10 saker att göra på Ibiza med barn

Ibiza är känt för sina stränder och sina fester, men det är också ett paradisiskt resmål för hela familjen. Här är de bästa sakerna att göra på ön med barn.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

8 minsta läsning

10 saker att göra på Ibiza med barn

Ibiza | ©xxP.

Ibiza är den mest kända av Balearerna och har blivit populär tack vare sina lyxiga yachter, maratonfester och paradisiska stränder, men det är också en familjedestination i särklass och bland de bästa sakerna att se och göra på Ibiza finns det många som inkluderar möjligheten att njuta av dem med barn.

Från att besöka en äventyrspark till att utforska den gamla stadsmuren, familjestränder, akvarier, grottor och gatumarknader, alternativen för att lära känna ön om du planerar att besöka Ibiza med barn är mycket varierade. Här berättar jag om de bästa alternativen så att du kan bestämma vilka du vill inkludera i din resplan.

1. Ta en äventyrlig båttur med familjen i San Antonio

Båtutflykt| ©steve p2008
Båtutflykt| ©steve p2008

På dessa barnfokuserade utflykter kan du njuta av en familjeupplevelse ombord på en båt som kryssar i bukten San Antonio, på öns västkust, med hjälp av en besättning som lär barnen om Ibizas marina fauna på en guidad snorklingstur.

Dessa utflykter inkluderar vanligtvis lunch och en skattjakt för barnen, plus en snorklingstur för de vuxna och en av de bästa båtturerna på Ibiza.

Utflykterna startar på morgonen i San Antonios hamn och går vanligtvis till Toore d'en Rovira, Punta Galera och Cala Bassa Beach, som är en av de vackraste stränderna på ön med sin vita sand och sitt kristallklara vatten.

Utflykterna varar ca 4 timmar och har reducerade priser för barn. Alla turer inkluderar snorkling för både barn och vuxna, skattjakt och demonstration av undervattensdrönare - en upplevelse för hela familjen.

Boka en rundtur i San Antonio Bay

2. Lär känna Cala Llonga Beach

Cala Llonga strand| ©Firstrentacar
Cala Llonga strand| ©Firstrentacar

Cala Llonga Beach, i det lugna området Santa Eulalia del Río, är en av de bäst bevarade hemligheterna för Ibizas familjer. Stranden, som är en av de längsta på ön, är idealisk för barnfamiljer eftersom den är omgiven av turistservice, restauranger och lekplatser.

Cala Llonga ligger också utanför öns feststråk, vilket gör det till en lugn plats att njuta av med familjen. Här kan du uppleva några av Ibizas bästa snorkling och dykning. Du kan också ägna dig åt stand up paddle surfing och vattensporter.

Om du planerar att bo i öns huvudstad kan du ta dig till Cala Llonga med stadsbussarna Alsa L10 och Alsa L14 eller med Ibizas hop-on-hop-off turistbussar så länge de stannar i Santa Eulalia del Río.

Boka en båttur på Ibiza

3. Besök en av Ibizas vattenparker

Sirenis Aquagames, ibiza| ©Ferran Serrafini
Sirenis Aquagames, ibiza| ©Ferran Serrafini

Om du planerar att besöka Ibiza med mycket små barn är en av de bästa planerna att besöka en av öns vattenparker. Där kan barnen förlora sig bland rutschkanorna och vattenattraktionerna, på säkra platser, och njuta av vattenlekarna under en hel förmiddag eller eftermiddag.

Det finns flera vattenparker på Ibiza, men en av de mest kända i Port de Torrent är Sirenis Aquagames, en plats som utmärker sig för sina torn med plattformar på mer än 10 meter, sina temaområden för barn och barnpoolerna, som är fulla av djurfigurer och karibiska utsmyckningar.

Du kan också besöka Aguamar, som ligger i Playa d'en Bossa, som har ett pirattema och riktar sig till äldre barn än Sirenis Aquagames, och erbjuder snorkling och skattjakter.

Dessa parker är idealiska om du planerar att besöka Ibiza på sommaren eftersom det är då alla attraktioner är tillgängliga. De har också reducerade priser för barn under 13 år.

4. Rundtur i Dalt Vila, Ibizas historiska gamla stad

Runt Dalt Vila| ©Nicolas Vigier
Runt Dalt Vila| ©Nicolas Vigier

Ibiza har några magiska platser som barn kommer att älska och en av dem är Dalt Vila, den gamla muromgärdade staden i öns huvudstad. Denna muromgärdade stad är en av de äldsta i Spanien och här finns några av Ibizas viktigaste landmärken som katedralen, slottet och Plaza de Armas.

Den gamla muromgärdade staden är en av de viktigaste sevärdheterna eftersom den bevarar Ibizas historia sedan dess grundande och eftersom den visar en annan sida av ön, bort från lyxbåtarna och maratonfesterna. Det finns många sätt att ta sig runt Dalt Vila, men ett av de mest bekväma och effektiva är kanske en cykeltur på Ibiza.

I områdena runt Dalt Vila kan du också besöka Necropolis, Paseo Vara del Rey, Portal Nou och Parc de la Pau, som är den gröna lungan i öns huvudstad. Du kan också besöka Marina, som är Ibizas hamn, platsen där några av de lyxigaste yachterna i Europa ligger förtöjda och varifrån du kan ta en båttur på Ibiza

5. Lär känna naturparken Las Salinas

Naturparken Ses Salines| ©Zavijavah
Naturparken Ses Salines| ©Zavijavah

Naturparken Ses Salines är en av de mest imponerande i Spanien eftersom den inte bara omfattar en stor mångfald av marina och terrestra växter och djur, utan också sträcker sig från södra Ibiza till norra Formentera, så dess domän omfattar också den marina arm som skiljer de två öarna åt.

Detta naturreservat med Medelhavets biologiska mångfald kan besökas på guidade utflykter som kommer att förvåna både barn och vuxna, eftersom dess områden också inkluderar en av de största saltlägenheterna i landet och en av de mest varierade terrestra och marina livsmiljöerna i världen.

Naturparken Las Salinas är en av de mest intressanta naturstigarna på Balearerna och en av de få ekologiska aktiviteter som ön har att erbjuda, även om man bör komma ihåg att eftersom området är så stort kan det ta flera dagar att lära känna det på djupet, något man bör tänka på om man planerar en kort vistelse på ön. Om så är fallet kommer här en lista över saker att se och göra på Ibiza under en 3-dagars vistelse.

Boka färjan till Formentera

6. Besök akvariet i Cap Blanc

Cap Blanc-akvariet| ©Marie Jolicoeur
Cap Blanc-akvariet| ©Marie Jolicoeur

Cap Blanc Aquarium är inte bara det mest kända akvariet på Balearerna utan också det mest slående eftersom det ligger i en naturlig grotta som har blivit livsmiljö för grupperingar, julior, bläckfiskar, rockor, havssvampar och polymerer av alla slag som kan besökas i utställningarna i de sex fisktankarna.

Att besöka akvariet är en av de perfekta planerna om du planerar att besöka Ibiza med barn på grund av dess interaktiva utställningar och på grund av dess läge nära hamnen i San Antonio är det också en perfekt utflykt om du planerar att göra en annan aktivitet i området, till exempel en utflykttill Es Vedrá eller en dykupplevelse.

Under sommaren är Cap Blanc Aquarium öppet varje dag mellan kl. 10.00 och 17.00 och har ett reducerat pris för barn. Om du planerar att besöka Ibiza på vintern, observera att öppettiderna kan ändras.

En komplett rundtur i akvariet tar ca 2 till 3 timmar, så det är en kompatibel utflykt om du planerar en kort vistelse på Ibiza.

Intressanta detaljer

  • Pris... Biljetter kostar cirka 7 euro för vuxna och 5 euro för barn mellan 5 och 12 år. Barn under 4 år går in gratis.
  • Plats... Ctra. de Cala Gració s/n, Ibiza.
  • Öppettider... Öppet varje dag från kl. 10.00 till 17.00.

7. Lev en upplevelse av stand up paddle surfing

Stand up paddle surfing| ©Adeline Loyer
Stand up paddle surfing| ©Adeline Loyer

Stand up paddle surfing har blivit en mycket populär vattensport på stränderna i Europa och på norra Ibiza är det en av de perfekta aktiviteterna för hela familjen. Under paddelsurfingen i Cala de Sa Ferradura eller Cala Codolar kan man också uppleva solnedgången från kustens vatten.

Ibiza är en idealisk plats för stand up paddle surfing eftersom det lugna vattnet gör det lätt att utöva denna vattensport som är populär bland kändisar och som kan utövas på alla öns stränder.

Tänk på att bra väder är nödvändigt för en stand up paddle surfing-utflykt, så du måste ta hänsyn till detta när du organiserar din resplan. Om du planerar att resa till Ibiza i november eller under vintermånaderna kanske dessa turer inte är tillgängliga eller kan ställas in på grund av dåligt väder.

Boka en upplevelse av stand up paddle surfing på Ibiza

8. Besök Acrobosc äventyrspark

Äventyrsparken Acrobosc| ©Cristina Q
Äventyrsparken Acrobosc| ©Cristina Q

Ibiza är en ö som erbjuder många interaktiva utflykter och en av dem är att besöka Acrobosc Adventure Park i Santa Eulalia del Rio. Denna trädklättringsbana erbjuder zip-line-upplevelser av varierande svårighetsgrad, tibetanska broturer och tillgång till Cala Pada-stranden, där du kan välja mellan snorkling, dykning eller jetski-turer med delfinskådning.

Äventyrsparken Acrobosc är tillgänglig för barn från 4 år och man kan välja mellan tre olika banor med olika svårighetsgrad. Den gröna banan är den enklaste, den blå banan den medelsvåra och den röda banan den mest komplicerade, och i samtliga fall måste en vuxen vara närvarande i barnens sällskap.

Observera att parken är öppen mellan april och oktober och att inträdespriset beror på vilken runda man väljer. Du kan också kombinera två turer för att få rabatt på biljetterna.

Användbara detaljer

  • Pris... Biljetter till den gröna turen kostar ca 15 euro, till den blå turen 20 euro och till den röda turen 25 euro. Alla kostnader är uppskattningar och kan variera.
  • Plats... Avinguda de s'Argamassa 77, Ibiza.
  • Öppettider... Öppet från april till oktober varje dag från kl. 10.00 till kl. 19.00.

Boka en utflykt med jetski och delfinskådning

9. Upptäck grottorna i Cala Xuclar

Can Marça-grottan| ©Jorge Alpiste
Can Marça-grottan| ©Jorge Alpiste

Cala Xuclar är ett viktigt stopp på vandringsleden längs Ibizas norra kust och är också en av de sista orörda vikarna på ön, med stora områden för avkoppling, klippor, tallskogar och grottorna, som vetter mot havet och bildar naturliga balkonger där det är möjligt att ta några av de bästa fotografierna av Ibiza.

Cala Xuclar är också ett lugnt område som är perfekt för besökare med barn, eftersom det ligger långt från turistcentra och de mest trafikerade stränderna. Samtidigt erbjuder det en naturlig miljö som lockar både vuxna och barn, vilket gör det till en av de bästa sakerna att göra på Ibiza.

Cala Xuclar ligger på öns norra sp ets och är ett resmål som passar året runt, även om det är perfekt att besöka på sommaren, när vädret förbättras och denna fiskarnas ankarplats återfår all sin prakt.

10. Besök hippiemarknaden i Punta Arabí

Hippiemarknaden i Punta Arabí| ©Goianobe
Hippiemarknaden i Punta Arabí| ©Goianobe

Punta Arabís hippiemarknad började 1973 som ett konglomerat av hantverkare och sedan dess har den blivit en kommersiell och kulturell referenspunkt på Ibiza. I området Es Canar, i Santa Eulalia del Río, erbjuder denna loppmarknad stånd med lokala varor, hantverk, kläder för vuxna och barn och en rolig turistväg genom de färgglada smala gatorna som utgör stånden.

Marknaden har också ett barnområde som heter Hippy Kids där barnen kan lära sig att tillverka konst och hantverk i workshops som drivs av Punta Arabís hantverkare och det finns också levande musik och andra utomhus gatushower som passar hela familjen.

Punta Arabís hippiemarknad är öppen varje onsdag mellan maj och oktober från kl. 10.00 till 18.00 och har för närvarande över 400 stånd varje år i ett område omgivet av restauranger, barer, hotell och shoppinggallerior.

Intressanta detaljer

  • Pris... Marknaden är gratis att besöka.
  • Plats... Avenida Punta Arabí s/n, Ibiza.
  • Öppettider... Öppet varje onsdag från maj till oktober från kl. 10.00 till kl. 18.00.