Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Markusplatsen i Venedig: en praktisk guidebok för att upptäcka den fullt ut

Ta en promenad över Markusplatsen och njut av de otroliga byggnaderna, monumenten och historien.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minsta läsning

Markusplatsen i Venedig: en praktisk guidebok för att upptäcka den fullt ut

Markusplatsen, Venedig | ©Claudio Schwarz

Markusplatsen (Piazza San Marco) är en öppen plats som förbinder den södra sidan av torget med lagunen. Torget ligger mellan Palazzo Ducale (Dogepalatset) och Biblioteca Marciana. Området är otroligt vackert och intressant och definitivt ett måste, även om du bara tillbringar en dag i Venedig.

Markusplatsen är det största och viktigaste torget i Venedig och ett av de mest berömda i hela Italien, och inspirerade till och med Napoleon som till slut kallade det "Europas salong". Det är dock inte den fyrkantiga ytan som ger torget dess välförtjänta berömmelse, utan snarare de monument som omger det och de intressanta saker man kan göra från Piazza.

Besök de historiska kolonnerna på Markusplatsen

Kolonnerna på Markusplatsen| ©Sean X Liu
Kolonnerna på Markusplatsen| ©Sean X Liu

Vid den öppna änden av Markusplatsen står två stora granitkolonner. Högst upp på den första kolonnen sitter Sankt Theodore (stadens skyddshelgon före Markus), som håller i en lans med vilken han tros ha dödat en drake (detta är en kopia av originalet som finns i Dogepalatset), och på den andra kolonnen står ett lejon, Markus symbol. Båda statyerna ansågs vakta Markusplatsen och staden i allmänhet.

Ursprunget till dessa två statyer är inte helt klart. Från 1100-talet och framåt började de bli populära och på 1700-talet ägde offentliga avrättningar rum mellan de två. Om du vill behålla den venetianska traditionen när du besöker Markusplatsen bör du därför undvika att passera mellan de två pelarna. Genom historien har de varit centrum för några offentliga rättegångar och skådeplatsen för flera mirakel.

Om du bokar en rundtur på Markus platsen får du detaljerad information om dessa och andra historier och anekdoter som kommer att fängsla dig. En två timmar lång vandringstur där du inte bara får se torget utan även basilikan utan den långa kö som varje dag kan ses vid dess portar.

Boka en rundtur på Markusplatsen

Gå in i Markusbasilikan

Ingång till Markuskyrkan| ©Mark Huguet
Ingång till Markuskyrkan| ©Mark Huguet

Otroligt vacker och ett absolut måste - Markusbasilikan är juvelen på Markusplatsen och utan tvekan en av de vackraste kyrkorna i hela Italien. Den är byggd med bysantinska detaljer och är full av otroliga detaljer. Jag rekommenderar att du tittar på de fantastiska mosaikerna, relikerna från Markus själv och de fyra bronshästarna (dessa har en mycket intressant historia).

Det är gratis att besöka kyrkan invändigt. Men om du inte kommer tidigt får du vara beredd på att vänta länge innan du kommer in: väntetiderna överstiger regelbundet 45 minuter! För att undvika detta rekommenderar jag att du köar innan basilikan öppnar sina dörrar på morgonen. Markuskyrkan öppnar kl. 9.30, så jag föreslår att du är där kl. 8.30, särskilt under högsäsongen i juli och augusti.

Ett annat bekvämarealternativ är att boka direktingången till Markuskyrkan, då slipper du köa och får dessutom tillgång till Pala D'Oro och terrassen, som är avgiftsbelagd. Du kan också välja att boka en guidad tur i Markuskyrkan. Du kommer att se hur snabbt du kommer in i ett av Venedigs viktigaste monument.

Boka din biljett till Markuskyrkan

Njut av utsikten från Markuskyrkans klocktorn

Markuskyrkans klocktorn| ©Elliott Brown
Markuskyrkans klocktorn| ©Elliott Brown

För den mest ikoniska utsikten över Venedig från Markusplatsen, gå direkt till Markus klockstapel, den högsta byggnaden du ser därifrån och "en del" av strukturen på detta ikoniska torg.

Från tornet har du en fantastisk utsikt över Dogepalatset, Markuskyrkan, den venetianska lagunen, Canal Grande, Rialtobron och Suckarnas bro.

Och till skillnad från de flesta utsikter från toppen, tar detta torn inte med ansträngningen i ekvationen. Istället för att klättra hundratals trappor upp till toppen kan du helt enkelt ta hissen. För mer information om S:t Markus klocktorn besök följande webbplats.

Boka en guidad tur i Markuskyrkan

Njut av en kopp kaffe på ett av de vackra kaféerna på Markusplatsen

Ingången till Caffe Florian| ©CF
Ingången till Caffe Florian| ©CF

Det finns flera vackra kaféer utspridda längs kanten av Markusplatsen där du kan koppla av efter din rundtur på Markusplatsen. Jag rekommenderar att du provar både det venetianska kaffet och bakverken som serveras vid sidan om. Dessutom kommer du säkert att höra livemusik medan du njuter av den spektakulära utsikten från torget. Priserna är lite iögonfallande, eftersom de inkluderar platsen i priset. Frukost i Salon d'Europe (Napoleons namn på Markusplatsen) kostar.

Caffe Florian är det i särklass mest berömda kaféet på torget. Det öppnade sina dörrar 1720 och anses vara det äldsta kaféet i hela Europa.

Att njuta av ett italienskt kaffe på ett 300 år gammalt kafé samtidigt som man tittar på den nästan 1 000 år gamla basilikan och reflekterar över alla landmärken i området är något jag varmt rekommenderar.

Boka en rundtur på Markusplatsen

Besök Correr-museet på Markusplatsen

Correr-museet| ©Maria Codina
Correr-museet| ©Maria Codina

Det vackra Correr-museet ligger precis vid Markusplatsen och har en tendens att gömma sig (mycket på grund av den vidsträckta platsen och de många historiska byggnaderna som omger platsen). Men om du bokar en rundtur på Markus platsen får du veta i detalj var museet ligger så att du kan besöka det nästa gång.

Om du uppskattar konst kommer detta magnifika museum för konst och historia garanterat att släcka din konstnärliga törst. Trots sin relativt lilla storlek innehåller det några av de mest märkliga och eftertraktade konstverken i Europa. För mer information besök museets officiella hemsida.

Boka din biljett till Markuskyrkan

Glöm inte bort hästarna som vaktar Markuskyrkan

Hästarna i Markuskyrkan| ©Alistair Young
Hästarna i Markuskyrkan| ©Alistair Young

Om du tittar närmare på Markuskyrkans fasad ser du fyra av Venedigs mest berömda statyer: Markushästarna. Jag rekommenderar att du stannar till och tittar närmare på dem, eftersom de förr i tiden var en av de mest värdefulla riddarna och symboliserade makt och status.

1797 tog Napoleon hästarna och placerade dem på toppen av Triumfbågen i Paris, tills de 1814 återlämnades till Venedig, där de hörde hemma.

Det är värt att notera att hästarna på Markusplatsen idag är repliker, men du kan också se originalen om du bokar en guidad tur i Markuskyrkan.

Boka en guidad tur i Markuskyrkan

Glöm inte det imponerande klocktornet på Markusplatsen.

Sankt Markus klocktorn| ©Jean-Pol GRANDMONT
Sankt Markus klocktorn| ©Jean-Pol GRANDMONT

Det är svårt att titta upp när man går genom Markusplatsen och inte se det imponerande Mar ks klocktorn (eller på italienska Torre dell'Orologio), med sin vackra blå urtavla prydd med gyllene zodiaksymboler. Den 500 år gamla fasaden är fortfarande intakt och lika slående som när den först öppnades.

Även om det kanske inte ser ut som om det har mycket att erbjuda från insidan, lita på mig att turen inuti Markus klocktornet kommer att visa dig en fascinerande och hemlig sida av denna vackra byggnad. Så jag rekommenderar det varmt när du har bokat en rundtur på Markusplatsen.

Turerna kan bara vara guidade, så du har inget annat val än att boka en biljett på tornets officiella webbplats.

Boka en rundtur på Markusplatsen

Se upp för högvatten på Markusplatsen

Acqua alta på Markusplatsen| ©Javier Valero Iglesias
Acqua alta på Markusplatsen| ©Javier Valero Iglesias

Acqua Alta är ett fenomen som inträffar med jämna mellanrum i Venedig när Adriatiska havet stiger. När detta händer översvämmas staden något, särskilt i de lägre delarna.

Venedigs berömda acqua alta (högvatten) berör ofta Markusplatsen. Om du är i Venedig från november till februari kan du se Markusplatsen i ett annat ljus.

Eftersom Markusplatsen är den lägsta punkten i Venedig är det den första platsen som översvämmas när det är Acqua Alta. När detta händer sätter myndigheterna upp gångbroar av trä för lokalbefolkningen och turisterna. Flera gånger om året är torget helt översvämmat, men det finns ingen anledning att oroa sig eftersom det inte är farligt. Faktum är att många besökare vill se Venedig i sitt översvämmade tillstånd och gå runt torget på gångvägarna.

Boka en rundtur på Markusplatsen

Njut av nattlivet på Markusplatsen

Markusplatsen på kvällen| ©Sean X Liu
Markusplatsen på kvällen| ©Sean X Liu

Torget lever upp på kvällen när vädret inte är så varmt. Det är värt att promenera runt torget bland de berömda kaféerna och lyssna på de olika banden som spelar livemusik.

Dessutom är Markusplatsen det absolut bästa stället att vara på natten i Venedig. Jag säger detta inte bara på grund av ljusen, monumenten och de behagliga temperaturerna, utan också på grund av atmosfären, stämningen och den lycka som smittar av sig vid den tiden på dygnet. Det verkar som om alla är lyckliga!

Boka en rundtur på Markusplatsen

Följ dessa tips för att besöka Markusplatsen

Markusplatsen| ©Toa Herftiba
Markusplatsen| ©Toa Herftiba

Här är några tips som hjälper dig att få ut det mesta av detta ikoniska torg och se till att du inte missar något på vägen. Tänk på att det är ett måste, även om du bara är i Venedig en dag, och var uppmärksam på de bästa tiderna för att njuta av området och de regler som gäller för detta UNESCO:s världsarv.

Börja din rundtur i Venedig på Markusplatsen

Det finns mycket att göra i staden, som att se Venedigs broar eller ta en traditionell gondoltur, men glöm inte att Markusplatsen är det mest kända området i staden och det som har flest historiska monument att se och besöka per kvadratmeter.

Om du börjar med en rundtur på Markusplatsen kan du ägna resten av din tid åt att ta dig runt i Venedig och njuta av de andra sevärdheterna. Att börja med en rundtur på torget är också ett smart drag, eftersom du kan undvika den sena tr ängseln vid några av torgets monument som Markuskyrkan och Markusklocktornet.

Kom antingen mycket tidigt eller mycket sent

Personligen rekommenderar jag att du besöker Piazza San Marco från kl. 20.00 och framåt, oavsett om du är i Venedig på våren eller vintern. Det beror på att du kommer att kunna njuta av ett fullt upplyst torg, vackrare än vanligt och med mycket mindre liv och rörelse.

Om du vill ha samma känsla när du åker till Venedig på sommaren är det bäst att komma tidigt (mellan 7 och 8 på morgonen). Då kommer du inte bara att kunna uppskatta varje detalj på torget mer exakt och bekvämt, utan temperaturen under de tidiga morgontimmarna är också behagligare.

Glöm inte att ta en promenad runt Markusplatsen på kvällen

Markusplatsen på kvällen är något alldeles extra, inte bara för att de ikoniska monumenten är upplysta och lockar ännu fler turister, utan helt enkelt för den nattliga stämningen.

På kvällen kan du njuta av hur musiken börjar ljuda i nästan varje hörn av torget, gatuartister får dig att njuta av trevlig musik även utan att betala något alls. Och bäst av allt, du kan också ladda batterierna på ett av de många matställena nära Markuskyrkan (på själva torget).

Regler att följa på Markusplatsen

Det är förbjudet att äta och dricka på Markusplatsen. Nedskräpning och matning av duvor är inte tillåtet. Om du har med dig mat och behöver ladda batterierna föreslår jag att du går till Giardini ex Reali, en före detta kunglig offentlig trädgård nära Markusplatsen.

Boka din entrébiljett till Markuskyrkan