Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Gondolfärder Biljetter

Några av Venedigs mest spektakulära fasader och smala gator kan bara ses från de små kanalerna ombord på en gondol.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

6 minsta läsning

Gondolfärder Biljetter

Gondoler i kanalen | ©Antonio Molinari

Venedig består av 150 kanaler och 455 broar som leder till den majestätiska Canal Grande. Många av dessa små kanaler kan bara ses från gondolerna, som ursprungligen var avsedda som transportmedel och nu är en ikon för romantik.

1. De bästa gondolturerna i Venedig

Gondolturer i solnedgången
Gondolturer i solnedgången

2. Gondoltur genom kanalerna med rundvandring i staden

Rialtobron| ©Damiano Baschiera
Rialtobron| ©Damiano Baschiera

Den här turen uppfyller två av Venedigs måste göra: en rundvandring tillsammans med en lokal guide som förklarar den fascinerande historien om denna fantastiska stad och en 30-minuters gondoltur längs Canal Grande och andra vattenvägar genom mindre stadsdelar, till exempel Fenice.

Den här turen är mycket praktisk eftersom du för lite mer än det vanliga priset får en gondoltur som inkluderar en guidad rundvandring i Venedig. Du börjar din resa till fots nära den formidabla Markusplatsen och går runt den samtidigt som du lär dig mer om historien om staden som kallas "La Serenissima".

Vad du kommer att se till fots

 • La Fenice-teatern. Fenice-teatern var en gång en av Venedigs sju stora teatrar och är nu det enda operahuset i den italienska staden. Här spelades verk av tidens bästa kompositörer, bland annat Bellini, Donizetti och Rossini, även om det alltid kommer att vara den briljante Giuseppe Verdi som kommer att vara närmast förknippad med denna teater och med det venetianska minnet.
 • Rialtobron. Detta är den mest kända, äldsta och mest besökta av de fyra broarna som korsar Canal Grande i Venedig, med mer än två miljoner turister som korsar den varje år. Rialtobron har en karakteristisk struktur som består av två lutande ramper som förenas av en portik i mitten. Den uppfördes 1591 för att ersätta sin föregångare i trä, som flera gånger hade förstörts av jordskred och bränder.
 • Palazzo Contarini del Bovolo. Mycket nära Rialtobron ligger detta lilla palats från 1400-talet, som är känt för sin spektakulära och pittoreska spiraltrappa med många bågar och som det berättas många intriger om.

Vad du ser från gondolen

 • Stora kanalen
 • Rialtobron
 • Piazza San Marco
 • Basilica di Santa Maria della Salute
 • La Fenice-teatern
 • Basilikan Santi Giovanni e Paolo
 • Campo Santa Maria Formosa
 • Venetoinside
 • Bacino Gondola
 • Marco Polos hus

Boka en tur i Venedig och en gondoltur

3. Gondoltur längs kanalerna med musik och serenad ombord

Grand Canal| ©Marco Paiano
Grand Canal| ©Marco Paiano

Vill du göra din resa ännu mer ikonisk och romantisk? Ge en del av rampljuset till gondoliern, mannen som ansvarar för att få magin att ske. Med den här turen kan du njuta av en trevlig rundtur på Venedigs Canal Grande och se några av de imponerande byggnaderna och monumenten som kantar kanalens stränder medan en gondoljär sjunger klassisk italiensk musik.

Vad du kommer att se på denna gondoltur

 • Grand Canal. Canal Grande är känd som "världens vackraste väg" och är den största kanalen i hela Venedig. Den är fyra kilometer lång och korsar staden i en S-form och vattnas av alla vattendrag som löper runt omkring. Härifrån kan du se imponerande palats som 1700-talspalatset Palazzo Grassi och stadens mest berömda palats, Ca' d'Oro, ett gotiskt palats som fått sitt namn efter den förgyllning som ursprungligen prydde det.
 • Peggy Guggenheims samling. Byggnaden rymmer en av världens viktigaste konstsamlingar, som uppstod när Peggy Guggenheim från New York kom till Venedig 1949. Från gondolen ser du den vackra terrassen där Guggenheim själv brukade sola medan han njöt av utsikten över Canal Grande.
 • Palazzo Gritti Badoer. Detta majestätiska palats har fått sitt namn efter sina tidigare ägare, den mäktiga venetianska familjen Gritti. Dess mest kända medlem var doge Andrea Gritti, som ledde de venetianska arméerna mot ligan i Cambrai, som försökte stoppa Venedigs expansiva ambitioner i Frankrike.

Boka en gondoltur med Serenade

4. Gondoltur längs kanalerna med guidad rundtur i staden och inträde till Markuskyrkan

Gondoltur
Gondoltur

Med denna gondoltur med guidad tur i staden och inträde till Markuskyrkan uppfyller du tre drömmar i ett: en gondoltur genom Venedigs pittoreska kanaler, en promenad genom stadens gator och gångar med en professionell guide som kommenterar och en guidad tur med tillträde till en av Venedigs största sevärdheter, Markuskyrkan.

Markuskyrkan

Markuskyrkan har sedan den byggdes 832 varit Venedigs viktigaste religiösa tempel. Det får du veta under den guidade rundturen som ingår i paketet, där du får veta att kyrkan byggdes för att hysa de förmodade relikerna av evangelisten Markus som stals från Alexandria.

Detta tempel med en planlösning i form av ett latinskt kors och fem kupoler ligger på Markusplatsen och rymmer i sin förgyllda interiör mer än 4 000 kvadratmeter mosaik, viktiga verk av berömda venetianska målare och 500 kolonner från 300-talet. Missa inte den bysantinska guld- och silverskatten från plundringen av Konstantinopel och den viktiga Pala de Oro, en altartavla av ädelstenar gjord av medeltida guldsmeder.

Markusplatsen

Markuskyrkan ligger, föga förvånande, på Markusplatsen, ett av världens mest berömda torg och centrum för Venedigs stads- och samhällsliv sedan det grundades på 800-talet. Härifrån kan du beundra många historiska byggnader och monument, till exempel Dogepalatset, San Marco- och San Teodoro-pelarna, Campanile-tornet och Torre dell'Orologio, en fantastisk astronomisk klocka.

Kyrkan Santa Maria Formosa

Denna kyrka från 1492, ritad av renässansarkitekten Mauro Codussi, uppfördes på platsen för ett tempel från 700-talet som enligt traditionen var en av de åtta kyrkor som grundades av Sankt Magnus, biskop av Oderzo.

Gondolens resväg

 • Stora kanalen
 • Markusplatsen
 • Basilica di San Marco
 • La Fenice-teatern
 • Basilica dei Santi Giovanni e Paolo
 • Kyrkan Santa Maria Formosa

5. Gondoltur längs kanalerna med inträde till Markuskyrkan och Dogepalatset

Markuskyrkan och dess Campanile| ©Massimo Adami
Markuskyrkan och dess Campanile| ©Massimo Adami

Detta är det mest kompletta paketet, som kombinerar gondolturen med inträde till basilikan och Dogepalatset så att du inte missar något av stadens sevärdheter. Med den här turen korsar du Canal Grande och dess mest förtrollande bifloder i en gondol och får tillgång till Markuskyrkan och Dogepalatset utan köer och med en guidad tur, liksom till andra magnifika palats runt Markusplatsen.

Du får också tillgång till en audioguide med en digital karta över Venedigs fem stadsdelar och information om över 200 intressanta platser för att göra din egen rundvandring i staden.

Dogepalatset

Dogepalatset på Markusplatsen är en av symbolerna för Venedig och är det tidigare sätet för stadens politiska makt, från ett befäst slott på 800-talet och residens för dogerna till ett fängelse för republiken. Från sina maktsalar styrde upp till 120 doger (hertigar) Venedigs öde under nästan ett sekel.

Både exteriören och interiören är spektakulära, med fantastiska rum fyllda med hundratals mästerverk av bland annat Titian, Tintoretto och Bellini. Över den berömda barocka Suckbron från 1600-talet begav sig dödsdömda fångar ut på den sista sträckan av sina liv medan de för sista gången tittade ut genom fönstren på den venetianska lagunen.

Markuskyrkan

Det här är en unik tur där du, förutom en guidad tur i Basilica di San Marco, kan njuta av en del av turen bekvämt sittande i mitten av basilikan.

Stora kanalen

Under din gondoltur längs Canal Grande kommer du att se Mozarts hus, La Fenice-teatern, Peggy Guggenheim Collection, Punta della Dogana, Accademia-bron och Ponte di Rialto, bland palats som gör dig mållös. För mig är detta definitivt den bästa delen av rundturen, eftersom den hjälper dig att uppskatta Venedig från en annan synvinkel.

6. Om priserna på gondolturer

Flygfoto av kanalerna
Flygfoto av kanalerna

En gondoltur i Venedig är inte världens billigaste aktivitet, men det är en upplevelse som man bara får uppleva en gång i livet. Venedig ska ha "officiella" priser för gondolturer på kanalerna, men i verkligheten är det mycket svårt att på plats veta om de gondoljärer som hela tiden ropar på dig från sina bryggor för att få hyra deras tjänster tar ut det verkliga priset eller om de är "piratgondoljärer".

Genomsnittspriset för en vanlig 40-minuters gondoltur längs Venedigs kanaler är 80 euro per gondoltur, oavsett hur många personer som reser och med plats för upp till sex passagerare. Observera att på kvällen efter kl. 19.00 stiger priserna till 100 euro per resa. Därför tycker jag att det är ett bra alternativ att boka tjänsten i förväg eller att kombinera den med en annan aktivitet för att göra det mer kostnadseffektivt.

7. Andra intressanta aktiviteter i Venedig

Typiska färgglada hus i Murano| ©Harshit Jain
Typiska färgglada hus i Murano| ©Harshit Jain

Har du längtat efter en gondoltur i Venedig? Om du gillade den här aktiviteten är jag säker på att du också skulle vilja besöka de förtrollande öarna Murano och Burano. Här är min guide till öarna Murano och Burano Murano och Burano - Dagsresor från Venedig så att du kan organisera ditt besök.

Vanliga frågor

 • Vad är skillnaden mellan en gondol och en buss över vatten?

  Vattenbussar tar dig vanligtvis längs Canal Grande på en delad tur. Gondolerna är de traditionella venetianska fordonen och tar dig genom de mindre kanalerna och runt om i staden på ett sätt som du inte kan uppleva på något annat sätt.

 • Kan jag åka gondol på natten?

  Nej, men de sista gondolturerna avgår mellan 19:00 och 19:30, så du kan åtminstone njuta av solnedgången när du seglar genom Venedigs kanaler, och beroende på årstid även av solnedgången.

 • Måste du ge gondoljärerna dricks?

  Det är inte nödvändigt att ge dricks, men det är uppskattat.