkyrkans arkitektoniska komplex och ligger mittemot Domkyrkan. Det är den äldsta byggnaden på Piazza del Duomo, som började byggas på 1000-talet, vilket syns i de spektakulära gyllene bysantinska mosaikerna på kupolen.

Dess fasad utmärker sig för sina tre entrédörrar, bland vilka Ghibertis "Paradisets dörr" är den främsta. Den består av tio bronsskivor, en kopia av originalen som visas i Domkyrkomuseet, med reliefer som föreställer delar av Gamla testamentet. Där inne kan du också se Johannes XXIII:s grav, vars grav ritades av Donatello.

Klättra upp i Giottos klocktorn

Campanile i Florens katedral anses vara det vackraste klocktornet i Italien på grund av sina fina dekorationer i färgrik marmor och de harmoniska proportionerna, och det kompletterar Duomo-komplexet. Klocktornet fungerar som en spektakulär utsiktsplats, med en utsikt som liknar den som erbjuds från Domkyrkan, och genom att klättra uppför de 414 trapporna som leder till den 84 meter höga terrassen.

Den byggdes av mästaren Giotto och färdigställdes efter hans död av Andrea Pisano 1359. Om du vill se de ursprungliga statyerna kan du besöka Museo dell'Opera del Duomo.

Gå in i Museo dell'Opera del Duomo

Om du har mer tid är det värt ett besök på Museo del Duomo för att se de ursprungliga skulpturerna som prydde Piazza del Duomo, med relieferna i Ghibertis "Paradisets port" och de autentiska statyerna i Campanile, samt föremål som originalverktyg och skisser som användes vid byggandet av katedralen i Florens.

Boka en rundtur i Baptisteriet och Brunelleschis kupol

Andra intressanta sevärdheter i Florens

Michelangelos David, Accademia-galleriet| ©Brian Dooley
Michelangelos David, Accademia-galleriet| ©Brian Dooley

Om du gillade den här artikeln om hur du besöker Domkyrkan i Florens, missa inte mina andra Florens-restips i följande guider: Hop-on Hop-off Bussturer, Uffizi Galleriet Biljetter och turer i Florence: ta reda på alla alternativ y Accademia Galleriet Biljetter och turer i Florence: jämförelse av alternativen, var du kan köpa dem, gratis biljetter osv..

Om du är intresserad av att utforska staden på djupet eller till och med göra en utflykt runt Florens, har jag förberett guider för dig: Turer och dagsutflykter från Florens, Cinque Terre - Dagsresor från Florence, Siena - Dagsresor från Florence y Pisa - Dagsresor från Florence.

Vanliga frågor

 • Varför ska jag åka upp till Duomo Complex?

  Inne i Domkyrkan kan du beundra Vasaris imponerande fresker och njuta av en fantastisk panoramautsikt över Florens. Men det är bäst att du är förberedd: för att komma dit måste du ta mer än fyrahundra trappsteg och det finns naturligtvis ingen hiss.

 • Hur lång tid tar det att besöka katedralen?

  Det kan ta upp till två dagar att besöka alla de viktigaste platserna i katedralen. De flesta turer tar cirka en timme och visar dig komplexets höjdpunkter, som dopet, Giottos klocktorn, Santa Maria del Fiore, Opera del Duomo och du har även möjlighet att gå upp på museets panoramaterrass.

 • Vad mer kan jag se i Duomo-komplexet?

  Om du känner för att se fler av Domkyrkans underverk kan du besöka Brunelleschis kupol, Santa Reparatas krypta eller Piazza San Giovanni. Du kan också ta en rundtur på Domkyrkans hemliga tak och terrasser, som inte är öppna för allmänheten.