10 bästa matturer i Bologna

Bologna är synonymt med god gastronomi. Det finns inget bättre sätt att lära känna den och smaka på den än på en av de kulinariska turer som jag kommer att rekommendera.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

10 minsta läsning

10 bästa matturer i Bologna

Att välja mat i Bologna | Michele Palomb

Det italienska köket är världsberömt. Och Bologna har ett eget namn. Delikatesserna på dess bord går långt utöver den sås eller den mortadella som har stadens namn som efternamn. Det finns smaker och dofter som du bara kan njuta av i Bologna, och vilket bättre sätt att lära känna en del av dess väsen än med en gastronomisk rundtur.

I Bologna väntar dessutom välkända restauranger och små tavernor där du kan smaka på den mest autentiska gastronomin. Om du vill njuta av en av de bästa sakerna att göra i Bologna, notera dessa gastronomiska turer som jag föreslår.

1. Väg genom Bolognas gastronomiska hjärta

Kvarteret Quadrilatero| ©sn@d
Kvarteret Quadrilatero| ©sn@d

Bologna är en underbar monumental stad. Dess portiker finns med på världsarvslistan och staden har inte mindre än 40 kilometer arkader! Bland dem, och även på de smala gatorna i den historiska stad skärnan, finns gömda platser där du kan smaka på några av de bästa typiska produkterna och rätterna från Bolognas gastronomi.

Dessa guidade turer inkluderar vanligtvis en mycket varierad avsmakning: typisk frukost, aperitif i Quadrilatero (ett av de mest livliga områdena i Bologna), lunch på en typisk taverna och till dessert en traditionell italiensk glass.

Det finns också tid att göra stopp i butiker och marknader i stadskärnan. Där kan man köpa några av Bolognas och omgivningens delikatesser: mortadella Bolognese, hantverkspasta, lokala ostar, Modena vinäger, parmaskinka och mycket mer.

En guidad tur ger dig inte bara en god smak i munnen, utan du får också lära dig om historien bakom dessa rätter och produkter, samt några anekdoter. Du kan till och med ta med dig ett recept som du kan göra när du kommer hem. Detta är en av de bästa rundturerna i Bologna.

Boka en gastronomisk rundtur i Bologna

2. En resa genom de mest autentiska sederna och smakerna i Bologna

Tigelle| ©Carlota Fariña
Tigelle| ©Carlota Fariña

I Bologna är det nästan en institution att ta en aperitif på kvällen. Denna rundtur är det perfekta sättet att njuta av denna lilla kulinariska njutning.

En expertguide hjälper dig att upptäcka varför Quadrilatero-kvarteret är ett av lokalbefolkningens favoritställen för en drink och vilka tapas som är mest populära.

Jag kan berätta att om det finns en stjärnprodukt när det gäller aperitifer så är det tigelle eller crescentine, små bakelser fyllda med lokala korvar eller ostar. Det är detta som man äter på terrasserna eller vid de bord som etablissemangen i stadens centrum har ställt ut på gatan. Till detta dricker man vanligtvis en spritz, en cocktail gjord på vitt vin och mousserande vatten eller tonic.

På denna rutt kan man också besöka Quadrilatero-marknaden, en av de mest traditionella i Bologna. Här kan du naturligtvis hitta och smaka på andra smaker från Bologna, inte bara korv, utan också frukt, vin eller balsamvinäger från området.

Boka en gastronomisk rundtur i Bologna

3. En typisk måltid hos en granne i Bologna

Tagliatelle med ragù| ©WordRidden
Tagliatelle med ragù| ©WordRidden

Kan du tänka dig att vara hedersgäst i ett Bolognese-hus? Nej, du behöver inte känna värden. Det finns gastronomiska resor som ger dig chansen att sitta vid bordet som gäst och vara en del av en italiensk måltid som är lika utsökt som den är traditionell.

Om du, förutom att äta som en kung, gillar att vara i köket, är detta en upplevelse du inte får missa. Det italienska köket är en sann konst: mätningarna, blandningen av ingredienser, knådningen av pastan och den exakta kokpunkten kräver enorm precision. Om du känner för det kan du arbeta som kock och hjälpa till att förbereda maten som senare kommer att serveras vid bordet.

Genom att hjälpa till att förbereda menyn kommer du inte bara att ha trevligt. Du kommer också att lära dig hemligheterna bakom de typiska rätterna i det Bolognesiska köket och ta med dig receptet, till exempel för den berömda såsen som ackompanjerar pasta eller tiramisu.

Boka en gastronomisk rundtur i Bologna

4. Gastronomisk och vinresa genom Bolognas smaker och dofter

Viner från Bologna| ©Revol Web
Viner från Bologna| ©Revol Web

Bologna är inte bara synonymt med god mat. Det är också synonymt med goda viner.

För att ge dig en liten uppfattning om hur viktiga dess vinkällare är räcker det med att säga att det var etruskerna som introducerade vinodlingen i dessa trakter. I denna region produceras viner med ursprungsbeteckning, särskilt Lambrusco.

Om du gillar oenologi kommer en guidad tur på en av vingårdarna i området att vara en av de mest berikande upplevelserna du kommer att ha i Bologna. Du får chansen att lära dig hur vinerna framställs och naturligtvis delta i en vinprovning.

Men eftersom vin och mat går hand i hand lär du dig också mycket om mat och vin om besöket också inkluderar en provsmakning av några typiska produkter. Blandningen av dofter och smaker är i vissa fall verkligen överraskande. Allt detta gör det till en av de bästa sakerna att göra i Bologna under julen.

5. Rundtur bland de typiska osteriorna i Bologna

Mat på Osteria dell'Orsa| ©malachy egan
Mat på Osteria dell'Orsa| ©malachy egan

Bolognas gastronomi avnjuts på ett speciellt sätt i osteriorna. Vad är de? Det är små tavernor där man serverar enkla rätter. I Bologna hittar du många av dem, särskilt i den gamla delen av staden. Om du stannar till vid någon av dem för att njuta av de typiska aptitretarna, äta lunch eller middag, kommer du att känna dig som en lokalbo.

Det är ställen där du inte bara äter gott, utan också till ett överkomligt pris. Och allt detta trots att några av dessa osterior är kända i staden. Den mest kända är Osteria dell'Orsa. Här kan du prova autentiska Bolognese-rätter.

Men med hjälp av en guide kan du upptäcka många andra, som Sfoglia Rina eller Osteria del Sole. Den här är speciell av flera skäl, bland annat för att den grundades 1465 och därmed är den äldsta i Bologna, eller för att de bara serverar drycker, maten väljer du själv.

Osteria del Sole erbjuder inte måltider, men vad kan du beställa i de fall de gör det? Från tortellini till lasagne, kalla köttfat till grillat kött. Inte att förglömma typiska Bolognese hemlagade desserter som pinza bolognese, som är ett slags zigenararm, eller riskaka.

6. En praktisk Bolognese-matlagningskurs med provsmakning

Att göra tortelloni| ©massimiliano manzini
Att göra tortelloni| ©massimiliano manzini

Tror du att det är det enklaste i världen att göra en pastarätt? Då har du fel. Ett av de bästa sätten att inse detta, och lära sig mer om Bolognese-matlagning, är att delta i en praktisk kurs med en känd kock. Du får lära dig att fylla tortelloni med en parmesanostpasta, bräserat fläskkött och mortadella från Bologna. Allt kryddat med en aning muskotnöt.

Du får också lära dig att tillaga tagliatelle al ragù, dvs. tillsammans med en sås gjord på kalvkött, grönsaker, tomat, vin och kryddor. Och när du ändå håller på kommer du att upptäcka några små hemligheter för att göra pasta al dente eller servera den på tusen olika sätt.

7. En rundtur på Bolognas marknader

Mercato di Mezzo| ©Emirza Adi Syailendra
Mercato di Mezzo| ©Emirza Adi Syailendra

Om du, förutom att äta gott, gillar att utforska de lokala marknaderna för att upptäcka deras typiska produkter, kan du ta en rundtur i Bologna och lära dig om dess historia genom dess marknader. Den mest kända är den i Quadrilatero-distriktet. Det är den äldsta i staden, eftersom dess ursprung går tillbaka till medeltiden.

Idag är det en renoverad marknad där du kan hitta produkter av hög kvalitet. Och inte bara det, i de smala gatorna som omger den finns otaliga specialbutiker där invånarna i Bologna fortsätter att göra sina dagliga inköp.

Den andra berömda marknaden i Bologna är Mercato di Mezzo. Det var den första täckta marknaden i staden och den är värd ett stopp inte bara på grund av sitt historiska värde utan också på grund av de många olika produkter som erbjuds. På marknaden anordnas också intressanta aktiviteter som föredrag och vinprovningar.

Mercato Delle Erbe finns också ett antal butiker där man kan köpa färskvaror. Men Mercato Delle Erbe har också ett stort antal etablissemang där man kan ta en aperitif eller till och med äta en bit mat. Och precis som på andra marknader stänger inte restaurangområdet förrän vid midnatt.

8. Gastronomisk cykeltur genom Bologna

Cykeltur| ©Billy Wilson
Cykeltur| ©Billy Wilson

Bologna har många skatter att se: portikerna, universitetet, Archiginnasio eller tornen Garisenda och Asinelli. Här finns också otaliga restauranger där du kan smaka på regionens kulinariska läckerheter. Om du inte har så mycket tid över för att besöka staden är den här upplevelsen en av de mest kompletta.

Med en guidad cykeltur kan du upptäcka alla stadens monumentala pärlor på bara två timmar och stanna till för ett typiskt mellanmål. Samtidigt kan du återfå krafterna för att fortsätta njuta av monumenten och de bästa museerna i Bologna.

Det är också en bra plan att göra med barn eftersom de inte blir så trötta under rundturen i staden. Men glöm inte att ha på dig lämpliga kläder och skor. Det är också en av de bästa sakerna att göra i Bologna på våren och hösten, eftersom de behagliga temperaturerna inbjuder dig att promenera runt i staden i cyklar.

9. En gastronomisk rundtur i Emilia Romagna

I Emilia Romagna| ©Olatz eta Leire
I Emilia Romagna| ©Olatz eta Leire

Bologna är en av de städer som ingår i denna region i norra Italien. En region som utmärker sig för några av sina typiska produkter. Det här är en rundtur där du får veta var de produceras, hur de tillverkas och även hur de används i det traditionella köket i Emilia Romagna.

Vad ingår i den guidade rundturen? Å ena sidan ett besök i en fabrik som tillverkar den berömda parmesanosten, inklusive en provsmakning. Å andra sidan ett besök i en fabrik som tillverkar balsamvinäger från Modena. Och turen avrundas med ett stopp på en av vingårdarna som producerar regionens utsökta viner.

Denna smakrika rutt kan ha några varianter, till exempel att besöka en fabrik för parmaskinka, en annan av regionens mest kända produkter. I vilket fall som helst är det viktigt att komma ihåg att dessa rutter tar flera timmar. Ett bra alternativ om du har tid och känner för att njuta av en av de bästa dagsutflykterna från Bologna.

10. Den sötaste rundturen i Bologna

Majani| ©Francesco Merini
Majani| ©Francesco Merini

Det finns inget bättre sätt att avsluta en rundtur i Bologna än med en typisk dessert. Om du har en söt tand, tveka inte att ta en söt rundtur i staden. Jag rekommenderar att du börjar på Majani. Denna chokladbutik är en institution i staden. Du kommer inte att kunna motstå dess chokladtortellini, dess choklad, dess praliner...

Att prova en glass är en av de bästa sakerna att göra i Bologna på sommaren, men också när som helst under året. Anledningen? För att staden är hem till några av de mest kända glass barerna i Italien. Och du vet att i det här landet är glass en av stjärnorna i gastronomin.

Men Bolognas glass-tradition är speciell. Här kan du smaka krämig glass i alla tänkbara smaker. En riktig frestelse och en njutning för gommen. Och de är så viktiga att de till och med har ett eget museum, Gelato Museum Carpigiani. Här kan du lära dig mer om denna sötsaks historia, se originalmaskiner och till och med lära dig hur man gör gelato.

Och inte bara glass. Om du gillar konfektyr finns det också gastronomiska rundturer som inkluderar matlagningskurser för att lära dig hur man gör en annan italiensk klassiker: tiramisu.

Boka en gastronomisk rundtur i Bologna

Tips för en gastronomisk rundtur i Bologna

Bologna på natten| ©Kosala Bandara
Bologna på natten| ©Kosala Bandara

När du åker på en gastronomisk rundtur i Bologna är det viktigt att komma ihåg några viktiga frågor om mat och seder i staden. De kommer att hjälpa dig att njuta av varje tugga:

  • Bolognese gastronomi har smeknamnet "la grassa". Det är ingen slump: det är lika gott som det är kaloririkt. Om du inte vill gå upp för mycket i vikt är det bäst att äta med måtta.
  • Även om den mest typiska rätten är tagliatelle al ragù får du inte missa att prova andra populära rätter som tortellini i buljong eller cotoletta, som är en panerad kalvkotlett som steks och garneras med skinka och parmesanost.
  • I Bologna äter man lunch runt klockan ett och middag runt klockan åtta. Det finns dock ställen där köken har mycket längre öppettider, perfekt om du planerar att njuta av Bologna på kvällen.
  • Bolognas glassar är speciella för sin krämighet och delikata smaker. Du kommer genast att märka att de inte är lika kalla som andra glassar du har smakat. Det är hemligheten bakom den speciella konsistensen.
  • Tveka inte att taen aperitif. Som jag nämnde är det mer än en tradition i Bologna. Den äger rum runt sju på kvällen. Du betalar bara för drinken och du kan välja mellan ett brett utbud av mer eller mindre avancerade tapas. Med ett par drinkar kan du äta middag utan större problem. Typiska ställen är Café Zamboni. Tamburini.
  • I Bologna kan du äta mycket bra och till mycket överkomliga priser, även i centrum. Bologna är en universitetsstad, så det finns gott om osterior och trattorior med rätter till bra priser.
  • Om du är ute efter något snabbt erbjuder många etablissemang även take-away-mat. I Mercato di Mezzo, till exempel, finns det ett antal ställen där man kan köpa något gott.
  • Om du vill kombinera maten med en typisk drink kan du beställa en spritz, men om du inte gillar beska smaker kan du välja ett lokalt vin eller hantverksöl.

Ett sista tips: om du vill få den mest kompletta översikten över Bolognas gastronomi är FICO det perfekta stället att göra det på. Det är en temapark som uteslutande är tillägnad italiensk mat. Här kan du ta reda på hur Bolognese-sås, torkad pasta och lokalt hantverksöl tillverkas, bland många andra intressanta saker.

Boka en matresa i Bologna