Bästa matlagningsklasser i Comosjön

Det är inte bara lyx och vackra landskap, vid Comosjön kan du också lära dig hur man återskapar italiensk gastronomi. Jag ska visa dig några av de bästa matlagningskurserna.

Andressa García

Andressa García

11 minsta läsning

Bästa matlagningsklasser i Comosjön

Klass som förbereder pasta | ©Klaus Nielsen

Matlagningskurserna är ett utmärkt sätt att lära sig mer om den gastronomiska traditionen och kulturen i Lago di Como och Lombardiet, från att lära sig göra traditionell italiensk pasta till att börja uppleva smakerna av polenta.

I varje upplevelse får du lära dig att känna igen och återskapa traditionella smaker i sällskap med en expertkock. Du kommer också att smaka på alla dina skapelser och smaka på några av Lombardiets bästa viner. Gastronomiska upplevelser som du inte får missa bland de bästa sakerna att se och göra i Lago di Como.

1. Gastronomisk klass med en professionell kock i Bellagio

I en matlagningskurs| ©Tuscany Cooking Class
I en matlagningskurs| ©Tuscany Cooking Class

I detta möte med det italienska köket får du lära dig hemligheterna bakom dess autentiska gastronomi av en lokal kock som lär dig allt du vill veta från sitt hemkök. För den här upplevelsen kommer du att besöka en traditionell villa som ligger vid Comosjöns stränder.

Under praktiken kommer du att lära dig att laga ett stort antal olika förrätts-, pasta- och kötträtter, de starkaste i regionens gastronomi. Efteråt har du möjlighet att smaka på dina egna hemlagade skapelser. Samtidigt kommer du att kunna njuta av det goda lokala vinet och på slutet får du smaka på en läcker italiensk efterrätt.

Kocken kommer att ge dig alla de tips och tekniker du behöver för att lära dig att hantera en komplett italiensk matmeny. Dessutom är denna utbildningsupplevelse anpassad för alla nivåer.

Intressanta detaljer

  • Pris: För att delta i denna upplevelse får du betala cirka 260 euro per person.
  • Varaktighet: Det kan ta upp till 3 timmar att genomföra upplevelsen.
  • Transportmedel: Upplevelsen avslutas på en plats, men du måste själv ta dig till mötesplatsen.
  • Fördelar med detta alternativ: En professionell kock följer med dig under hela matlagningskursen. Användningen av alla ekologiska och säsongsbetonade ingredienser ingår. Du får ta med dig ett recepthäfte hem med de förberedelser du lärt dig.
  • Nackdelar med detta alternativ: Transport till och från boendet ingår inte, men du kan begära denna tjänst.

Boka din matlagningskurs med en professionell kock

2. Privat matlagningskurs vid Comosjön från Milano

Tramisu| ©Karen Neoh
Tramisu| ©Karen Neoh

Med den här aktiviteten måste du ta hänsyn till att för att komma till Comosjön måste du landa på Milano Malpensa flygplats, och du kommer nödvändigtvis att behöva göra en transfer till Comosjön, detta är en upplevelse som jag rekommenderar dig att inkludera i din resplan, så snart du anländer till denna region i Lombardiet.

I det här fallet, för att åka från Milano till Como, kommer du att gå ombord på tåget och sedan åka färja till regionen Blevio. När du kommer dit börjar du kursen med att lära dig den äkta italienska matlagningsstilen under en privat heldagsupplevelse.

Efteråt får du i sällskap med en professionell kock tillaga en komplett meny med två rätter, en huvudrätt och en efterrätt: hemlagad pasta och tiramisu. I slutet av kursen får du möjlighet att njuta av dina egna skapelser och smaka på traditionellt italienskt vin.

Direkt efter att ni har delat ut er måltid kan ni gå på en rundvandring i Como innan ni återvänder till ert hotell eller boende.

Intressanta detaljer

  • Pris: Du får betala cirka 320 euro för att njuta av denna upplevelse.
  • Varaktighet: Det är en heldagstur som kan pågå i cirka 7 timmar.
  • Transportmedel: Transport med tåg och färja från Milano ingår.
  • Fördelar med detta alternativ: Allt material som ska användas under kursen ingår. Måltidsprovning och stöd från den professionella kocken ingår också. Du kommer att kunna ta med dig recepten hem för att praktisera det du lärt dig. Det är privat, vilket innebär att endast du och din grupp deltar.
  • Nackdelar med detta alternativ: Denna tur har ett minsta antal personer per bokning och genomförs i grupper om 2-4 personer.

Boka din transfer från flygplatsen till Como

3. Pasta Love: Pasta- och tiramisu-kurser i små grupper i Como

Att göra pasta| ©Joy
Att göra pasta| ©Joy

Inne i en lokal persons hus i Como kommer denna upplevelse att äga rum där du kan lära dig att göra färsk pasta och en riktig klassiker, handgjord tiramisu. Detta är en intim matlagningskurs för högst 12 personer, så uppmärksamheten är praktiskt taget personlig.

I mitten av klassen kommer den lokala experten att berätta alla knep för att rulla färsk pasta för hand, vilket är en del av den italienska traditionen. Han kommer också att hjälpa dig att skapa ett par rätter samtidigt som han lär dig och berättar anekdoter om Lombardiets kultur och gastronomi.

Kocken som kommer att vägleda dig i din kurs kommer att vara en cesarino, det vill säga en typ av kock som bevarar sin stil av hantverksmässig matlagning mycket väl, vilket upprätthåller traditionerna i Lombardiets regionala kök. Med det gastronomiska urvalet av denna upplevelse kan denna klass mycket väl rankas som en av de bästa sakerna att göra i Lago di Como.

Intressanta detaljer

  • Pris: Du kan uppleva den här upplevelsen för cirka 110 euro per person.
  • Varaktighet: Klassen varar i ungefär 3 timmar.
  • Transportmedel: Den här turen äger rum hemma hos en Cesarino, så du måste ta dig dit på egen hand, antingen med privatbil eller kollektivtrafik.
  • Fördelar med detta alternativ: Du kommer alltid att åtföljas av en expertkock. Allt du behöver inne i köken kommer också att ingå.
  • Nackdelar med detta alternativ: Det är inte en rullstolsvänlig upplevelse. Transfer till platsen ingår inte.

Gör en aktivitet i Lago di Como

4. Privata matlagningskurser med lunch eller middag ingår

Vinprovning| ©Ashley Zakem
Vinprovning| ©Ashley Zakem

I den här privata klassen får du lära dig att laga klassiska rätter från Lombardiet i sällskap med kocken Cesarina som inte bara bjuder in dig till sitt hem för att lära dig laga mat i milanesisk stil, utan också får dig att känna dig som hemma.

Bland de rätter du kommer att tillaga finns polenta, köttbullar, risotto och osso bucco. Till efterrätt kommer du att glädjas med tillagning och provsmakning av den traditionella tiramisu. Det bästa med den här upplevelsen är att när du är klar med matlagningen kommer du att kunna njuta av och dela måltiden med vinpartier och i sällskap med alla andra deltagare.

Detaljer av intresse

  • Pris: Du kan delta i denna matlagningskurs för cirka 135 euro per person.
  • Varaktighet: din klass kan pågå i cirka 3 timmar.
  • Transportmedel: Den här aktiviteten äger rum på en plats, så du måste ta dig till mötesplatsen på egen hand, antingen med privat bil eller kollektivtrafik.
  • Fördelar med detta alternativ: Ingredienserna ingår för att förbereda menyn med olika rätter, som ni kommer att kunna smaka tillsammans med röda och vita viner från Lombardiet. Du får ett förkläde och en shoppingväska i slutet av kursen.
  • Nackdelar med detta alternativ: Transfer till och från mötesplatsen för upplevelsen ingår inte.

5. Pasta Fresca i en praktisk matlagningskurs med en lokal person i Como

Rissoto| ©Sarah Stierch
Rissoto| ©Sarah Stierch

Om det är något som kännetecknar Lombardiet så är det mängden och variationen av läckra rätter. Polenta och risotto är ett par pärlor som aldrig lämnas bort från listan över de bästa italienska maträtterna, och de kommer att vara två av de rätter som du kommer att kunna laga under den här kursen, liksom den utsökta färska pastan.

I den här praktiska matlagningskursen kommer en kock att hjälpa dig att upptäcka de bäst bevarade hemligheterna för att göra färsk pasta som den autentiska italienska "nonnas". Dessutom kan du ställa alla de frågor och nyfikenheter du kan ha om tillagningen av varje maträtt.

Mitt under beredningen av pastan kommer din lärare att lära dig tekniken för att förbereda och rulla ut "sfoglia", som inte är något annat än smördeg. Du kommer också att lära dig att skära den och göra såsen fast. Naturligtvis kommer du att ha möjlighet att njuta av det du lagat, så det är en aktivitet du bör göra även om du besöker Lago di Como på en dag.

Intressanta detaljer

  • Pris: För att upptäcka Comos smaker får du betala cirka 140 euro per person.
  • Varaktighet: Du kan tillbringa cirka 3 timmar i denna matlagningskurs.
  • Transportmedel: Den äger rum på en specifik plats, men du måste ta dig dit på egen hand, antingen med privat bil eller med kollektivtrafik.
  • Fördelar med detta alternativ: Allt material ingår, liksom sällskap av en professionell kock.
  • Nackdelar med detta alternativ: Det är inte en rullstolsvänlig upplevelse. Transfer till och från hotellet eller boendet tillhandahålls inte.

6. Matlagningskurser i Bellagio plus besök i Villa Melzi

Villa Melzi i Bellagio| ©. Ray in Manila
Villa Melzi i Bellagio| ©. Ray in Manila

I den här upplevelsen "Cook with a view" får du möjlighet att laga mat i en av de vackraste och mest populära byarna vid Comosjön, som inte är någon annan än Bellagio. Under lektionen kommer kocken att lära dig att göra ravioli, tagliatelle och i slutet kommer du att kunna göra en traditionell efterrätt.

Det bästa med att laga mat på det här stället är att du under hela lektionen också kan njuta av utsikten över sjön och bergen som omger Comosjön. Det är en mångkulturell upplevelse eftersom du också får chansen att sitta vid ett stort bord tillsammans med kocken för att öva på italienska.

Du får lära dig de hemliga recepten för pastadeg och knepen för att göra den ännu bättre. Dessa matlagningskurser är idealiska för dig om du inte har någon erfarenhet. Efter att ha lagat de italienska rätterna kan du besöka trädgårdarna i Villa Melzi. För att uppskatta besöket ännu mer skulle jag inkludera denna aktivitet bland de bästa sakerna att göra i Como på sommaren.

Intressanta detaljer

  • Pris: Du måste betala cirka 250 euro per person.
  • Varaktighet: Det kommer att ta dig cirka 4 timmar att uppleva denna upplevelse.
  • Transportmedel: Denna upplevelse äger rum på ett ställe, men du måste själv ta dig till mötesplatsen.
  • Fördelar med detta alternativ: Transport tillbaka till ditt boende ingår som en artighet.
  • Nackdelar med detta alternativ: Drycker och extra måltider ingår inte, förutom de som ingår i programmet.

7. Matlagning i Bellagio med kocken Luigi Gandola

Matlagningskurs| ©jbdodane
Matlagningskurs| ©jbdodane

Under den här matlagningskursen får du inte bara lära dig att laga några rätter, utan du får också lära dig känna omfattningen av det kulinariska arvet i Como och norra delen av Lombardiet. Denna praktiska kurs i Bellagio kommer att vara annorlunda eftersom den tar dig in i köken på en familjerestaurang i regionen.

Du kommer att förbereda en god pastarätt från grunden, medan en professionell kock följer med dig och lär dig allt du behöver veta. Efteråt får du chansen att smaka på din skapelse, allt i en terrassmiljö utomhus, så det är ett utmärkt alternativ att göra på sommaren, snarare än att inkludera det bland saker att se i Lago di Como på vintern.

Efter avslutad kurs får du, förutom certifikatet, en receptbok och en flaska hemlagad olivolja som gåva. Du får också ett förkläde som gåva för ditt deltagande i aktiviteten.

Intressanta detaljer

  • Pris: Du kan få den här upplevelsen för cirka 260 euro.
  • Varaktighet: Det kommer att ta dig cirka 4 timmar att genomföra upplevelsen.
  • Transportmedel: Du kommer att transporteras med färjehamnens skåpbil till och från ditt boende.
  • Fördelar med det här alternativet: Inkluderar några gratis gåvor som en receptbok, ett förkläde och en flaska hemlagad olivolja. Transfer till och från ditt boende ingår också.
  • Nackdelar med detta alternativ: Måltider och drycker ingår inte annat än vad som anges i paketet. Det är inte en aktivitet som är anpassad för rullstolsanvändare.

8. Utbildning i pizzatillverkning i Como

Hemlagad pizza| ©Andy Rogers
Hemlagad pizza| ©Andy Rogers

Under hela denna kurs i hemlagad pizza kommer kocken som kommer att vara din lärare att lära dig hur du förbereder denna traditionella maträtt, på ett hantverksmässigt sätt och med endast färska ingredienser. Upplevelsen är praktiskt taget personlig eftersom du inte kommer att ha mer än fem klasskamrater under utbildningen.

Du kommer att älska det sätt på vilket den professionella bagaren kommer att undervisa workshopen eftersom du alltid kommer att finna honom informell och vänlig. Medan du förbereder pizzan kan du njuta av ett glas vin och en husets sallad.

Du kommer också att njuta av att lära dig om de högkvalitativa ingredienser som används för att tillaga pizzan, varav de flesta köps från lokala producenter. Självklart kommer du till slut att sitta ner och njuta av pizzan som du har förberett med dina egna händer.

Intressanta detaljer

  • Pris: Denna upplevelse har ett ungefärligt pris på 150 euro per person.
  • Varaktighet: Du kommer att tillbringa cirka 2 timmar i köken.
  • Transportmedel: Upplevelsen äger rum på ett ställe, så du måste ta dig till mötesplatsen på egen hand, med allmänna eller privata transportmedel.
  • Fördelar med detta alternativ: Du kan välja det vegetariska alternativet, men du måste meddela oss detta när du bokar.
  • Nackdelar med detta alternativ: Drycker och måltider ingår inte, förutom de som anges i paketet.

9. Privat pastaklass hemma hos en Cesarina med provsmakning i Como

Tillverkning av pasta| ©Jorge Zapata
Tillverkning av pasta| ©Jorge Zapata

Pasta är drottningen av det italienska köket, så i den här matlagningskursen får du lära dig att tillaga den tillsammans med en Cesarina, som hjälper dig att upptäcka dina knådningsfärdigheter och tillaga denna italienska delikatess.

Detta är en privat klass, så du kommer att kunna fråga din lärare allt du vill och behöver medan du lagar mat. Du kommer att lära dig hemligheterna och historien bakom regionens mest älskade pastarätter.

Intressanta detaljer

  • Pris: Du kan betala cirka 160 euro per person för upplevelsen.
  • Varaktighet: Du kommer att tillbringa cirka 3 timmar i matlagningsklassen.
  • Transportmedel: Du måste ta dig till mötesplatsen på egen hand, med privat bil eller kollektivtrafik.
  • Fördelar med det här alternativet: Detta är en privat klass, vilket innebär att endast du och din grupp deltar. Recepten och kockens handledning ingår. Provsmakning med vin och kaffe ingår också.
  • Nackdelar med detta alternativ: Transfer till och från hotellet eller boendet ingår inte.

10. Ostmatlagningskurs och ostprovning med kocken Luigi Gandola

Ostprovning| ©Susan Sones
Ostprovning| ©Susan Sones

Den här aktiviteten är en av de mest speciella av matlagningskurserna eftersom du får lära dig att tillverka några av de traditionella produkterna från Comosjöns ost. Kocken Luigi Gandola kommer att lära dig hur du tillagar hans farfars och hans fars ostrecept.

Förutom att lära dig att tillverka dessa två osttyper får du lära dig att tillverka det speciella Comosmöret, som är typiskt för denna region och som ackompanjerar många av de typiska rätterna i den italienska gastronomin.

Intressanta detaljer

  • Pris: Denna aktivitet har ett ungefärligt pris på 280 euro per person.
  • Varaktighet: Du kan ta cirka 4 timmar för denna aktivitet.
  • Transportmedel: Du måste ta dig till denna plats på egen hand, antingen med privat bil eller med kollektivtrafik.
  • Fördelar med detta alternativ: Du kan ta med dig barnvagnar. Allt du kommer att använda i köken ingår.
  • Nackdelar med detta alternativ: Det rekommenderas inte för personer med någon form av matintolerans eller allergi. Drycker och måltider ingår inte i denna upplevelse, förutom de som anges i paketet. Transfer till och från boendet ingår inte.

Tips för att delta i en matlagningskurs

Matlagningsgrupp| ©Lisa Fotios
Matlagningsgrupp| ©Lisa Fotios
  • Var noga med att ta reda på om du har några matallergier och meddela din kursarrangör innan du anmäler dig till den här typen av upplevelse.
  • Var mycket hungrig vid varje matlagningstillfälle, eftersom du måste smaka på dina förberedelser.
  • Fråga din lärare om du kan ta med dig barn så att de kan delta i klassen.
  • Bär bekväma kläder, skor och bestick - kom ihåg att du kommer att vara i köket och att det finns en chans att du kan få några av ingredienserna på dig.