Hur man besöker Markuskyrkan: öppettider, priser och allt du behöver veta

Om ditt nästa resmål är det vackra Venedig är ett besök i Markuskyrkan ett måste, men vad hittar du i Markuskyrkan och varför är den så berömd? Här är allt du behöver veta.

Katherine Betances

Katherine Betances

7 minsta läsning

Hur man besöker Markuskyrkan: öppettider, priser och allt du behöver veta

Patriarkaliska katedralen Markuskyrkan | ©Jorge Franganillo

När man organiserar en kortfattad resplan med sakeratt se och göra i Venedig kommer man alltid att tänka på tre aktiviteter: ett besök i Dogepalatset, en gondolkryssning på Canal Grande och en rundtur i Markuskyrkan. Denna imponerande basilika är en viktig del av stadens religiösa tradition och historia, så jag rekommenderar att du avsätter några timmar för att lära känna alla dess hemligheter med hjälp av följande lista.

1. Beundra fasadarkitekturen

Entré till Markuskyrkan| ©Mark Huguet
Entré till Markuskyrkan| ©Mark Huguet

Markuskyrkan har fått sitt nuvarande utseende tack vare de renoveringar och ombyggnader som gjordes på 1400-talet. På grund av sin komplexa och invecklade historia kombinerar detta venetianska monument flera lätt urskiljbara arkitektoniska stilar på sin fasad, främst bysantinsk-romersk och gotisk.

Den övre delen domineras av stora spetsbågar med orientaliskt inflytande, dekorerade med keramiska plattor som är karakteristiska för den venetianska blomstergotiska stilen. Statyer av många helgon är placerade på toppen av valven, och statyn av Sankt Markus själv intar hedersplatsen i den centrala delen.

Till skillnad från andra stora verk från sin tid är basilikans fasad bredare än den är hög, med en övervägande horisontalitet i utformningen som ett sätt att balansera vikten och fördela lasten jämnt på den sandiga marken som den byggdes på. Även om den mest kända fasaden är den som vetter mot Markusplatsen har basilikan tre namngivna fasader: västfasaden, nordfasaden och sydfasaden.

Boka biljetter till Markuskyrkan

2. Förundras över mosaikerna

Inne i Markuskyrkan| ©Michael Vadon
Inne i Markuskyrkan| ©Michael Vadon

När du börjar din rundvandring i Markuskyrkan kommer du att märka de invecklade detaljerna som utgör dess dekoration, särskilt mosaikerna som pryder lunetter eller de små valven.

Lägg särskilt märke till basilikans enda helt ursprungliga mosaik i portalen Sant' Alipio, som härstammar från 1200-talet och föreställer den gamla kyrkan San Marco, innan du lägger till de överläggningar i blommig gotisk stil som utmärker sig särskilt på huvudfasaden. De andra mosaikerna i San Marco är i själva verket resultatet av olika restaureringar som utfördes mellan 1600- och 1800-talen.

Boka biljetter till Markuskyrkan

3. Var uppmärksam på golven i St. Mark's

Närbild av mosaikerna i Markuskyrkan| ©Gary Campbell-Hall
Närbild av mosaikerna i Markuskyrkan| ©Gary Campbell-Hall

De vackra golven i San Marco är ett annat karakteristiskt inslag som du bör uppmärksamma under din rundtur; de består av geometriska mönster och djurmönster som föreställer lejon, örnar, gripar, hjortar, påfåglar och andra varelser från medeltida bestiarium med enorm symbolisk kraft.

De många olika komplicerade mönsterna uppnås genom att kombinera en mängd olika kalkstenar, serpentin och färgad marmor. Materialen kommer från olika håll, bland annat från Grekland, Syrien, Afrika, Istri, Toscana, Verona och Alperna. De stora plattorna på Markuskyrkans golv är strategiskt placerade för att betona kapellets längsgående axel; de är placerade under den centrala kupolen och den västra kupolen.

Boka biljetter till Markuskyrkan

4. Imponerande med de miljontals gyllene ornamenten i basilikan

Basilikans kupol| ©Michael Vadon
Basilikans kupol| ©Michael Vadon

Det kanske mest slående inslaget i Markuskyrkans interiör är de förgyllda mosaikerna, som gav den namnet Guldbasilikan. De gyllene mosaikerna täcker nästan hela interiören, från väggarna till kupolerna och valven. Tack vare det sätt på vilket de är placerade lyser de i alla riktningar och skapar en fantastisk interiörkomposition. Bland ett hav av förgyllda mosaiker hittar du skildringar av bibliska episoder, Kristi liv, Jungfru Maria och aposteln Markus.

5. Högaltaret och den imponerande Pala d'Oro

Pala d'Oro| ©Ptyx
Pala d'Oro| ©Ptyx

Utrymmet för högaltaret i Markuskyrkan är något upphöjt från resten av kyrkan och ligger mellan ribbade valv och fyra pelare som är täckta med skulpturer som möjligen härrör från Konstantinopels fall. Resterna av aposteln Markus har legat under altaret sedan 1700-talet, även om de var tvungna att avlägsnas på grund av översvämningen av Markusplatsen och de omgivande byggnaderna.

Pala d'Oro: Denna bländande målning, som ligger på baksidan av altaret och är dekorerad med ädelmetaller och ädelstenar, beställdes i Konstantinopel 1102 och anses vara en av de största skatterna i Markuskyrkan. Den föreställer religiösa scener och helgonfigurer i miniatyr och enligt dokument från 1769 består detta mästerverk av 1300 pärlor, 400 granatäpplen, 300 safirer, 90 ametister, 15 rubiner, 4 topas samt metaller som guld och silver.

6. Lär känna Markusgatans skatter

En av Sankt Markus reliker| ©Dimitris Kamaras
En av Sankt Markus reliker| ©Dimitris Kamaras

Markusskatten är namnet på samlingen av liturgiska föremål som används vid festligheterna. Samlingen omfattar cirka 283 guld- och silverföremål och andra dyrbara material av högt värde och med olika ursprung. Föremålen är mestadels liturgiska kalkar, bägare och patener, tillverkade av bysantinska guldsmeder och dekorerade med alla slags hårda stenar.

Markus reliker förvaras i de antika rummen som förbinder kyrkan med dogepalatset och de viktigaste delarna brukar visas på Markus altare, så lägg märke till dessa detaljer under ditt besök i basilikan. Vissa verk är utlånade till tillfälliga samlingar i stora museer runt om i världen.

Enligt historiska uppgifter består en del av de 283 föremålen i samlingen av byte som stals från Konstantinopel mellan 1204 och 1261. Samlingen är indelad i fyra huvudgrupper eller avdelningar: Föremål från antiken och medeltiden, bysantinsk konst, islamisk konst och västerländsk konst.

7. Markusmuseet

Markusmuseet| ©STMarks
Markusmuseet| ©STMarks

Markuskyrkomuseet grundades i slutet av 1800-talet, ligger på basilikans inre terrasser och är den plats där reliker av bysantinsk helig konst förvaras.

Samlingen innehåller ett antal intressanta och historiskt värdefulla föremål, t.ex. gamla mattor, liturgiska kläder, manuskript och gamla mosaikfragment som togs bort under restaureringsarbeten under 1800-talet. Det sägs att samlingen av föremål tidigare var mycket större, men på grund av olika händelser, t.ex. bränder och stölder, har samlingen minskat.

Boka ditt besök till Markuskyrkan

8. Skulpturen av hästarna i Konstantinopel

Skulptur av hästarna i Konstantinopel| ©José Manuel Azcona
Skulptur av hästarna i Konstantinopel| ©José Manuel Azcona

Efter Venedigs deltagande i det fjärde korståget togs olika skatter från Konstantinopel. Skulpturen med hästarna, som finns i hippodromen i den fallna staden, är en del av det byte som venetianarna tog. Den är tillverkad helt i koppar med tillägg av kvicksilver och föreställer en vagn med starka och imponerande hästar i spektakulära detaljer.

Det har inte varit möjligt att fastställa den exakta dateringen av verken; medan vissa är från den grekiska perioden är andra uppenbarligen romerska. Antikexperter placerar den mellan 200-talet f.Kr. och 200-talet e.Kr. Det är den enda skulptur i sitt slag som har återfunnits från antiken.

Ett annat intressant faktum är att kejsar Napoleon på 1800-talet lät transportera den imponerande skulpturen till Paris för att skapa en kopia. I dag är den hästvagn som visas på Markusbasilikans fasad också en kopia av originalet, som är väl skyddad inne i kyrkan.

9. Skulpturen I Tetrarchi eller Monumentet till Tetrarkerna

Skulpturen I Tetrarchi| ©Nino Barbieri
Skulpturen I Tetrarchi| ©Nino Barbieri

Bland de skatter som venetianarna samlade in under korstågen i Konstantinopel hittar du flera värdefulla föremål och skatter som är placerade i hela basilikan. I närheten av Porta della Carta, som är en av Dogepalatsets huvudattraktioner, ligger I Tetrarchi i en pelare.

Den är skulpterad i röd porfyr och har en totalhöjd på 136 cm. Även om skulpturen kopplas till de romerska tetrarkerna finns det inget slutgiltigt samförstånd, och det finns bevis som tyder på att skulpturerna kan vara mycket äldre och kan ha hämtats från mesopotamiska och egyptiska civilisationer.

Venetianarna döpte dem till de fyra tjuvarna och de placerades för att vakta den yttre väggen till Markuskyrkans skattkammare; de fungerar delvis som en varning för alla illvilliga personer som skulle vilja skända de dyrbara varorna i basilikan.

10. Beundra de akritaniska kolonnerna

Kolumn av Acre| ©wjarek
Kolumn av Acre| ©wjarek

Acritan-kolonnerna är namnet på en kolonnduo från den gamla och fallna staden Acre. De är placerade på den södra sidan av Markuskyrkan och har ett mycket intressant historiskt sammanhang. Acre var en mycket gammal stad i det nuvarande Israel. Dessa områden var mycket eftertraktade av de venetianska herrarna, men även av genueserna. Efter våldsamma sammandrabbningar mellan de två sjömakterna segrade venetianarna.

Efter segern förstörde de kyrkan San Giovanni d'Acri, tog bort de två vackert dekorerade pelarna och placerade dem utanför Markuskyrkan som en varning till sina fiender.

Tips för att besöka Markuskyrkan

Flygbild av Venedig med Markusbasilikan i centrum| ©Canmandawe
Flygbild av Venedig med Markusbasilikan i centrum| ©Canmandawe

När du besöker Markuskyrkan bör du ta hänsyn till vissa detaljer som hjälper dig att spara tid och ansträngning; lägg till följande viktiga punkter till listan över tips för att se Venedig.

Om du vill undvika köer

Markuskyrkan är ett av de viktigaste monumenten iVenedig och är en av de mest attraktiva turistattraktionerna i staden, och det är alltid köer vid ingången. Det enda sättet att undvika denna olägenhet är att boka en guidad tur i förväg, men de grupper som är tillgängliga på engelska kan vara begränsade, så det är bäst att boka turerna i förväg.

Klä dig lämpligt

När du besöker St Mark's bör du vara medveten om att du besöker ett religiöst monument, det är viktigt att du uppträder respektfullt och följer den föreskrivna klädkoden. Den föreskrivna klädkoden består av byxor eller långa kjolar med täckta axlar för både män och kvinnor. Detta gäller även de andra venetianska kyrkorna.

Ta hänsyn till besöksförhållandena

Markuskyrkan har en kapacitet på högst 200 personer, och den genomsnittliga tiden i basilikan är cirka 30 minuter. Under högsäsong i Venedig kan rundturen förkortas med några minuter.

Du bör uppträda på ett respektfullt och tyst sätt, i enlighet med platsens helighet. Bagage och resväskor är inte tillåtna i basilikan, men det finns ett särskilt bagageförvaringsområde i Ateneo San Basso, som nås via en gränd till vänster om basilikan.

Boka ditt besök till Markuskyrkan