Amsterdam-turer

Det bästa alternativet för att besöka staden är att göra det tillsammans med en specialiserad guide. Här är en lista över de bästa turerna för att få ut det mesta av kanalernas stad.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

7 minsta läsning

Amsterdam-turer

Solnedgång i Amsterdam | ©Piotr Chrobot

Amsterdam är en mycket besöksvänlig stad. Det är lätt att ta sig runt till fots och en guidad tur genom gatorna hjälper dig att lära känna dess historia och invånarnas sätt att leva.

1. Promenader i stadens centrum

Kanaler i Amsterdam
Kanaler i Amsterdam

Om du besöker Amsterdam för första gången kanske du vill vandra runt på kullerstensgatorna, de charmiga hörnen, monumenten och kanalerna för att få en uppfattning om hur den holländska huvudstaden ser ut innan du ger dig in på sevärdheterna. Den här vandringsturen i Amsterdam i en liten grupp, där en professionell guide följer med dig på din utflykt tillsammans med högst 15 andra personer, är utformad för just detta.

Guiden berättar på engelska om stadens höjdpunkter och dess historia, från dess början som en lerig by vid floden Amstel till Europas viktigaste handelsstad. Han kommer att gå igenom den tragiska gången genom den nazistiska ockupationen under andra världskriget, genom de gamla judiska kvarteren och den kontroversiella historien kring prostitution i Red Light District och avkriminaliseringen av droger i kaféerna.

Du kommer att utforska områden som Dam-torget, som är hjärtat av Amsterdam idag och där staden formades, med historiska byggnader som nationalmonumentet och det kungliga palatset. Du kommer att se andra stadsdelar som Chinatown, där Amsterdams buddhistiska tempel ligger, och livliga marknader som Nieuwmarkt och den färgglada blomstermarknaden.

Ruttplan

Jag har sammanställt en lista över de viktigaste sevärdheterna som ingår i de mest populära turerna i staden:

 • Dam Square, Dam Square, ligger i hjärtat av Amsterdam.
 • Oudekerkstoren, mitt i det röda ljuskvarteret, där du också kan se Oudekerk, den gamla kyrkan.
 • Zeedijk, Chinatown, där Amsterdams buddhistiska tempel ligger.
 • Nieuwmarkt, den nya marknaden och St Anton's Gate.
 • Zuiderkerk, det judiska kvarteret och andra världskrigets sorgliga historia.
 • Begijnhof, på Spui-torget, med trädgårdarna och kyrkan St Francis.
 • Bloemenmarkt, blomstermarknaden.
 • Amsterdam Museum, museet om stadens historia.
 • Staty av Multatuli, statyn till ära för den berömda nederländska författaren.
 • Homomonumentet, Westerkerk, minnesmärket för alla homosexuella, bögar och lesbiska som förföljts på grund av sin sexuella läggning.

Jämför de bästa turerna i Amsterdam

2. Privata och personliga stadsrundturer

Typisk arkitektur i staden
Typisk arkitektur i staden

Om du redan har en klar uppfattning om vad du vill se och göra i Amsterdam och vill ha en annorlunda upplevelse än en mer konventionell, organiserad rundtur, rekommenderar jag att du tar denna rundvandring på engelska och helt personlig med en lokal guide, de så kallade lokafyers.

Dessa "lokafyers" är invånare i Amsterdam som inte enbart ägnar sig åt guidning, utan som åker på turer av hängivenhet för sin stad och har stor kunskap om dess historia. Det märkliga med den här turen är att den organiseras enligt din smak och dina intressen och att den kan variera i längd, från att bara se de viktigaste monumenten i den nederländska huvudstaden till att lära känna de mest vardagliga områdena som besöks av lokalbefolkningen.

Dessa guiders förklaringar är verkligen rika eftersom de inte bara ger dig den viktigaste informationen om varje enklav, utan de visar dig också det verkliga livet i Amsterdam genom sina egna erfarenheter, anekdoter och historier, som om de vore en vän som visar dig runt i sin stad!

Ruttplan

Resplanen beror på vad du själv väljer, med rekommendationer och tips från guiden själv.

Jämför de bästa turerna i Amsterdam

3. Alternativa stadsdelsturer

Bilden av Red Light District
Bilden av Red Light District

Som i alla större städer med respekt för sig själv finns det några oundvikliga saker som vi måste besöka när det gäller monument, museer och områden som vi mer eller mindre redan känner till innan vi börjar vår resa. Men om du vill fördjupa dig i det verkliga Amsterdam, den sida av staden som lokalbefolkningen älskar och som besökare kommer för att upptäcka, rekommenderar jag att du väljer en annan tur.

Under en alternativ rundvandring med guidning på engelska och i grupper på högst 9 personer kommer du att upptäcka några av de mest typiska platserna i Amsterdam, t.ex. Dam-torget, kanalerna och Red Light District, men ur en mer kulturell och social synvinkel. Det här är turen som ger dig en inblick i Amsterdams intrahistoria genom det alternativa livet och subkulturer, förhållandet till droganvändning i kaféerna, prostitutionens ursprung och funktion i skyltfönstren.

Du får också lära dig om cykelkulturen som livsstil, fenomenet med husbåtar och ockupanter under bostadskrisen efter andra världskriget samt de motkulturella rörelser som gav upphov till den unika stadsbilden med sina unika kaféer. Du kan också besöka den lysande Banskys utställning på Moco, museet för modern samtidskonst.

Du kan också ta en av de turer på två hjul som finns tillgängliga, till exempel denna historiska cykeltur i Amsterdam, där du får lära dig mer om historien bakom stadens viktigaste monument och samtidigt få en smak av stadens kulturliv.

Jämför de bästa cykelturerna i Amsterdam

4. Bussresor med sightseeing

Kryssning i kanalen
Kryssning i kanalen

Om det är första gången du är i Amsterdam eller om du inte har så mycket tid att besöka staden är denna guidade tur på engelska med stopp på museet utformad för att ge dig en översikt över allt du bör se och lära dig om staden genom en panoramisk busstur till dess viktigaste sevärdheter med möjlighet att åka på morgonen eller eftermiddagen och lägga till en sightseeingkryssning längs kanalerna eller ett besök på huvudgalleriet, Rijksmuseum.

Om bussresan

Bekvämt sittande, med kommentarer från en professionell guide ombord och från höjden på sightseeingbussen kan du beundra platser som det kungliga palatset och nationalmonumentet på Dam-torget, Magere Brug och Albert Cuyp-marknaden, den populäraste och största marknaden inte bara i staden utan i hela Holland och uppkallad efter Albert Cuyp, en holländsk målare från 1600-talet.

Kombinera med ett besök på Rijksmuseum

Efteråt kan du välja att besöka Rijksmuseum, ett av Nederländernas största museer med mer än två miljoner besökare per år och som rymmer världens bästa samling av holländsk guldålderskonst med grundläggande verk från 1200 till 2000, som "Nattvakten" av Rembrandt, "Mjölkflickan" av Johannes Vermeer och "Den glada dryckesdrickaren" av Frans Hals, bland annat av genier som Vincent Van Gogh.

Kombinera med en kryssning

Om du däremot väljer att ta en kryssning får du en annan av Amsterdams måste-upplevelser med en promenad längs stadens världsarvslistade kanalring som kantas av eleganta handelshus, charmiga tegelbroar, lagerlokaler och kyrkor som byggdes på 1600-talet, den holländska guldåldern, och som slutar vid Amsterdams gamla hamn innan du återvänder till avgångsbryggan.

Ruttplan

 • Dam-torget, Amsterdams största torg
 • Kungliga palatset i Amsterdam, i klassicistisk arkitektonisk stil, byggdes som stadens stadshus på 1600-talet.
 • Amstel, en del av stadens kanaler
 • Magere Brug, kanalernas smalaste bro
 • Nationalmonumentet, nationalmonumentet på Dam-torget, från 1956, till minne av de döda från andra världskriget och efterföljande väpnade konflikter.
 • Albert Cuyp-marknaden, stadens och Nederländernas största marknad.
 • Diamant Museum Amsterdam, ett pedagogiskt museum om historien om de viktigaste diamantsamlingarna i Amsterdam.
 • Rijksmuseum, Nederländernas viktigaste konstgalleri

Boka en sightseeingtur med buss i Amsterdam

5. Turer i Anne Franks judiska kvarter

Museet Anne Franks hus
Museet Anne Franks hus

Den här guidade rundturen i Amsterdams gamla judiska kvarter fokuserar på den judiska församlingens etablering i huvudstaden sedan 1600-talet med besök på viktiga platser som det judiska historiska museet, den portugisiska synagogan och Auschwitzmonumentet och andra platser som Anne Franks hus.

Inträdet till museet ingår inte, men guiden kommer att förklara historien om denna lilla flicka som lämnade oss en skrämmande men absolut nödvändig redogörelse för de mörka dagarna efter tyskarnas ockupation av Nederländerna mellan 1940 och 1945. Ett turbulent förflutet som du får återuppleva i grupper på högst 15 personer och genom monument och byggnader som fortfarande visar tecken på kriget.

Du kommer att upptäcka de platser som den nederländska motståndsrörelsen erbjöd som hemliga gömställen för familjer som familjen Franks och effekterna av denna brutala regim, inte bara på den judiska gemenskapen utan även på det nederländska folkets vardag, och du kommer att upptäcka hur de betedde sig och varför de försökte samexistera med ockupationsarmén.

Ruttplan

 • Joods Historisch Museum, det enda museet i Nederländerna som ägnar sig åt judisk historia.
 • Portugisiska synagogan, den portugisiska judiska synagogan, är en sefardisk synagoga från 1600-talet.
 • Dokwerker, staty och monument på Jonas Daniël Meijerplein till minne av strejken i februari 1941.
 • Auschwitzmonumentet, till minne av dem som led i koncentrationslägret
 • Dam-torget, Amsterdams historiska torg
 • Anne Franks staty, statyn till minne av Anne Frank
 • Anne Franks hus, familjen Franks hus i museet

Boka Anne Franks rundtur i de judiska kvarteren

6. Turer i det röda ljuskvarteret

Gatorna i Red Light District på natten
Gatorna i Red Light District på natten

Åsikterna åsido, ett besök i Amsterdams legendariska Red Light District är ett måste och en säker upplevelse. Du kan besöka det på egen hand tillsammans med de många turister som varje dag promenerar genom gatorna, eller så kan du ta del av den här guidade rundturen på engelska där en expert förklarar ursprunget, funktionssättet och sevärdheterna i Amsterdams äldsta stadsdel, Red Light District, i grupper om högst 20 personer.

På den här rundturen i Amsterdams röda kvarter går du genom gator med en blandning av konstgallerier, viktiga skulpturer som är mindre kända för den vanliga turisten, biografer, caféer, kaféer, sexbutiker och några av stadens viktigaste monument, som Oude Kerk, den gamla kyrkan.

Och inte att förglömma de berömda skyltfönstren i neon och rött ljus, där prostitution har utövats helt lagligt sedan de första skyltfönstren dök upp i området på 1600-talet, vilket gör Amsterdam till en av de tretton nederländska städerna med prostitution i skyltfönster, som är lagligt i Nederländerna sedan 1911.

Ruttplan

 • Kondomeriet
 • Oude Kerk, den gamla kyrkan
 • Warmoesstraat, läderkvarteren
 • Sexbutik
 • Videobås
 • Elite-gator
 • Informationscentret för prostitution
 • Dolda skulpturer

Boka tur i Amsterdams röda ljuskvarter


Om du är intresserad av guidade turer i Amsterdam kommer du också att vara intresserad av

När du har gjort en rundvandring i staden är det dags att slappna av genom att ta en kanalkryssning om du inte redan har gjort det. Och om du föredrar att komplettera ditt besök i Amsterdam med en utflykt runt om i landet, rekommenderar jag dig att läsa denna artikel om det bästa av Amsterdam. Dagsresor och utflykter från Amsterdamdär du kan hitta ett urval av de som jag anser vara de bästa.

Vanliga frågor

 • Hur lång tid tar de flesta vandringsturer i Amsterdam?

  De flesta rundvandringar i Amsterdam tar cirka 2-3 timmar. Det finns även några som varar upp till fyra timmar, men då ingår oftast en lunchpaus.

 • Vilken vandringstur ska jag välja?

  Den mest populära turen är en rundvandring i Amsterdams röda ljuskvarter. Det här är en rundtur endast för vuxna där expertguider tar dig genom Red Light District och visar dig prostitutionsmuseet. Om du inte gillar att utforska Red Light District kan du alltid välja en stadsvandring i Amsterdam, som visar hur staden har förändrats under århundradena.

 • Vad är det bästa sättet att ta sig runt i Amsterdam?

  Amsterdam är faktiskt så litet att det mest genuina sättet att uppleva staden är att gå längs de många kanalkantade gatorna och utforska varje hörn och skrymsle.