Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Markusplatsen i Venedig: en praktisk guidebok för att upptäcka den fullt ut

Ta en promenad på Markusplatsen och se dess otroliga byggnader, monument och historia.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minsta läsning

Markusplatsen i Venedig: en praktisk guidebok för att upptäcka den fullt ut

Markusplatsen, Venedig | ©Claudio Schwarz

Markusplatsen (Piazza San Marco) är en öppen plats som förbinder den södra sidan av torget med lagunen. Piazza ligger mellan Palazzo Ducale (Dogepalatset) och Biblioteca Marciana. Området är otroligt vackert och intressant och är definitivt ett måste att se, även om du bara tillbringar en dag i Venedig.

Markusplatsen är det största och viktigaste torget i Venedig och ett av de mest berömda i hela Italien, vilket inspirerade till och med Napoleon som kallade det för "Europas salong". Det är dock inte den fyrkantiga ytan som ger torget dess välförtjänta berömmelse, utan alla de monument som omger det och de intressanta saker man kan göra från torget.

Besök de historiska pelarna på Markusplatsen

Pelarna på Markusplatsen| ©Sean X Liu
Pelarna på Markusplatsen| ©Sean X Liu

I den öppna änden av Markusplatsen finns två stora granitkolonner. Högst upp på den första pelaren sitter Sankt Theodor (stadens skyddshelgon före Sankt Markus), som håller en lans med vilken han tros ha dödat en drake (detta är en kopia av originalet i Dogepalatset) och på den andra pelaren står ett lejon, Sankt Markus symbol. Båda statyerna ansågs vakta Markusplatsen och staden i allmänhet.

Det är inte helt klart varifrån dessa två statyer kommer, och namnen på deras konstnärer har länge gått förlorade, men från och med 1100-talet började dessa två statyer att bli populära.

På 1700-talet ägde offentliga avrättningar rum mellan de två pelarna, och om du vill bevara den venetianska traditionen när du besöker Markusplatsen bör du därför undvika att gå mellan de två pelarna. De två pelarna har spelat en viktig roll under historiens gång, eftersom de har varit centrum för vissa offentliga rättegångar och platsen för flera mirakel.

Boka en rundtur på Markusplatsen med besök i basilikan

Kliv in i Markuskyrkan

Entré till Markuskyrkan| ©Mark Huguet
Entré till Markuskyrkan| ©Mark Huguet

Markuskyrkan, som är en otroligt vacker kyrka och ett absolut måste, är Markusplatsens juvel och kanske en av de vackraste kyrkorna i hela Italien.

Markuskyrkan är byggd med bysantinska inslag och är full av otroliga detaljer. Jag rekommenderar att du tittar på de fantastiska mosaikerna, relikerna från Markus själv och de fyra bronshästarna (de har en mycket intressant historia).

Det är gratis att besöka kyrkans insida, men om du inte kommer i god tid kan du vara beredd på att vänta ganska länge innan du kommer in: väntetiderna överstiger regelbundet 45 minuter!

För att undvika detta rekommenderar jag att du ställer dig i kö innan basilikan öppnar på morgonen. Markuskyrkan öppnar klockan 9.30, så jag föreslår att du är där klockan 8.30, särskilt under den hektiska perioden i juli och augusti.

Ettannat, bekvämarealternativ är att boka en guidad visning av Markuskyrkan utan att behöva stå i kö. Du kommer att se hur snabbt du får tillgång till det inre av ett av Venedigs viktigaste monument.

Boka en rundtur på Markusplatsen med besök i basilikan

Njut av utsikten från Markus klocktorn

Markusklocktornet| ©Elliott Brown
Markusklocktornet| ©Elliott Brown

Om du vill ha en mer ikonisk utsikt över Venedig kan du från Markusplatsen gå direkt till Markusklocktornet, som är den högsta byggnaden du kan se härifrån och som är en del av det ikoniska torgets struktur.

Från tornet har du en fantastisk utsikt över Dogepalatset, Markuskyrkan, den venetianska lagunen, Canal Grande, Rialtobron och Suckarnas bro.

Och till skillnad från de flesta vyer från toppen, är det här tornet inte en faktor som tar hänsyn till ansträngning. Istället för att ta hundratals trappor upp till toppen kan du ta hissen.

Mer information om St Mark's Bell Tower finns på följande webbplats.

Boka en rundtur på Markusplatsen med besök i basilikan

Njut av en kaffe på ett av de vackra kaféerna på Markusplatsen

Entré till Caffe Florian| ©CF
Entré till Caffe Florian| ©CF

Det finns flera vackra kaféer utspridda längs Markusplatsen. Jag rekommenderar att du provar både det venetianska kaffet och de bakverk som serveras vid sidan av. Dessutom kan du säkert höra levande musik medan du njuter av den spektakulära utsikten från torget.

Priserna är lite iögonfallande, eftersom de inkluderar platsen i priset. Frukosten i Salon d'Europe (Napoleons namn på Markusplatsen) kostar.

Caffe Florian är det överlägset mest kända kaféet på torget. Det öppnade 1720 och anses vara det äldsta kaféet i Europa.

Att njuta av ett italienskt kaffe på ett 300 år gammalt kafé medan du betraktar den nästan 1000 år gamla basilikan och reflekterar över alla milstolpar i området är något jag rekommenderar starkt.

Besök Correr-museet på Markusplatsen

Correr-museet| ©Maria Codina
Correr-museet| ©Maria Codina

Det vackra Correr-museet ligger precis vid Markusplatsen och har en tendens att gömma sig i det fördolda (till stor del på grund av torgets vidd och de många historiska byggnader som omger platsen).

Om du uppskattar konst är detta magnifika konst- och historiemuseum säkert något som kommer att släcka din konstnärliga törst. Trots sin relativt lilla storlek innehåller den några av de mest märkliga och eftertraktade konstverken i Europa. Mer information finns på museets officiella webbplats.

Titta inte bort från hästarna som vakar över Markuskyrkan

Hästarna i San Marcos| ©Alistair Young
Hästarna i San Marcos| ©Alistair Young

Om du tittar nära Markusbasilikans framsida ser du fyra av Venedigs mest berömda statyer: Markushästarna.

Jag rekommenderar att du stannar upp och tittar närmare på dem, eftersom de förr i tiden var en av de mest värdefulla hästarna och symboliserade makt och status.

År 1797 tog Napoleon hästarna och placerade dem ovanpå Triumfbågen i Paris, tills de 1814 återbördades till Venedig, där de hörde hemma.

Det är värt att notera att hästarna på Markusplatsen idag är repliker, även om du också kan se originalen på första våningen i Markuskyrkan.

Glöm inte det imponerande klocktornet i Markusplatsen.

Markusklocktornet| ©Jean-Pol GRANDMONT
Markusklocktornet| ©Jean-Pol GRANDMONT

Det är svårt att titta upp när man går på Markusplatsen utan att se det imponerande klocktornet (på italienska Torre dell'Orologio) med sin vackra blå urtavla prydd med gyllene zodiaksymboler. Den 500 år gamla fasaden är fortfarande intakt och lika slående som när den först byggdes.

Även om det kanske inte ser ut att ha så mycket att erbjuda från insidan, tro mig, rundturen i Markusklocktornet kommer att visa dig en fascinerande och hemlig sida av den här vackra byggnaden.

Turerna kan endast guidas, så du har inget annat val än att boka en biljett på tornets officiella webbplats.

Akta dig för vattenmassorna på Markusplatsen

Acqua alta på Markusplatsen| ©Javier Valero Iglesias
Acqua alta på Markusplatsen| ©Javier Valero Iglesias

Acqua Alta är ett fenomen som inträffar regelbundet i Venedig när Adriatiska havet stiger i nivå. När detta inträffar översvämmas staden något, särskilt i de lägre belägna områdena.

Venedigs berömda acqua alta (högvatten) berör ofta Markusplatsen. Om du besöker Venedig mellan november och februari kan du se Markusplatsen i ett annat ljus.

Eftersom Markusplatsen är Venedigs lägsta punkt är den första platsen som översvämmas när Acqua Alta inträffar. När detta händer sätter myndigheterna upp trägångar för lokalbefolkningen och turister.

Flera gånger om året är torget helt översvämmat, men du behöver inte oroa dig eftersom det inte är någon fara. Många besökare vill se Venedig i detta skick och gå runt torget på gångvägarna.

Nattliv på Markusplatsen

Markusplatsen på natten| ©Sean X Liu
Markusplatsen på natten| ©Sean X Liu

Torget är levande på kvällen när vädret inte är så varmt. Det är värt att gå runt på torget bland de berömda kaféerna och lyssna på de olika banden som spelar livemusik.

Markusplatsen är också det absolut bästa stället att vara på natten i Venedig. Jag säger detta inte bara på grund av ljusen, monumenten och de behagliga temperaturerna, utan också på grund av atmosfären, stämningen och glädjen som smittar av sig vid den här tiden på dagen. Det verkar som om alla är glada!

Tips för att besöka Markusplatsen

Markusplatsen| ©Toa Herftiba
Markusplatsen| ©Toa Herftiba

Här är några tips som hjälper dig att få ut det mesta av detta ikoniska torg och se till att du inte missar något på vägen. Var uppmärksam på de bästa tiderna för att njuta av området och de regler som gäller för detta torg, som har förklarats vara ett av UNESCO:s världsarv.

Börja din rundtur i Venedig på Markusplatsen

Det finns mycket att göra i staden, till exempel att se Venedigs broareller åka gondol, men glöm inte att Markusplatsen är det mest kända området i staden och den plats där det finns flest historiska monument att se och besöka per kvadratmeter.

Om du börjar din rundtur på Piazza kan du spendera resten av tiden med att ta dig runt i Venedig och se de andra sevärdheterna. Det är också smart att börja rundturen på torget eftersom du kan undvika de sena folksamlingarna vid några av torgets monument, som Markuskyrkan och Markusklockan.

Boka en rundtur i Venedig

Dyker upp tidigt eller sent

Personligen rekommenderar jag att du besöker Piazza San Marco från kl. 20.00 och framåt, oavsett om du åker till Venedig på våren eller vintern. Det beror på att du kommer att kunna njuta av ett fullt upplyst torg, vackrare än vanligt och med mycket mindre liv och rörelse.

Om du vill ha samma känsla om du åker till Venedig på sommaren är det bäst att besöka Venedig tidigt på morgonen (mellan 7 och 8 på morgonen). Du kan inte bara uppskatta varje detalj på torget mer exakt och bekvämt, utan temperaturen är också behagligare under de tidiga morgontimmarna.

Glöm inte att ta en kvällspromenad på Markusplatsen

Markusplatsen på kvällen är något helt annat, inte bara för att de ikoniska monumenten är upplysta för att fånga turisterna ännu mer, utan helt enkelt på grund av den nattliga atmosfären.

På kvällen börjar musiken att klinga i nästan varje hörn av torget, och gatuartisterna får dig att njuta av den trevliga musiken även om du inte betalar någonting. Det bästa av allt är att du kan ladda batterierna på något av de många matställena i närheten av Markuskyrkan (på själva torget).

Regler att följa på Markusplatsen

Det är förbjudet att äta och dricka på Piazza San Marco. Det är inte tillåtet att skräpa ner och mata duvor. Om du har med dig mat och behöver ladda batterierna föreslår jag att du går till Giardini ex Reali, en före detta kunglig offentlig trädgård nära Markusplatsen.

Boka din biljett till Markuskyrkan