Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Bästa saker att göra i La Gomera

Ska du snart resa till La Gomera? Kolla in den här guiden om vad du måste se och göra på ön för att få en minnesvärd semester.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minsta läsning

Bästa saker att göra i La Gomera

La Gomera | ©Enric Rubio Ros

Tack vare det milda och tempererade klimatet året runt är det alltid ett bra tillfälle att fly till La Gomera och upptäcka denna charmiga ö nära Teneriffa: vild natur, drömstränder, pittoreska byar, utsökt mat... Ta del av allt du kan göra på La Gomera!

1. Upptäck nationalparken Garajonay

Nationalparken Garajonay| ©Ciro Méndez
Nationalparken Garajonay| ©Ciro Méndez

Många resenärer besöker La Gomera på grund av öns spektakulära landskap, och nationalparken Garajonay utmärker sig särskilt för skönheten i de gamla kanariska lauriskogarna, som härstammar från tertiärtiden, efter att dinosaurierna dog ut för miljontals år sedan.

Det är en av de viktigaste platserna på La Gomera och den mest imponerande djungeln att besöka på den europeiska kontinenten. Med sitt dimmiga och mystiska utseende, fullt av stora träd täckta av vinrankor, ormbunkar och mossor, ser denna plats inte verklig ut utan som något från en saga. Den lämnar ingen oberörd!

För att upptäcka nationalparken Garajonay kan du åka dit på egen hand med bil eller följa med på en av de organiserade utflykterna som tar dig dit som en del av en rundtur på La Gomera.

Jag vill känna till Garajonay

2. Vandring i La Gomera

Vandring i La Gomera| ©LafullPicture
Vandring i La Gomera| ©LafullPicture

Ett roligt och intressant sätt att utforska La Gomera är att vandra längs de mer än 600 kilometer långa vandringslederna som genomkorsar ön.

På så sätt kan du steg för steg lära känna det rika landskapet och den otroliga biologiska mångfalden medan du njuter av en dag utomhus och andas frisk luft.

Fördelar med att vandra på La Gomera

En av fördelarna med att vandra på La Gomera är att du i det omfattande nätet av vandringsleder hittar rutter av varierande längd och intensitet som är anpassade för alla åldrar, både för de mest erfarna vandrarna och för nybörjare eller barnfamiljer.

En annan fördel med att vandra på denna ö, jämfört med andra provinser i Spanien där denna sport vanligtvis utövas, är att La Gomera ännu inte är fullt av massturism, så när det gäller sport eller utflykter kommer du inte att känna att allt är överfullt. Tvärtom, resenärer väljer La Gomera för att njuta av några dagars vila i naturen eftersom det är en mycket fridfull plats där tiden tycks stå stilla och du kan koppla bort dina rutiner.

Om du vill vandra på La Gomera kan du välja att gå på egen hand eller följa med på en organiserad utflykt längs öns vackraste stigar där du kan ta fantastiska fotografier som souvenirer.

3. Snorkla på öns stränder

De bästa vattnen för snorkling| ©Maggie Collins
De bästa vattnen för snorkling| ©Maggie Collins

Det råder ingen tvekan om att öns inre delar har ett spektakulärt landskap som är en turistattraktion i sig, men om du beger dig lite längre in i landet kommer du att upptäcka att havslandskapet är oöverträffat.

Naturen har välsignat La Gomera med svarta sandstränder, turkost vatten och gröna palmlundar som ser ut som något från en dröm. I Atlantens rena vatten kan du snorkla och simma med färgglada småfiskar eller ta en promenad längs havets strand medan du solar och kopplar av med utsikten.

På La Gomera finns det stränder av alla slag (jungfruliga, lugna, familjestränder, livliga stränder, naturiststränder...) och för alla smaker. I inlägget De bästa stränderna på La Gomera hittar du några exempel på platser där du kan ta ett dopp och titta på den vackra solnedgången över havet, så ta med dig mössan och badkläderna för öns stränder väntar på dig!

4. Ta en jeep-safari runt ön

Jeep på La Gomera| ©Albert
Jeep på La Gomera| ©Albert

En annan av de häftigaste aktiviteterna som jag rekommenderar dig att uppleva under en resa till La Gomera från Teneriffa är en jeepsafari runt ön, där du kommer att besöka platser som annars är otillgängliga.

Du tar bilen i San Sebastián de la Gomera när du går i land från färjan som tar dig från Teneriffa, och tillsammans med en guide reser du under en dag genom några av de mest imponerande landskapen på La Gomera som är otillgängliga till fots eller med en vanlig bil. Det finns till exempel några hörn av nationalparken Garajonay med sin berömda lauriskog eller den spektakulära Hermigua-dalen.

Innan du återvänder till Teneriffa har du möjlighet att ladda batterierna med en utsökt lunch och delta i en utställning om silbo gomero.

Jag vill göra en jeepsafari i La Gomera

Isabels resetips

En jeepsafari är spännande och rolig men också ansträngande. Nästa dag rekommenderar jag en lugn plan för att ladda batterierna.

5. Besök i San Sebastián de la Gomera, öns huvudstad

San Sebastian de la Gomera| ©Oliver Raupach
San Sebastian de la Gomera| ©Oliver Raupach

Om du har tagit en färja till La Gomera från Teneriffa släpper den av dig i hamnen i San Sebastián de la Gomera, öns huvudstad.

Hur ser staden ut?

Det är en liten stad med högst 9 000 invånare, charmig, lugn och välkomnande, och jag rekommenderar att du tar en promenad för att upptäcka den gamla staden och ta pulsen på ön.

Vad kommer du att se?

Det är inte en plats med alltför många turistattraktioner, så du kan lätt gå från en plats till en annan eftersom avstånden inte är så stora. De viktigaste sevärdheterna och attraktionerna ligger runt Calle Real och det finns gott om affärer och barer.

Du kommer särskilt att slås av de färgglada små husen med balkonger i kanarisk stil och du kommer också att kunna se några intressanta platser som har att göra med de resor som Christopher Columbus gjorde till Amerika efter upptäckten av den nya världen, som Casa del Pozo de la Aguada (där det sägs att han tog vattnet för att välsigna Amerika) eller kyrkan Nuestra Señora de la Asunción (där det tidigare fanns ett kapell där navigatören bad innan han satte segel).

6. Besök de charmiga byarna på La Gomera

Vallehermoso| ©Parker Burchfield
Vallehermoso| ©Parker Burchfield

San Sebastián de la Gomera är inte den enda staden du kan besöka på ön under din vistelse, det finns många fler och alla har sin egen charm!

Vilka vackra byar ska du besöka?

Vallehermoso ligger till exempel i en vacker dal full av smaragdfärgade palmer som smälter in i terrängen under Roque Cano, en klippformation som når en höjd av 250 meter och är en symbol för La Gomera. Det bästa sättet att lära känna öns väsen är att utforska Vallehermosos gator och torg.

En annan mycket intressant plats att besöka under semestern är Valle Gran Rey. En stad full av lugn och god stämning, inbäddad i en smal dal där traditionella hus, kanariska palmer och terrasser existerar i perfekt harmoni, vilket resulterar i ett vackert landskap. Gör det bästa av ditt besök i Valle Gran Rey genom att åka till utsiktsplatsen Palmarejo, från vilken du har en fantastisk utsikt.

Det finns många andra pittoreska byar på La Gomera. Om du vill lära känna dem rekommenderar jag en bilresa i en hyrbil eller att du följer med på en av de organiserade utflykterna som tar dig på en kort rundtur på ön.

Jag vill göra en rundtur i La Gomera

7. Ät La Gomera i små bitar

Rynkad potatis| ©Fernando Carmona
Rynkad potatis| ©Fernando Carmona

Du har säkert hört talas om gofio, papas arrugadas eller almogrote, alla kanariska rätter som du kanske inte har haft chansen att prova.

Det här är ditt! Få ut det mesta av din resa till La Gomera och upptäck öns gamla kultur och populära recept genom din smak. Ett mångsidigt och autentiskt kök med karaktär som kommer att överraska dig.

I inlägget Var kan man äta på La Gomera hittar du flera gastronomiska förslag där du kan uppleva några av de bästa upplevelserna på din resa. Missa inte det!

8. Öva på "silbo gomero"

Att göra silbo gomero| ©el Buho nº30
Att göra silbo gomero| ©el Buho nº30

Detta är en av de mest originella aktiviteterna du kan göra på ön för att komma i kontakt med folkkulturen: spela "silbo gomero", du kommer att bli förvånad!

Detta är ett autentiskt språk som bygger på visselpipor som öns gamla invånare utvecklade från urminnes tider för att kommunicera med varandra på grund av de djupa ravinerna i området.

Det är den mest levande sedvänja som ön har bevarat från sitt förspanska förflutna. Något som inte gick UNESCO obemärkt förbi och som förklarade silbo gomero som ett immateriellt kulturarv för mänskligheten.

Gör det bästa av din resa till La Gomera och delta i en så gammal och originell demonstration som den här. Du får en trevlig souvenir och lär dig mycket om den lokala kulturen. Vem vet, ni kanske till och med kan kommunicera genom att vissla era egna visselpipor på slutet!

9. Låt dig imponeras av utsikten från utsiktsplatsen Los Roques

Utsiktspunkt i Los Roques| ©Agustin
Utsiktspunkt i Los Roques| ©Agustin

Under din vistelse på La Gomera rekommenderar jag att du besöker utsiktsplatsen Los Roques, från vilken du har en fantastisk utsikt över ett av öns mest ikoniska naturmonument, Los Roques, där roque de Agando är särskilt framträdande.

Det är fyra stora stenblock som omges av lauriskogar på La Gomeras toppar, som en gång var vulkaniska skorstenar som spottade ut magma och som formades av erosionen.

Från utsiktsplatsen kan du njuta av utsikten och ta bilder från olika vinklar av detta imponerande naturmonument, och du kan även se Teide-toppen i fjärran över Atlanten.

Om du gillar naturen är detta ett måste på La Gomera. Los Roques ligger nära nationalparken Garajonay, intill vägen TF-713 som förbinder San Sebastián de la Gomera och Valle Gran Rey.

10. Se Los Órganos klippor från havet.

Klipporna i Los Órganos| ©Bernardo Suárez Falcón
Klipporna i Los Órganos| ©Bernardo Suárez Falcón

Om du ska besöka La Gomera och lockas av de vackra landskapen bör du definitivt lägga till Los Órganos på din lista. Du kommer inte att tröttna på att ta bilder här!

Detta är en imponerande klippa av vulkaniska stenar i staden Vallehermoso (i norra delen av ön), vars namn låter som musik och som är slående för sin unika siluett, i form av orgelrör, som rinner vertikalt ut i havet.

För att kunna njuta av detta naturmonument i all sin prakt måste du följa med på en båttur längs kusten, eftersom det bara är tillgängligt via havet. Det finns turer som utgår från populära turistattraktioner som Playa de Santiago och Valle Gran Rey.