Bästa matlagningskurserna i Venedig

Njut av de bästa kulinariska upplevelserna i Venedig och delta i en italiensk matlagningskurs. Oavsett vilken nivå du befinner dig på kan du uppleva en upplevelse som gör att du kan laga traditionella rätter som ett proffs på nolltid.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

10 minsta läsning

Bästa matlagningskurserna i Venedig

Matlagningskurs | ©ELEVATE

Gör dig redo att köpa de färskaste ingredienserna på Rialto-marknaden, lär dig hur man tillagar venetianska tapas eller laga mat tillsammans med en expertkock eller en Cesarina. Gastronomiska upplevelser i kanalernas stad är bland det bästa som finns att se och göra i Venedig, och det finns inget bättre än att sätta igång. Frågan är vilken typ av mat som passar dig.

Svaret hittar du genom att läsa igenom de olika alternativen med priser, fördelar, nackdelar och tips. Kort sagt, all information du hittar i den här artikeln. Nu kör vi!

1. Pasta och tiramisu matlagningskurs i Venedig

Matlagning av pasta| ©Jorge Zapata
Matlagning av pasta| ©Jorge Zapata

Njut av den venetianska gastronomins signaturrätter på en matlagningskurs i hjärtat av staden. Bli en äkta italiensk kock med en lokal expert eller en Cesarina, din värd i köket.

Under denna typ av upplevelse lär du dig hemligheterna bakom att skapa färsk pasta och den berömda tiramisun, en dessert certifierad av Italian Cooking Academy med signatur av Ado Campeol, som var känd som tiramisuns fader.

Oroa dig inte för skicklighet, kocken som ansvarar för workshopen delar med sig av användbara tips för att du ska kunna njuta av upplevelsen. Från fettuccine till tagliatelle, de olika sorterna av färsk pasta kommer att vara din kulinariska duk. Dessutom förklaras ofta några varianter av såser till pasta i detalj över ett glas vin eller prosecco, innan du lär dig hur man förbereder den klassiska italienska kaffedesserten. Matlagningskursen med pasta och tiramisu i Venedig är perfekt för gourmeter, ensamresenärer eller familjer.

Detaljer av intresse

  • Pris: från 159 € per person.
  • Varaktighet: från 2 timmar och uppåt.
  • Vad du behöver veta: denna typ av upplevelse kan delas med familj, vänner eller par.
  • Vad turen kan innehålla: matlagningskurs med en lokal kock eller Cesarina. Tillagning av minst 2 typer av pasta. Tillagning av tiramisu. En huvudrätt (lunch eller middag). Tapas-provning. Ett glas vin. Ett glas prosecco. Kaffe. Vatten.
  • Fördelar: görs ofta med små grupper (upp till 8 personer). I slutet av kursen har du inte bara lärt dig det lokala kökets hemligheter, utan du har också ätit en hel lunch eller middag.
  • Nackdelar: Kurserna kan endast hållas på italienska och engelska.

Boka en matlagningskurs med pasta och tiramisu

2. Full meny venetiansk matlagningskurs med provsmakning

spaghetti alle vongole| ©Cooking SoftwareOz
spaghetti alle vongole| ©Cooking SoftwareOz

Detta är den kompletta upplevelsen av att lära sig laga en 3-rätters venetiansk meny. Ta på dig förklädet och gör dig redo att förbereda en festmåltid.

Kursen börjar vanligtvis med en aperitif med vin, vatten och kaffe. Därefter visar kocken eller Cesarina hur man tillagar några av havets delikatesser som den klassiska spaghetti alle vongole (spaghetti med musslor), sarde in saor (marinerade sardiner med en sötsyrlig touch), eller låt dig överväldigas av bigoli in sauce (tjock spaghettiliknande pasta som badar i en traditionell sås gjord på ansjovis, lök och sultanrussin).

För att avsluta kvällen är det dags för dessert, där den obestridliga stjärnan är tiramisu, men vissa klasser förbereder också de klassiska Baicoli, kex som påminner om Venedigs guldålder. Om du vill ha några tips för att besöka Venedig och njuta av din resa, boka en matlagningskurs i denna stil.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 159 € per person.
  • Varaktighet: från 3 timmar och framåt.
  • Vad du behöver veta: du kan boka denna aktivitet till lunch, eller om du föredrar det, inkludera den bland dina saker att göra i Venedig på natten, det senare är min favorit för att njuta av staden med det bästa vädret och utan horder av turister.
  • Vad turen kan innehålla: privat matlagningskurs med en kock eller Cesarina. Tre rätters meny. Vin. Vatten. Prosecco. Kaffe. Aperitif.
  • Fördelar: aktiviteten är idealisk för att fördjupa sig i den lokala kulinariska konsten, den görs vanligtvis i små grupper på cirka 6 personer och de förberedda menyerna är kompletta.
  • Nackdelar: du måste resa på egen hand, även om det inte är svårt att ta sig runt i Venedig (gondol, vaporetto, vattentaxi ...), finns det alternativ för alla smaker.

Boka en privat matlagningskurs

3. Privat matlagningskurs med besök på den lokala marknaden

Rialtos marknad| ©ELSUEC
Rialtos marknad| ©ELSUEC

Rialtomarknaden ligger i stadens västra del, ca 200 meter från Rialtobron och runt kyrkan San Giacomo di Rialto, den första kyrkan i Venedig, och är hjärtat i stadens kommersiella och kulinariska scen och ofta mötesplatsen för sådana aktiviteter.

I nästan ett millennium har lokalbefolkningen samlats här för att byta säsongens frukt, grönsaker, fisk och skaldjur, allt från lagunen och ön Sant'Erasmo. Tack vare det privilegierade läget finns besöket med bland de saker man kan se och göra på Venedigs Canal Grande och den här gången får du också sällskap av en kock eller en Cesarina, som hjälper dig att välja de bästa alternativen och sedan förbereda en färsk venetiansk meny.

Med dina inköp i väskan leder kockguiden dig till ett lokalt hus där du får din lektion. Upplevelsen inkluderar vanligtvis en huvudrätt med hemlagad pasta och en traditionell dessert, ofta tiramisu. Under aktiviteten kan du njuta av en aperitif, vin, prosecco eller vatten för att fullända kvällen.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 189 € per person.
  • Varaktighet: från 4 timmar och framåt.
  • Vad du bör veta: du bör vara uppmärksam på tidtabeller och datum för att välja denna aktivitet eftersom marknadsturen är stängd kl 16:00, varefter den stänger, liksom på söndagar och italienska helgdagar.
  • Vad kan ingå i resan: Rundvandring på Rialtomarknaden tillsammans med en expert. Matlagningskurs. Vin. Prosecco. Vatten. Aperitif. Vatten. Kaffe. Provsmakning av lokala tapas.
  • Fördelar: Det är en berikande halvdagsupplevelse, det är något för sinnena, det finns inget fräschare än att ta med sig nyinköpta ingredienser från marknaden till bordet.
  • Nackdelar: Du måste resa på egen hand, men lyckligtvis kan du uppgradera upplevelsen med en gondoltur eller genom att hoppa ombord på en vaporetto.

Besök den lokala marknaden med privat matlagningskurs

4. Traditionell venetiansk matlagningskurs

Matlagningskurs i Venedig| ©Paul-W
Matlagningskurs i Venedig| ©Paul-W

En av de upplevelser som får dig att förälska dig i Venedig är chansen att njuta av de lokala kulinariska läckerheterna från ett autentiskt kök och med denna typ av matlagningskurs får dina smaklökar en gastronomisk rundtur i hjärtat av kanalstaden medan du lär dig hemligheter och tricks som gör att du kan återskapa dem när du känner för det.

Din värd välkomnar dig till sitt kök med ett glas vin eller Prosecco för att värma upp dig. Sedan, med förklädet på, dyker du in i en värld av färsk pasta när du lär dig hur man gör traditionell italiensk pasta. Och låt oss inte glömma de saftiga såserna som följer med dem. Under ledning av kocken eller Cesarina får du utforska smakerna i en unik kastrull för att lära dig tillaga den berömda spaghetti alle vongole eller al nero di sepia, samt sauterade grönsaker med en kombination av lokala kryddor som kommer att vinna både barn och vuxna.

Som avslutning på denna gastronomiska upplevelse i Venedig är det dags för dessert, ofta tiramisu och bakade frukter. Njut av din skapelse tillsammans med lokala viner eller vatten, följt av ett klassiskt italienskt kaffe. Ta med dig essensen av det venetianska köket och dela med dig av de läckerheter du har lärt dig till dina vänner där hemma.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 110 euro per person.
  • Varaktighet: från 4 timmar och uppåt.
  • Vad du behöver veta: denna typ av upplevelse kan äga rum i stadens centrum runt några av Venedigs bästa monument, men det finns också Cesarinas som erbjuder dessa klasser på platser något bort från folkmassorna som ön Giudecca cirka 25 minuter bort på Vaporetto i Venedig. Jag måste säga att om du besöker staden under våren eller sommaren är det väl värt att anmäla sig till kurserna på ön. Här har den traditionella venetianska stilen bevarats och anläggningen flankeras av fruktträdgårdar och lummiga trädgårdar.
  • Vad kan ingå i resan: Matlagningskurs som leds av en Cesarina eller kock. Trerätters lunch eller middag. Lokalt vin. Prosecco. Vatten. Kaffe.
  • Fördelar: flexibiliteten i workshoplokalen. Små grupper.
  • Nackdelar: Transfer till och från workshopen ingår inte.

Boka en gastronomisk upplevelse

5. Cichetti eller matlagningskurs med venetianska tapas

Baccalà mantecato| ©Amrita Ahuja
Baccalà mantecato| ©Amrita Ahuja

Ge dig ut på en autentisk kulinarisk upplevelse med en matlagningskurs i Cichetti eller venetianska tapas. Utan att behöva slåss om uppmärksamheten får du lära dig hur man tillagar dessa små rätter fulla av säsongens smaker av grönsaker, kött och fisk.

Med inspiration från Venedigs specialbarer och restauranger skapar du ett sortiment av 6-7 gourmet-cicchetti, från klassiskt till modernt, under ledning av en erfaren kock.

Från bläckfisk i bläck till utsökt baccalà mantecato, du kommer att fördjupa dig i rikedomen i det traditionella köket som lokalbefolkningen. Bland höjdpunkterna finns polenta con le schie, oemotståndliga moeche fritte och sardiner marinerade i vinäger, Sarde in saor. Upplevelsen brukar kulminera med en fritto mixto, en blandad fralla som innehåller räkor, bläckfisk, ansjovis och olika fiskbitar.

Njut av dina skapelser i en fullständig måltid, tillsammans med en skål med Prosecco eller vin, och bäst av allt, precis som den bästa tiden att resa till Venedig är året runt (beroende på din smak, naturligtvis), finns dessa snacks tillgängliga varje månad. Missa inte detta tillfälle att ta med dig det venetianska kökets hemligheter och överraska dina nära och kära med dessa delikatesser.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 225 € per person.
  • Varaktighet: från 4 timmar och framåt.
  • Vad du bör veta: denna typ av upplevelse erbjuder tillräckligt med mat för att njuta av en fullständig lunch eller middag.
  • Vad kan ingå i resan: Matlagningskurs som leds av en kock. Alla ingredienser redo att sätta igång. Prosecco. Lokalt vin. Vatten. Kaffe.
  • Fördelar: grupperna för denna typ av upplevelse är ganska små (mellan 4-6 personer), upplevelsen är idealisk för att njuta av en måltid som ett par eller med vänner. En annan fördel är att alla ingredienser vanligtvis är färdiga hemma hos värden, vilket innebär att du kan få ut det mesta av din tid.
  • Nackdelar: Transport ingår inte i priset.

6. Kurs i pizza och tiramisu i Venedig

Pizza i Venedig| ©McPig
Pizza i Venedig| ©McPig

Även om resenärer ofta fokuserar på att rekommendera de bästa ställena att äta pizza i Venedig bland restauranger och trendiga ställen, slår ingenting upplevelsen av traditionella kök i Adriatiska havets drottning och denna typ av upplevelse låter dig inte bara njuta av en äkta venetiansk pizza utan lära dig hur man tillagar lokala variationer tillsammans med experter och toppa allt med den populära tiramisun.

Fördjupa dig i det italienska köket med en pizza- och tiramisukurs - en upplevelse som är så rolig och vänlig att den är perfekt för en topplista över saker att göra i Venedig med barn. Lär dig exklusiva hemlagade recept som du inte hittar i vanliga kokböcker genom att besöka hemmet hos en äkta Cesarina, en begåvad lokal kock, för en personlig matlagningslektion.

Upptäck hemligheterna bakom italiensk pizza, med dess unika fräschör och enkelhet, och lär dig att göra den ikoniska tiramisun från grunden. Följ med på en gastronomisk rundtur i Venetien och smaka på de läckra rätterna som du tillagar själv, tillsammans med vin, vatten eller prosecco.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 159 € per person.
  • Varaktighet: från 3 timmar och uppåt.
  • Vad du behöver veta: Upplevelsen är komplett för att täcka en hel måltid, antingen lunch eller middag.
  • Vad turen kan innehålla: Kurs i att göra pizza och tiramisu. Vatten. Vin. Prosecco. Traditionellt kaffe. Provsmakning av tillagade pizzor och tiramisu.
  • Fördelar: Upplevelsen är komplett när det gäller pizzor. Du lär dig att förbereda allt från pizzabottnar, de perfekta portionerna för att skapa fluffiga, krispiga eller stekta pizzor samt kombinationerna av färska ingredienser för att skapa den perfekta produkten. Det är en fantastisk upplevelse att anmäla sig till när man reser med de små i huset, de har roligt och deltar i aktiviteten.
  • Nackdelar: Grupperna kan vara stora (upp till 10 personer).

7. Fiskbaserad matlagningskurs i Murano

Matlagning dag| ©Rebecca Recommends
Matlagning dag| ©Rebecca Recommends

Bland de saker man kan se och göra i Murano är det inte bara glashantverksverkstäderna som sticker ut, utan även det fiskbaserade köket som är ett måste och att lära sig att tillaga fiskrätter är en av de lokala attraktionerna. Med den här typen av matlagningskurs börjar upplevelsen på en central plats i Venedig och sedan transporteras du till Rialtomarknaden där du köper färsk fisk och ingredienser till dagens matlagningskurs.

Därefter åker ni med vaporetto över kanalen till en kocks hus på Murano, där ni får några matlagningstips medan ni smuttar på prosecco, Aperol, Campari eller Cynar.

Väl i köket förbereder ni en festmåltid med olika fiskrätter, som spaghetti alla busara och bakad havsabborre med potatis, som ni avnjuter med utsikt över kanalen och tillsammans med ett gott italienskt kaffe.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 296 € per person.
  • Varaktighet: 3-4 timmar.
  • Vad du behöver veta: Upplevelsen är komplett för att täcka en hel måltid, antingen lunch eller middag. För att åka från centrum till Rialtomarknaden ingår biljetten i denna typ av upplevelse, men för att åka från Venedig till Murano köps biljetten vanligtvis på plats och kostnaden kanske inte ingår.
  • Vad som kan ingå i resan: en kurs i tillagning av en fiskbaserad meny, antingen som huvudrätt eller som en venetiansk "cicchetti" eller "tapas". Vatten. Aperol. Campari. Cynar. Prosecco. Spritz. Traditionellt kaffe.
  • Fördelar: Upplevelsen genomförs i små grupper med högst 5 personer. Möjligheten att förbereda allt från förrätter, antipasti eller tapas till en fiskbaserad huvudrätt gör upplevelsen tilltalande för fisk- och skaldjursälskare.
  • Nackdelar: Dessa kurser hålls ofta endast på engelska eller italienska. Inte lämpligt för personer som är allergiska mot fisk och skaldjur.

Tips för matlagningskurser i Venedig

Titta på| ©Cats Coming
Titta på| ©Cats Coming
  • Allergier. Vänligen meddela oss i förväg om eventuella allergier eller särskilda kostbehov, de flesta matlagningskurser är vanligtvis lämpliga för alla gommar så länge du meddelar oss i förväg.
  • Transporttjänst. Tänk på att detta inte är den typ av tjänst som vanligtvis ingår i denna typ av upplevelse, men oavsett om du besöker Venedig på 1 dag eller mer, kommer det alltid att finnas en vaporetto, gondol eller vattentaxi redo att ta dig till din destination och priserna är varierande för att passa olika budgetar.
  • Tidtabell. Matlagningskurser är ofta 2-3 timmar långa, eventuella förseningar kan påverka din förmåga att få ut det mesta av upplevelsen.
  • Språk. Även om det finns matlagningskurser på spanska, undervisas de flesta på italienska och engelska.