Montserrat - Dagsresor från Barcelona

Att tillbringa dagen i Montserrat är ett av de bästa sätten att avsluta din resa till Barcelona: jag berättar hur du tar dig dit på de bästa organiserade turerna.

Alex Grande

Alex Grande

9 minsta läsning

Montserrat - Dagsresor från Barcelona

Montserrat-klostret | ©Rodrigo Curi

Nordväst om Barcelona, strax efter att man lämnat staden bakom sig, kan man se Montserrat-massivet. Dold bland de gigantiska klipporna och dess abrupta relief ligger en av de viktigaste platserna för dyrkan i regionen, Montserrat-klostret.

Ett idealiskt val

Montserrat kloster dagstur från Barcelona

Njut av en 4 och en halv timmes utflykt till Montserrat

Denna utflykt inkluderar transfer tur och retur, biljett till tåget och tillgång till Montserrat-klostret, allt tillsammans med en professionell guide. Allt tillsammans med en professionell guide. Är du redo för det?

Med denna utflykt till Montserrat-klostret, som varar cirka 4 och en halv timme, kan du åka bekvämt från Barcelona med en professionell guide som berättar alla detaljer om besöket. Du kommer också att få tillgång till klostrets interiör, smaka på likörerna som munkarna tillverkade och se träsnideriet av Vår Fru av Montserrat.

Rekommenderas om... Du ska tillbringa flera dagar i Barcelona och vill upptäcka en av de mest kända pilgrimsplatserna i Spanien.

Det mest kompletta alternativet

Montserrat kloster dagstur från Barcelona med vintur

Besök klostret Montserrat på denna dagsutflykt och smaka på de lokala vinerna.

Denna utflykt till klostret Montserrat från Barcelona inkluderar transfer tur och retur med luftkonditionerad buss, samt ledsagning av en professionell guide och ett besök i en vinkällare som ligger i ett slott från 900-talet.

Med denna utflykt till Montserrat-klostret med besök på en vingård kan du njuta av en annorlunda plan på din resa till Barcelona och upptäcka det vackra Montserrat-klostret på en utflykt som varar i cirka 7 timmar. I priset ingår transfer tur och retur med luftkonditionerad buss, besök i klostret och besök på en vingård belägen i ett slott från 900-talet där du får smaka ett riktigt äkta vin och prova några snacks.

En guide följer med dig under turen och förklarar hur klostret ser ut på insidan. Men du kommer också att ha ledig tid att vandra runt i staden, en idealisk plan för din resa till Barcelona!

Rekommenderas om... Du är ute efter en så komplett upplevelse som möjligt.


De bästa utflykterna

Utsikt från Montserrat| ©Loren Cutler
Utsikt från Montserrat| ©Loren Cutler

En resa till Montserrat från Barcelona är ett perfekt sätt att lämna stadens turisthets och jag försäkrar dig att klostret har en miljö som är väl värt att besöka.

Halvdagsutflykt till Montserrat med en tur med kuggstångståg

Järnväg| ©fmohr
Järnväg| ©fmohr

För ett mer komplett besök i Montserrat rekommenderar jag att du tar den guidade utflykten till Montserrat från Barcelona. På denna upplevelse reser du med luftkonditionerad buss till foten av berget, där du tar kuggstångståget till toppen av berget, med spektakulära vyer längs vägen. Vid ankomsten berättar din expertguide om Montserrats historia och du får se hur erosion har skapat de unika klippformationerna, medan du njuter av utsikten över Barcelona från toppen.

Därefter får du upptäcka klostret Santa Maria de Montserrat, bredvid klostret, där du hittar den berömda Moreneta, en träsnidning av Jungfru Maria av Montserrat. Du kommer att kunna utforska området på egen hand och du kommer att erbjudas lokala likörer att smaka på.

 • Varaktighet: 4 timmar och 30 minuter
 • Rekommenderas: Om du vill njuta av hela Montserrat-upplevelsen med en guide som berättar historien om allt du ser på turen.

Boka en utflykt till klostret Montserrat

Heldagsutflykt till klostret Montserrat med besök i en vinkällare

Altaret i basilikan i Montserrat| ©Jarek Zok
Altaret i basilikan i Montserrat| ©Jarek Zok

Om du förutom att besöka Montserrat-klostret för lite mer pengar vill tillbringa hela dagen med att lära känna en del av områdets vinframställningstradition, har du detta andra alternativ för den guidade utflykten till Montserrat från Barcelona med ett besök på en vingård.

På en rundtur i klostrets inre med historiska förklaringar av en specialiserad guide, tar denna rutt dig runt den vackra byn där denna enklav ligger. Du kommer också att få ett guidat besök på en äkta vingård.

Under denna utflykt får ni möjlighet att smaka på tre av vinerna från årgången från denna vingård som ligger i ett slott med anor från 900-talet. Provsmakningen kommer att åtföljas av en provsmakning av typiska tapas och snacks.

 • Varaktighet: 7 timmar
 • Rekommenderas: Om du inte vill missa de typiska vinerna i området och samtidigt lära känna den vackra byn som är hem till Montserrat-klostret.

Boka en utflykt till klostret Montserrat med besök på en vingård

Transfer till Montserrat

Valvgång utan tak| ©tico_24
Valvgång utan tak| ©tico_24

Om du vill organisera din egen tur och utforska i din egen takt kan du välja en transfer till Montserrat från Barcelona, som avgår tidigt på morgonen och hämtar dig cirka fem timmar senare.

Detta är det mest grundläggande alternativet för att besöka Montserrat, men du kan lägga till en museibiljett eller gå med i en liten grupptur om du vill. Hur som helst är det ett bra sätt att besöka Montserrat utan att behöva oroa sig för att organisera transport, vilket kan vara svårt utan hyrbil om du besöker Barcelona på semester.

 • Varaktighet: 5 timmar
 • Rekommenderas: Om du föredrar att organisera utflykten till Montserrat på egen hand och inte vill vara en del av en gruppresa.

Boka en utflykt till Montserrat-klostret

Rundvandring i Montserrat och besök i klostret i en liten grupp

Bergsstig, Montserrat| ©Fikri Rasyid
Bergsstig, Montserrat| ©Fikri Rasyid

Denna upplevelse är mer fokuserad på att vandra genom en del av naturparken Montserrat, som sträcker sig bortom klostret och berget. Du börjar dagen med att besöka klostret Santa Maria de Montserrat för att se Moreneta, och tar sedan bergbanan Sant Joan upp till leden där vandringen börjar i sällskap av en expertguide medan du upptäcker områdets fauna och flora.

Jag rekommenderar att du gör den här utflykten om du är intresserad av en kombination av sightseeing och en dag i bergen. Även om rutten inte kommer att vara tillräcklig för dig om du är en regelbunden besökare på berget, är det ett bra sätt att utforska Montserrat bort från det mer turistiska området.

 • Varaktighet: 5 timmar 30 minuter
 • Rekommenderas: Om du inte kan motstå en promenad i bergen eller om du vill göra en utflykt till Montserrat i en liten grupp.

Rundtur i Barcelona och Montjuïc med utflykt till Montserrat

Montjuïc trädgårdar| ©OK Apartment
Montjuïc trädgårdar| ©OK Apartment

Denna kompletta utflykt till Montserrat med Barcelona och Montjuïc har allt inkluderat: en rundtur i Barcelonas viktigaste sevärdheter, en linbaneutflykt till Montjuïc, Barcelonas berg, och en komplett utflykt till Montserrat med ett besök i Moreneta.

Den stora fördelen med denna upplevelse är att du kommer att se nästan allt som Barcelona och dess omgivningar har att erbjuda på en enda dag, till ett pris som definitivt är värt det om du planerade att göra varje besök separat. Den här typen av turer är ofta idealiska när du precis har anlänt till staden eftersom de ger dig en fullständig översikt över allt du kan besöka, och du kan utforska de platser du gillade mest på egen hand vid en annan tidpunkt under din resa.

 • Varaktighet: 10 timmar 45 minuter
 • Rekommenderas: Om du bara ska vara i Barcelona en kort tid eller om du planerar att göra alla de besök som ingår i upplevelsen separat.

Vad du kan se i Montserrat på en dag

Troende som visar sin respekt för Moreneta| ©TJ DeGroat
Troende som visar sin respekt för Moreneta| ©TJ DeGroat

Notera allt som finns att se i Montserrat, eftersom dess historiska och religiösa betydelse är mer än bara ett berg och är värt att utforska på djupet.

 • Montserrat-klostret: Benediktinerklostret på toppen av Montserrat byggdes på 1000-talet på platsen för ett gammalteremitkloster. Klostret, som från början var tillägnat kulten av Jungfrun av Montserrat, är idag en av de få kyrkor i Spanien där den äldsta barnkören i Europa uppträder. Om du har tur kan du höra kören sjunga och bevittna ett skådespel som ger klostret och berget en unik aura.
 • Museu de Montserrat:: Detta är museet för Montserrat-klostret, som rymmer konstverk av Caravaggio, El Greco, Brueghel den äldre och Pedro Berruguete, samt en samling av 1800- och 1900-talskonst med målningar av Dalí, Picasso, Olga Sacharoff, Ramon Casas, Santiago Rusiñol och Fortuny. Jag rekommenderar att du inte missar museet eftersom dess samling är ganska intressant och säkert kommer att berika din resa.
 • La Moreneta: Jungfrun av Montserrat är populärt känd som La Moreneta, och är en snidning gjord på 1100-talet i mörkfärgat trä (därav namnet). Enligt legenden visade sig Jungfrun för några herdar år 880, vilket ledde till att kulten av Jungfrun av Montserrat började i eremitaget innan klostret byggdes.
 • Sant Miquel-korset: Sant Miquel-korset ligger på en utsiktsplats i slutet av en stig som börjar nära Montserrat-klostret. Därifrån har man en vacker utsikt över Pyrenéerna, Llobregatdeltat och, enligt min mening, det mest imponerande är att se alla Montserrats religiösa byggnader i omgivningarna.

Boka en utflykt till klostret Montserrat

Planera ditt besök i Montserrat

Utsiktspunkt| ©WeLoveBarcelona.de
Utsiktspunkt| ©WeLoveBarcelona.de

Här är några tips för att få ut det mesta av din resa till Montserrat:

En dag eller flera dagar?

Det är möjligt att besöka allt som är värt att se på Montserrat på en dag, faktum är att de flesta utflykter till berget varar en halv dag, cirka 4 eller 5 timmar. Om du inte gör någon vandring och bara besöker klostret, skulle jag till och med säga att 2 eller 3 timmar skulle räcka.

Montserrat kuggstångståg

Alla utflykter till Montserrat inkluderar biljetter till bergbanan upp till toppen av Montserrat (om det inte specifikt anges att de inte ingår). Tåget tar 15 minuter att åka uppför bergssidan och som ni vet är utsikten längs vägen spektakulär, vilket gör att upplevelsen rekommenderas starkt.

Tidtabellen för rack railway varierar beroende på årstid. De första tågen avgår omkring kl. 8.30 och de sista tågen går mellan kl. 18.15 och 20.45. Om du besöker Montserrat på egen hand bör du kontrollera tidtabellerna på den officiella webbplatsen för att vara säker.

Tidtabeller för La Moreneta

Montserratklostret är öppet varje dag från kl. 7.30 till 20.00, och du kan besöka La Moreneta från kl. 8.00 till 10.30 och från kl. 12.00 till 18.15. Tänk på detta så att du kan organisera ditt besök i klostret tidigt på morgonen eller från kl. 12.00 och framåt.

Boka en utflykt till Montserrat med besök i en vinkällare

Bästa dag i veckan för att besöka Montserrat

Klostret och klostret i Montserrat| ©Mark Potterton
Klostret och klostret i Montserrat| ©Mark Potterton

Montserratklostret är öppet alla dagar i veckan, så det enda som kan få dig att vilja besöka berget en viss dag är att barnen i Escolania de Montserrat sjunger från måndag till fredag kl. 13.00. Från måndag till torsdag sjunger de dessutom Salve Montserratina kl. 18.45.

Av denna anledning, och för att undvika trängsel på helgerna, rekommenderar jag att du åker upp till Montserrat från måndag till fredag.

Boka en utflykt till klostret i Montserrat

Bästa tiden på året att besöka Montserrat

Klostret och bergstopparna i Montserrat| ©W K
Klostret och bergstopparna i Montserrat| ©W K

Från januari till december är vädret i Mont serrat behagligt och det regnar mindre. Det brukar vara omkring 8 eller 9 grader varmt på Montserrat, och om du har turen att gå upp en solig dag får du en spektakulär utsikt och ett mycket behagligt milt klimat, mellan bergets svalka och solens värme.

Boka en utflykt till Montserrat med besök på en vingård

Var man kan äta i Montserrat

Utsikt från Montserrat| ©Paula De la Pava Nieto
Utsikt från Montserrat| ©Paula De la Pava Nieto

Ingen av utflykterna till Montserrat inkluderar vanligtvis mat (om något, en smörgås), så om du vill äta i Montserrat är dina alternativ att bära mat i din ryggsäck eller boka på en av de två restaurangerna nära klostret. Både Restaurante Abat Cisneros och Restaurante Montserrat har spektakulär utsikt från bergets topp och maten, särskilt på Hostal Abat Cisneros, är utsökt, även om menyerna inte är helt billiga (ca 30 € per person).

Tänk i alla fall på att de flesta utflykter avslutas före lunchtid, så du kan vara tillbaka i Barcelona vid lunchtid.

Boka en utflykt till Montserrat-klostret

Vad ska jag ta med mig på utflykten till Montserrat?

Vindros, Montserrat| ©Angel Santos
Vindros, Montserrat| ©Angel Santos

Jag skulle säga att det enda du verkligen behöver är solkräm, eftersom det finns få skuggiga platser på toppen av berget och du kommer att vara tacksam för att inte bränna dig i ansiktet under resten av din resa till Barcelona. Jag skulle också ta med en kamera (särskilt om du besöker Mirador de la Cruz de Sant Miquel) och bekväma promenadskor.

Boka en utflykt till Montserrat med besök på en vingård

Andra utflykter som kan intressera dig

Om du funderar på en resa från Barcelona finns det förutom denna utflykt till Montserrat ett antal andra platser som är värda att besöka från Barcelona. Här är en guide till Dagsresor och utflykter från Barcelona

Jag rekommenderar också att du tar reda på utflykten till Dalí-museet från Barcelona, eftersom Figueras är en av de platser som verkligen är värda att besöka eftersom det ligger så nära. Särskilt om du besöker staden med barn eller om du brinner för det katalanska geniets konst kommer den här upplevelsen att vara något du kommer att komma ihåg. Här har du all information: Figueres och Salvadar Dalí Museum - Dagsresor från Barcelona.

Boka en utflykt till Figueres och Cadaqués