Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Bästa saker att göra i La Gomera

Ska du snart resa till La Gomera? Ta en titt på vår guide till de viktigaste sevärdheterna och sakerna att göra på ön för en minnesvärd semester.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minsta läsning

Bästa saker att göra i La Gomera

La Gomera | ©Enric Rubio Ros

Tack vare det milda och tempererade klimatet året runt är det alltid läge att fly till La Gomera och upptäcka skatterna på denna charmiga ö i närheten av Teneriffa: vild natur, drömstränder, pittoreska byar, utsökt gastronomi... Ta del av allt du kan göra på La Gomera!

1. Upptäck nationalparken Garajonay

Nationalparken Garajonay| ©Ciro Méndez
Nationalparken Garajonay| ©Ciro Méndez

Många resenärer som besöker La Gomera lockas av öns spektakulära landskap, och nationalparken Garajonay utmärker sig särskilt för skönheten i sina gamla kanariska lagerskogar, som går tillbaka till tertiärtiden, efter dinosauriernas utrotning för miljontals år sedan.

Det är en av de mest omtyckta platserna på La Gomera och den mest imponerande djungeln att besöka på den europeiska kontinenten. Med sitt dimmiga och mystiska utseende, fullt av stora träd täckta med vinrankor, ormbunkar och mossor, ser denna plats inte verklig ut utan som något ur en saga. Det lämnar ingen oberörd!

För att upptäcka Garajonay nationalpark kan du åka på egen hand med bil eller delta i en av de organiserade utflykterna som tar dig dit som en del av en rundtur på La Gomera.

Jag vill lära känna Garajonay

2. Vandring i La Gomera

Vandring i La Gomera| ©LafullPicture
Vandring i La Gomera| ©LafullPicture

Ett roligt och intressant sätt att utforska La Gomera är att vandra längs de mer än 600 kilometer långa lederna som korsar ön.

På så sätt kan du lära känna det rika landskapet och den otroliga biologiska mångfalden steg för steg medan du njuter av en dag utomhus och andas frisk luft.

Fördelar med vandring på La Gomera

En av fördelarna med att vandra på La Gomera är att du i det omfattande nätverket av vandringsleder hittar rutter av olika längd och intensitet som är anpassade för alla åldrar, både för de mest erfarna vandrarna och för nybörjare eller familjer med barn.

En annan fördel med att vandra på denna ö, jämfört med andra provinser i Spanien där denna sport vanligtvis utövas, är att La Gomera ännu inte har drabbats av massturism, så när det gäller att utöva sport eller åka på en utflykt kommer du inte att känna att allt är överbefolkat. Tvärtom väljer resenärer La Gomera för att njuta av några dagars avkoppling i naturen eftersom det är en mycket fridfull plats där tiden verkar stå stilla och du kan koppla bort din rutin.

För vandring i La Gomera kan du välja att gå på egen hand eller delta i en organiserad utflykt längs öns vackraste leder där du kan ta fantastiska fotografier som souvenirer.

3. Snorkla på öns stränder

De bästa vattnen för snorkling| ©Maggie Collins
De bästa vattnen för snorkling| ©Maggie Collins

Det råder ingen tvekan om att det inre av ön är hem för spektakulära landskap som är en turistattraktion i sig, men om du beger dig lite längre in i landet kommer du att upptäcka att havslandskapen är oöverträffade.

Naturen har välsignat La Gomera med svarta sandstränder, turkost vatten och gröna palmlundar som ser ut som något ur en dröm. I Atlantens rena vatten kan du snorkla och simma bland färgglada små fiskar eller ta en promenad längs stranden medan du solar och njuter av utsikten.

På La Gomera hittar du stränder av alla slag (orörda, lugna, familjevänliga, livliga, naturiststränder...) och för alla smaker. I inlägget De bästa stränderna i La Gomera hittar du några exempel där du kan ta ett dopp och titta på den vackra solnedgången över havet, så ta med dig hatten och badkläderna för öns stränder väntar på dig!

4. Ta en jeepsafari runt ön

Jeep runt La Gomera| ©Albert
Jeep runt La Gomera| ©Albert

En annan av de häftigaste aktiviteterna jag rekommenderar dig att uppleva under en resa till La Gomera från Teneriffa är en jeepsafari runt ön där du besöker platser som annars är otillgängliga.

Du tar fordonet i San Sebastián de la Gomera när du går i land från färjan som tar dig från Teneriffa och tillsammans med en guide kommer du på bara en dag att resa genom några av La Gomeras mest imponerande landskap som är otillgängliga till fots eller med en vanlig bil. Till exempel några hörn av nationalparken Garajonay med sin berömda lagerskog eller den spektakulära Hermigua-dalen.

Innan du återvänder till Teneriffa har du möjlighet att ladda batterierna med en utsökt lunch och att delta i en silbo gomero-utställning.

Isabels restips

Att göra en jeepsafari är spännande och roligt men också utmattande. Nästa dag rekommenderar jag att du gör en lugn plan för att ladda batterierna.

5. Besök San Sebastián de la Gomera, huvudstaden på ön

San Sebastian de la Gomera| ©Oliver Raupach
San Sebastian de la Gomera| ©Oliver Raupach

Om du har tagit en färja till La Gomera från Teneriffa kommer den att släppa av dig vid hamnen i San Sebastián de la Gomera, öns huvudstad.

Hur ser staden ut?

Det är en liten by med inte mer än 9 000 invånare, charmig, lugn och välkomnande, och jag rekommenderar att du tar en promenad runt den för att upptäcka den gamla stadsdelen och ta pulsen på ön.

Vad kommer du att se?

Det är inte en plats med alltför många turistattraktioner, så du kan enkelt promenera från en plats till en annan, eftersom avstånden inte är stora. De största sevärdheterna ligger runt Calle Real och det finns gott om butiker och barer.

Du kommer särskilt att slås av de färgglada låga husen med balkonger i kanarisk stil och du kommer också att kunna se några intressanta platser med anknytning till Christopher Columbus resor till Amerika efter upptäckten av den nya världen, till exempel Casa del Pozo de la Aguada (där det sägs att han tog vattnet för att välsigna Amerika) eller kyrkan Nuestra Señora de la Asunción (där det tidigare fanns ett kapell där navigatören bad innan han satte segel).

6. Besök de charmiga små byarna på La Gomera

Vallehermoso| ©Parker Burchfield
Vallehermoso| ©Parker Burchfield

San Sebastián de la Gomera är inte den enda byn du kan besöka på ön under din vistelse - det finns många fler och de har alla sin egen charm!

Vilka vackra byar ska man besöka?

Vallehermoso ligger till exempel i en vacker dal full av smaragdgröna palmer som smälter in i terrängen under blicken från Roque Cano, en klippformation som når en höjd av 250 meter och är en symbol för La Gomera. Det bästa sättet att lära känna öns väsen är att utforska Vallehermosos gator och torg.

En annan mycket intressant plats att besöka på semestern är Valle Gran Rey. En stad full av lugn och ro som ligger i en smal dal där traditionella hus, kanariska palmer och terrasser samexisterar i perfekt harmoni, vilket resulterar i ett vackert landskap. Gör det mesta av ditt besök i Valle Gran Rey och gå till Palmarejos utsiktsplats där du får en fantastisk utsikt.

Det finns många andra pittoreska byar på La Gomera. För att lära känna dem rekommenderar jag en bilresa i hyrbil eller en av de organiserade utflykterna som tar dig med på en kort rundtur på ön.

Jag vill göra en rundtur i La Gomera

7. Ät La Gomera i bitar

Rynkiga potatisar| ©Fernando Carmona
Rynkiga potatisar| ©Fernando Carmona

Du har säkert hört talas om gofio, papas arrugadas eller almogrote, alla kanariska rätter som du kanske ännu inte har haft chansen att prova.

Det här är ditt! Ta vara på din resa till La Gomera och upptäck öns gamla kultur och populära recept med hjälp av din gom. Ett mångsidigt och autentiskt kök fullt av karaktär som kommer att överraska dig.

I inlägget Var man kan äta i La Gomera hittar du flera gastronomiska förslag där du kan uppleva några av de bästa upplevelserna på din resa. Missa inte det!

8. Öva på "silbo gomero

Att spela silbo gomero| ©el Buho nº30
Att spela silbo gomero| ©el Buho nº30

Detta är en av de mest originella aktiviteterna du kan göra på ön för att komma i kontakt med populärkulturen: öva på att vissla gomeran. Du kommer att bli förbluffad!

Detta är ett autentiskt språk baserat på visslingar som de gamla invånarna på ön utvecklade från urminnes tider för att kommunicera på grund av de djupa ravinerna i regionen.

Det är den mest levande seden som ön fortfarande bevarar från sitt förspanska förflutna. Något som inte gick obemärkt förbi UNESCO, som förklarade silbo gomero som ett immateriellt kulturarv för mänskligheten.

Få ut det mesta av din resa till La Gomera för att delta i en demonstration som är så gammal och originell som denna. Du kommer att ha goda minnen och lära dig mycket om den lokala kulturen, och vem vet, du kanske till och med kan kommunicera genom att vissla dina egna visselpipor på slutet!

9. Låt dig förbluffas av utsikten från utsiktsplatsen Los Roques

Utsiktspunkten Los Roques| ©Agustin
Utsiktspunkten Los Roques| ©Agustin

Under din vistelse på La Gomera rekommenderar jag att du besöker utsiktsplatsen Los Roques, där du har en spektakulär utsikt över ett av öns mest ikoniska naturmonument, Los Roques, där Agando-klippan sticker ut särskilt mycket.

Det är fyra stora klippblock omgivna av La Gomeras toppars lagerskog, som en gång var vulkaniska skorstenar som spydde magma utåt och formades av erosion.

Från utsiktsplatsen kan man njuta av utsikten och ta bilder från olika vinklar av detta imponerande naturmonument, samt se Teide-toppen i fjärran över Atlanten.

Om du gillar natur är detta ett måste på La Gomera. Los Roques ligger nära nationalparken Garajonay, intill vägen TF-713 som förbinder San Sebastián de la Gomera och Valle Gran Rey.

10. Förundras över Los Órganos klippor från havet.

Klipporna vid Los Órganos| ©Bernardo Suárez Falcón
Klipporna vid Los Órganos| ©Bernardo Suárez Falcón

Om du besöker La Gomera och lockas av de vackra landskapen bör du definitivt lägga till Los Órganos-klipporna på din lista. Du kommer inte att tröttna på att ta bilder här!

Detta är en imponerande klippa av vulkaniska bergarter som ligger i staden Vallehermoso (på norra delen av ön), vars namn låter som musik och som är slående för sin unika silhuett, i form av orgelpipor, som leder vertikalt ut i havet.

För att njuta av skönheten i detta naturmonument i all sin prakt måste du följa med på en båttur längs kusten eftersom det bara är tillgängligt via havet. Det finns turer som avgår från populära turistmål som Playa de Santiago eller Valle Gran Rey.