Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Santiago de Compostela på 1 dag: allt du behöver veta

Om ditt mål är att besöka så många destinationer i Santiago de Compostela på en dag som möjligt, behöver du en lista över de viktigaste. På så sätt kommer du inte att slösa bort en enda minut.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Santiago de Compostela på 1 dag: allt du behöver veta

Santiago de Compostela | ©Jo Kassis

Under ett endagsbesök i Santiago de Compostela kanske du tycker att det är för lite tid för att besöka stadens viktigaste monument, torg, museer och marknader. Men om du organiserar en rutt med de bästa sakerna att göra i Santiago de Compostela kommer du att bli förvånad över allt du kan upptäcka.

På din rundtur besöker du stadens historiska centrum, den gröna rutten med torg och skogar, och promenerar runt Mercado de Abastos och Mercado La Galiciana. Du kan också besöka Galician Centre of Contemporary Art, klostret San Martín Pinario, Alamedaparken och huvudgatorna i Santiago de Compostela.

Börja dagen med att besöka katedralen i Santiago de Compostela

Katedralen i Santiago de Compostela| ©Maribel Ibañez
Katedralen i Santiago de Compostela| ©Maribel Ibañez

Besök katedralen i Santiago de Comp ostela för att starta dagens resplan i den homonyma huvudstaden i staden Galicien. Det är ett kristet tempel som invigdes 1211 och vars struktur präglas av flera arkitektoniska stilar: romansk, gotisk och barock.

Du kan ansluta dig till en guidad tur i Santiago-katedralen utan köer eller ta dig igenom katedralen på egen hand. I båda fallen kommer du att utforska de olika områdena i detta katedralkomplex:

 • Portico de la Gloria: du kommer att se ett imponerande arkitektoniskt verk av gotisk övergångskonst i bågarna och pelarna, som lyfter fram den polykroma graniten. Du bör också vara uppmärksam på ikonografin som är inspirerad av apokalypsen.
 • Bibliotek: här hittar du en rad böcker, pergament, musikarkiv och andra dokument av stort historiskt och religiöst värde.
 • Museum: här kan du gå runt på tre våningar och upptäcka katedralens historiska ursprung och konsten från 1200-1400- och 1500-1800-talen. Du har också tillgång till renässansklostret, det kungliga pantheon, relikkapellet, kapitelsalen och samlingen av textilkonst av Rubens, Goya, José del Castillo och Teniers.
 • Gelmírez-palatset: här kan du besöka ceremonisalen och Manrique-salen, där den medeltida arkitektoniska stilen sticker ut.

Du kan också gå upp till takområdet för att njuta av en otrolig panoramautsikt över staden.

Användbar information

 • Pris: från 15€ per person.
 • Öppettider: Varje dag (7:00 till 20:30).
 • Plats: Centrum av Santiago de Compostela. Praza do Obradoiro.

Boka en guidad tur i Santiagos katedral

Åk med ett turisttåg till Santiago de Compostela och upptäck de viktigaste sevärdheterna

Sightseeingtåg till Santiago de Compostela| ©Hector Faz
Sightseeingtåg till Santiago de Compostela| ©Hector Faz

Precis utanför katedralen i Santiago de Compostela, på Praza do Obradoiro, kan du gå ombord på ett turist tåg som tar dig till de viktigaste sevärdheterna i staden.

På så sätt kan du lära dig mer om varje monuments historia genom audioguiden och upptäcka dolda platser som du kan besöka efteråt. Du kommer också att kunna betrakta panoramat från vagnarna, vilket ger dig en annorlunda vy.

Historisk rutt

Den historiska turen tar 45 minuter, startar vid Praza do Obradoiro och går längs hela kanten av den gamla stadsdelen.

Rutten passerar genom San Francisco, Alameda och Rúa de Senra, som är det område där den gamla stadsmuren brukade ligga. Turisttåget passerar också Parque de la Música och Bonabal, kvarteret San Pedro och auditoriet i Galicien för att slutligen återvända till utgångspunkten.

Grön rutt

Precis som den historiska rutten börjar den gröna rutten vid Praza do Obradoiro. Rutten varar i cirka 45 minuter, under vilken du kan lära känna och begrunda de viktigaste grönområdena i staden Santiago de Compostela.

Du kommer till exempel att promenera genom Parque de la Música och Auditorio de Galicia, Parque de Carlomagno, San Domingos de Bonaval och stadsdelen As Fontiñas. Dessutom kommer tåget att resa genom den vackra Galicias-skogen, som ligger på sluttningarna av Monte Gaiás.

Därefter passerar du genom kulturstaden, ser Belvís Park och Collegiate Church of Sar. Slutligen kör tåget mot Alameda och fortsätter till katedraltorget i Santiago de Compostela.

Användbar information

 • Pris: från 6€ per person.
 • Tidtabell: Historisk rutt (11:00 till 19:00) och Grön rutt (11:15 till 19:15). Tiderna ändras varje månad.
 • Plats**:** Plaza do Obradoiro.

Besök Centro Galego de Arte Contemporáneo (Galiciskt centrum för samtida konst)

Galiciska centret för samtida konst| ©Emilio PP
Galiciska centret för samtida konst| ©Emilio PP

Cirka nio minuter från föregående destination hittar du Centro Galego de Arte Contemporáneo, där du hittar en rad permanenta och tillfälliga utställningar.

Du har också möjlighet att delta i andra aktiviteter som riktar sig till alla åldrar: workshops, filmserier, seminarier, konserter, dans, bland annat.

Centro Galego de Arte Contemporáneo är en plats som skapades i början av 1990-talet, med syftet att främja utvecklingen och spridningen av Galiciens kulturella plattform på internationell nivå.

Tillträdet är helt gratis, så allt du behöver göra är att gå till byggnadens entré och be om din biljett. Du kan besöka gallerierna, biblioteket och delta i de många olika aktiviteter som konstcentret erbjuder varje dag.

Användbar information

 • Pris: fri entré.
 • Öppettider: tisdag till söndag (11:00 till 20:00).
 • Plats: Centrum av Santiago de Compostela. Praza do Obradoiro.

Upptäck Museo do Pobo Galego och titta på de galiciska konstutställningarna

Inne i Museo do Pobo Galego| ©Ola Pogo
Inne i Museo do Pobo Galego| ©Ola Pogo

Från Centro Galego de Arte Contemporáneo behöver du bara gå 60 meter för att komma till Museo do Pobo Galego, i vars rum du kan njuta av en betydande utställning av konst som hyllar den galiciska kulturen. Du kan också besöka klostret och pantheon.

Detta antropologiska museum installerades i det tidigare klostret Santo Domingo de Bonaval och invigdes officiellt 1976. Sedan dess har det ställt ut verk som har lyckats överföra den galiciska kulturens sanna väsen.

Här kan du se målningar och skulpturer som handlar om jordbruk, fiske och boskapsskötsel. Dessutom kan du se traditionella dräkter, musikinstrument och mycket mer.

Dessutom är den tredubbla spiraltrappan, som förbinder klosterområdet med hela kyrkan, ett riktigt blickfång.

Du kan också lära dig mer om några galiciska personligheter som begravdes i denna byggnads pantheon, t.ex. Castelao (tecknare, dramatiker och essäist), Alfredo Brañas (journalist och ekonom), Rosalía de Castro (romanförfattare och poetissa) och Francisco Asorey (skulptör).

Användbar information

 • Pris: från 4€ per person.
 • Öppettider: tisdag till lördag (11:00 till 18:00). Söndagar och helgdagar (11:00-14:00).
 • Plats: Museo do Pobo Galego, gatan San Domingos de Bonaval.

Besök matmarknaderna i staden

Abastos marknad| ©Miguel Sanchez
Abastos marknad| ©Miguel Sanchez

Vid denna punkt på rutten kommer du förmodligen att vara lite hungrig, så du kan dra nytta av närheten till din sista destination när det gäller Mercado de Abastos och Mercado La Galiciana, för att äta och köpa några färska ingredienser.

Du kan också ta en gastronomisk rundtur i Santiago de Compostela för en mer komplett kulinarisk upplevelse.

Mercado de Abastos är en symbolisk plats i staden som besöks av hundratals människor. Här får du sätta alla dina sinnen på prov. Du hittar en rad hantverksmässiga, bearbetade och andra helt färska livsmedel (frukt, grönsaker, baljväxter, skaldjur). Du kan faktiskt köpa de ingredienser du vill ha och gå till marknadens restaurang, där de tillagar den mat du vill ha.

La Galiciana-marknaden hittar du samtidigt flera gastronomiska alternativ. Du har möjlighet att prova traditionella galiciska rätter och andra internationella rätter. Här finns också barer, kaféer, glassbarer och hantverksmässiga dessertstånd.

Användbar information

 • Pris: gratis inträde.
 • Öppettider: Mercado de Abastos (måndag till lördag från 8:00 till 15:00). Marknaden La Galiciana (måndag till söndag från 13:00 till 00:00).
 • Plats: Mercado de Abastos, calle Ameas S/N. Mercado La Galiciana, Rúa de Gómez Ulla.

Boka en tapas-tur i Santiago de Compostela

Strosa runt på Plaza Cervantes och se några monument.

Cervantes-torget| ©Eunice Kim
Cervantes-torget| ©Eunice Kim

Från Mercado de Abastos måste du gå ca 200 meter till Plaza Cervantes, där du kan se några monument med stort kulturellt värde. Detta är en ikonisk plats för lokalbefolkningen, där utropare från 1100-talet meddelade ärkebiskopens lagstiftning och den heliga inkvisitionen utförde troshandlingar från 1200-talet.

När du kommer till Plaza C ervantes ser du en staty av poeten, dramatikern och romanförfattaren Miguel de Cervantes i mitten. På den södra sidan finns ett torn som tillhör den försvunna kyrkan Santa Maria la Mayor, från vilket man kan se ut över staden helt gratis.

Det finns också ett musikpaviljong som uppfördes i slutet av 1800-talet och där det anordnas små konserter.

Om du går till den västra sidan av torget hittar du stadens gamla rådhus och Corral de Comedias, ett utrymme som i början av 1600-talet användes för att uppföra teaterpjäser. Torget har också förbindelse med Calle Mayor, där judiska köpmän brukade träffas under medeltiden och som idag rymmer ett antal restauranger, kaféer och barer.

Gå till klostret San Martín Pinario och låt dig förbluffas av dess arkitektoniska stil

San Martín Pinario-klostret| ©Diego Delso
San Martín Pinario-klostret| ©Diego Delso

När du har avslutat rundturen på Plaza Cervantes bör du bege dig till klostret San Martín Pinario, vars konstruktion går tillbaka till 900-talet. Du kommer att bli överraskad från första stund, tack vare den sobra arkitektoniska stilen som kombinerar renässans, barock och neoklassiska linjer.

För att nå fasaden på detta benediktinerkloster måste du gå upp för en trappa. Du kommer omedelbart till den monumentala fasaden (missa inte de arkitektoniska detaljerna på dörren). Här finns också två par toskanska pelare med en nisch för Sankt Benedictus, Spaniens vapen och en ryttarskulptur av Sankt Martin.

Därefter går du in i området för processionernas kloster, ett utrymme som består av två våningar som förenas av ett system av pelare. I mitten finns en fontän huggen i sten. Du kommer också att få möjlighet att se kontorens kl oster som, även om det är mindre till storleken, är en stor visuell attraktion.

Under detta besök kan du också gå in i San Martín-kyrkan. Denna 1600-talsbyggnad kommer att fånga din uppmärksamhet på grund av sin fasad med altartavlor i tre våningar.

Användbar information

 • Pris: från 4 ¤.
 • Öppettider: Varje dag från 10:00 till 20:00.
 • Plats: Monasterio de San Martín Pinario, Praza da Inmaculada.

Promenera genom Belvís Park och kom bort från stadens liv och rörelse

Belvís Park| ©Maarten van der Velden
Belvís Park| ©Maarten van der Velden

Belvís Park är ett naturområde med en stor gräsyta, labyrinter och en lekplats för de minsta.

Du hittar också stigar för en lugn promenad, bänkar för vila, urbana grönsaksträdgårdar, bäckar och dammar. Det här är verkligen en plats där man kan koppla av från det hektiska livet.

Från vissa hörn av parken har man också en fantastisk utsikt över Belvís-klostret, en berömd byggnad från 1300-talet som först användes av dominikanernunnorna i Galicien. På avstånd kan man också se Minor Seminary, som för närvarande används som vandrarhem för pilgrimer.

Slutligen kan man gå till den högsta delen av parken och njuta av denna utmärkta utsiktsplats. Du kommer att ha möjlighet att njuta av en unik panoramautsikt över hela staden medan solen går ner.

Ta farväl av Santiago de Compostela med tapas och vin

Tapas i Santiago de Compostela| ©Haydn Blackey
Tapas i Santiago de Compostela| ©Haydn Blackey

Om du fortfarande har tid får du inte missa chansen att prova några tapas tillsammans med ett glas vin eller en kall öl. Allt detta medan du lyssnar på en bra chill out, kopplar av och vilar upp dig efter den långa dagen av äventyr.

Om du går till en terrass kommer du dessutom att kunna njuta av ett annat perspektiv på staden. Att betrakta gatorna i ett svagt ljus är en av de bästa sakerna att göra i Santiago de Compostela på kvällen.

Några av de platser där du kan njuta av tapas-, vin- och ölkulturen i Santiago de Compostela är i alla fall

 • Tapasbaren La Tita på Rúa Nova, där man kan prova den berömda tortilla de patatas (potatisomelett).
 • Caña Hueca på Praza da Universidade, där du kan smaka empanadas, ostar och kycklingvingar.
 • Ventosela på Rúa da Raíña, där de viktigaste tapasrätterna består av korv.
 • Moa på Rúa de San Pedro, där du kan välja din favorittapas från ett brett utbud (friterad bläckfisk i ristempura, korv, fläsköra, tripe, empanadas, etc).

Turistkort för att spara pengar på 1-dagsresan i Santiago de Compostela

Santiago de Compostela| ©Joaquim Rocha
Santiago de Compostela| ©Joaquim Rocha

Med Compostela Pass Plus kan du spara upp till 30% på priset för enskilda biljetter till stadens största turistattraktioner.

På samma sätt får du under din vistelse betydande rabatter i vissa butiker, kaféer, restauranger och lokala barer.

En annan fördel med detta turistkort är att det innehåller en rundtur där en lokal guide som talar engelska eller spanska, kommer att följa med dig för att besöka gamla stan i Santiago de Compostela, de viktigaste torgen, museer, religiösa tempel och marknader, bland annat. Allt detta medan han berättar historien om vart och ett av dessa monument.

Men om du planerar att ta en av de bästa turerna och dagsutflykterna från Santiago de Compostela till Rías Baixas eller Finisterre och Costa da Morte, då kommer turistkortet inte att vara till stor hjälp.

Boka en utflykt till Rias Baixas från Santiago

Transportmedel som kan underlätta transfer på 1-dagarsresan i Santiago de Compostela

Stadsbuss| ©JJdonson
Stadsbuss| ©JJdonson

Santiago de Compostela har flera transportmedel som du kan använda för att ta dig från en destination till en annan under din resa. Bland dem finns stadsbussen och turisttåget.

Den bästa planen är dock alltid att promenera längs gatorna på jakt efter monument och sevärdheter.

När det gäller bussar finns det flera linjer som körs av företaget Tussa, som kör genom hela staden. Du behöver bara betala 1 € för biljetten för att få tillgång till tjänsten.

Turisttåget har två rutter: monumentrutten och parkrutten. Båda kostar 6 € och tar dig runt stadens viktigaste monument och grönområden.