Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 saker att göra i Florence för barn

Florens är, tvärtemot vad man kan tro, en mycket rekommenderad stad att besöka med barn och i det här inlägget ska jag visa dig de 10 bästa aktiviteterna du kan göra med din familj i renässansens huvudstad.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minsta läsning

10 saker att göra i Florence för barn

Karusell | ©PicJumbo

Med så många museer, kyrkor och historiska platser kan man tro att Florens är en tråkig stad att besöka med barn. Tvärtom,Florens huvudstad har mycket att se och göra även för de små. Förutom de vanliga besöken finns det några aktiviteter som de små kommer att njuta särskilt mycket av.

Stadens många museer anpassar sina besök för att göra dem roligare för de små, monument och turistplatser har specialpriser och Florens är till och med skådeplats för ett av de mest populära videospelen bland barn... och inte så populära barn. Kolla in de 10 bästa sakerna att göra i Florens med barn nedan.

Klättra upp i kupolen på Duomo

Kupolens utsida| ©Vicente Camarasa
Kupolens utsida| ©Vicente Camarasa

Att besöka Domkyrkan i Florens är ett måste om du besöker staden. Att besöka en katedral låter inte särskilt roligt för barn, men det kan det vara om du får biljetter till Brunelleschis kupol. Det är en annorlunda upplevelse som gör att de små kan ha roligt när de går uppför kupolens smala korridorer och trappor. Särskilt eftersom klättringen är lite överväldigande för vuxna på grund av att den är trång på vissa ställen, medan den är mycket bekvämare för dem. Det är alltid roligt att se de vuxna "lida".

Som många andra turistattraktioner erbjuder Florens katedral specialpriser för barn. I det här fallet får barn mellan 7 och 14 år en rabatterad entré till Duomo.

Boka en rundtur i Duomo med tillträde till kupolen

Besök museerna i Florens

Uffiziernas galleri| ©Matt Twyman
Uffiziernas galleri| ©Matt Twyman

Det finns mer än 70 museer i Florens och alla är lämpliga för barn. Låt dem inte stå ute och tro att barnen kommer att bli uttråkade - det skulle vara ett misstag. Det finns museer som Leonardo Da Vinci- och Galileo-museet med många utställningar, t.ex. modeller av Da Vincis uppfinningar, som barnen kan interagera med och njuta av. Det finns andra som naturhistoriska museet som har en stor samling dinosaurier, och klassiker som Uffizierna och Accademia erbjuder guidade turer för barn som förvandlar besöket till en slags skattjakt.

Det finns även ett barnmuseum i Palazzo Vecchio med dramatiska rundturer, laboratorier och experiment som de små säkert kommer att gilla. Som du ser finns det ingen anledning att inte besöka stadens bästa museer med barn, och dessutom har alla museer specialpriser för barn.

Köp biljetter till museer i Florens

Pizza och glass, en vinnande kombination för barn!

Pizzerior finns överallt i Florens.| ©Susana García.
Pizzerior finns överallt i Florens.| ©Susana García.

Få saker är mer populära bland barn än en måltid med pizza och gelato. Och eftersom vi befinner oss i hjärtat av Italien kan barnen njuta av den bästa glassen, pizzan och pastarätterna. Det finns pizzerior och glassbutiker över hela Florens, men min rekommendation är att besöka Mercato Centrale i San Lorenzo-kvarteret.

Här kan barnen inte bara äta sina favoriträtter utan också lära sig hur man gör dem. På marknaden finns flera workshops för barn där italienska kockar lär dem att göra pizza och till och med hemlagad glass.

Boka en matlagningskurs i pizza och glass

Cykeltur genom Florens centrum

Florens på cykel i solnedgången| ©Rnt20
Florens på cykel i solnedgången| ©Rnt20

Att ta sig runt i Florens historiska centrum till fots kan vara tråkigt för barn. Ett sätt att göra en promenad genom gatorna till något annorlunda och roligt är att hyra en cykel. Hela stadskärnan är en gågata, så det finns ingen fara för barn med bilar.

Eftersom detta är en alltmer populär aktivitet bland både lokalbefolkningen och turisterna finns det flera butiker i centrum som erbjuder cykeluthyrning av alla slag från cirka 15 euro per dag.

Boka en cykeltur i Florens

Upptäck Florens Selfie-museum

Det här originella museet i Florens är avsett för både barn och vuxna och kommer att ge dig de bästa ögonblicksbilderna i ett rum som är tillägnat kreativ konst. De mest oväntade dekorationerna kommer att ge fritt spelrum åt din kreativitet samtidigt som du kan titta på unika konstverk.

Familjens yngsta medlemmar kommer att älska "Pinocchio-upplevelsen", en tillfällig utställning där de kan återuppleva historien om den populära träkaraktären tack vare ett uppslukande äventyr med 360°-tecknad film.

Boka biljetter till Selfie-museet

Åk karusell på Republic Square

Karusellen på Place de la République.| ©Jesus
Karusellen på Place de la République.| ©Jesus

Piazza della Repubblica är ett av Florens stora torg och ett av de vackraste. Medan de vuxna njuter av den konstnärliga delen av torget kan barnen ha roligt i den karusell som finns på torget. Den är installerad året runt och en tur kostar bara 1 euro.

På samma torg finns också statyn av Porcellino. En fontän med en figur av ett vildsvin som har skapat en märklig tradition. Det går ut på att sätta handen med ett mynt i djurets nos och låta det falla. Om myntet faller in i fontänens galler betyder det att Porcellino har gett dig tur och att du kan återvända till Florens. Denna "lek" är alltid en glädje för de små.

Att gå vilse i Boboliträdgårdens labyrinter

I Boboliträdgårdarna| ©Andrey O!
I Boboliträdgårdarna| ©Andrey O!

Ett annat obligatoriskt stopp i Florens är Pitti-palatset. Som tur är för de små är palatsets trädgårdar en idealisk plats att leka i. Häckarna och träden i Boboliträdgården är arrangerade i ett labyrintliknande mönster där barnen kan leka "hitta och försvinna" medan de vuxna som följer med dem njuter av en trevlig promenad genom palatsets trädgårdar.

Inträdet till slottet och trädgården kostar 10 euro, men barn har rabatt och den första söndagen i varje månad är trädgården gratis att besöka.

Marionettföreställning på bron på Piazza Vecchio

Marionettföreställning på Ponte Vecchio| ©Susana García
Marionettföreställning på Ponte Vecchio| ©Susana García

Den berömda Ponte Vecchio är inte bara ett måste i Florens, utan också en stimulerande plats för barn. På bron finns alla möjliga butiker, matställen och gatuuppträdanden för att underhålla dem. Det finns också en "hemlig" tunnel högst upp på bron.

Men huvudattraktionen för de små är dockteaterföreställningen som äger rum nästan varje dag och vid olika tidpunkter på själva Ponte Vecchio. Det finns flera företag i Florens som gör showen gratis, även om de tar emot dricks.

Vi går till stranden... I Florens?

Strand i Florens| ©Aleksandr Stepanov
Strand i Florens| ©Aleksandr Stepanov

Om du besöker Florens på sommaren kommer du förmodligen att missa ett bad på stranden. Det är överraskande nog något som kan lösas, eftersom Florens har en strand. Naturligtvis är det inte en vanlig strand, utan en konstgjord strand vid floden Arno.

Det är en mycket välkonditionerad plats med parasoller, solstolar och en strandbar som är perfekt för att ta en drink medan de små leker i sanden. Det är ett bra alternativ för de hetaste dagarna i den florentinska sommaren.

Känna sig som en Medici i Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio| ©Hannes Hiller
Palazzo Vecchio| ©Hannes Hiller

Detta typiska florentinska palats ligger i hjärtat av stadskärnan och är numera säte för stadshuset och ett museum. Det är öppet för besökare och guidade turer i palatset är en mycket rekommenderad aktivitet för barn.

Förutom att upptäcka de hemliga gångarna i palatsets rum är den aktivitet som barnen kommer att gilla mest att klä ut sig i Medici-dräkter. Denna aktivitet ingår i besöket och är vanligtvis barnens favoritdel av besöket. I Palazzo Vecchiofinns också ett barnmuseum som lär ut Florens historia genom teaterföreställningar.

Upptäck Florens genom videospel

Kontroll av videospel| ©JÉSHOOTS
Kontroll av videospel| ©JÉSHOOTS

Om dina barn är över 10 år och gillar att spela videospel är det mycket troligt att de har spelat Assassins Creed. Det här videospelet utspelar sig i renässansens Florensoch i det går vår karaktär genom miljöer som du kan besöka, till exempel Piazza del Duomo, katedralens klocktorn eller Battistero di San Giovanni.

Om de har spelat det kommer de säkert att njuta av att besöka miljöerna i detta populära videospel. Det finns faktiskt särskilda turer som täcker Florens viktigaste punkter med historien om Assassins Creed som en röd tråd. Videospel och turism kan gå hand i hand, och detta är en aktivitet som barn och vuxna säkert kommer att gilla.

En sagoutflykt utanför Florens: Pinocchio's Park

I Pinocchios park| ©Timo Soderlund
I Pinocchios park| ©Timo Soderlund

Om vi har en dag över i Florens har vi möjlighet att kompensera för en resa full av museer och monument genom att göra en utflykt utanför staden. Då är det bästa alternativet att besöka Pinocchio Park.

Temaparken är baserad på Carlo Lorenzinis berömda Pinocchio-roman och innehåller olika scener från berättelsen med åkattraktioner och interaktiva aktiviteter som är utformade för barnens nöje.

Parken ligger i Collodi, cirka 80 kilometer från Florens. Det är lätt att ta sig dit med bil på cirka en timme och det finns även bussar som går direkt till Collodi. Det är en mycket rekommenderad aktivitet för barn att njuta av mitt i all sightseeing i Florens och Toscana.

Tips för att besöka Florens med barn

Leonardo da Vinci-museet| ©SG
Leonardo da Vinci-museet| ©SG

Att resa med barn kräver ett visst mått av tålamod och planering, men om du tar hänsyn till en rad punkter och rekommendationer finns det inget du inte kan göra i Florens. Här är några tips att tänka på om du reser till Florens med barn:

  • Det viktigaste är att boka inträde till museer och monument i förväg. Om du inte gör det kommer du sannolikt att hamna i långa köer och vi vet alla att barn och köer inte passar ihop.
  • Särskilda rabatter för barn finns på alla turistattraktioner. Många av dem erbjuder också guidade turer som är särskilt utformade för barn. Ta reda på om dessa turer innan du besöker ett museum eller monument.
  • Om du reser med bil finns det inget att oroa sig för. Florens är ganska lättillgängligt i den meningen och på platser som katedralen låter de dig komma in med en bil och om inte finns det vanligtvis ett skåp där du kan lämna den så att du kan göra ditt besök utan problem.
  • Ta reda på mer om familjevisningar. Det är guidade turer till Florens främsta sevärdheter som är särskilt utformade för barnfamiljer. Fördelen med dessa turer är att guiderna anpassar besöket till de små med skattjakter och interaktiva aktiviteter.
  • Om du reser på sommaren bör du vara särskilt uppmärksam på barnens vätsketillförsel eftersom sommartemperaturerna i Florens är ganska höga.
  • Om du reser med bil med barn ska du tänka på att stadens centrum är en gågata som inte är tillgänglig med bil. Det kan leda till höga böter och parkeringsplatser nära centrum är ganska dyra. Om du reser med bil bör du leta efter ett centralt beläget boende så att du och dina barn slipper långa bilresor.