Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Bästa sakerna att göra i Marseille

Marseille har mycket att erbjuda alla resenärer. Om du inte vill missa något i denna stad kan du ta en titt på denna lista över sevärdheter som du inte får missa!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minsta läsning

Bästa sakerna att göra i Marseille

Marseille sett från hamnen | © kbxxus

Marseille är Provence huvudstad och en av Frankrikes äldsta städer. Med ett intressant historiskt och kulturellt arv och en fantastisk natur är Marseille en underbar utflykt när som helst på året - kolla in dessa 10 saker att göra och se i Marseille på din semester!

1. Ta en kryssning till nationalparken Les Calanques

Nationalparken Les Calanques| ©Hugo Vidal
Nationalparken Les Calanques| ©Hugo Vidal

På tal om utflykter, Provence är den perfekta regionen för upptäcktsresande! Om du letar efter drömska landskap är nationalparken Les Calanques, som ligger bara några kilometer från Marseille, ett av de platser som du måste besöka.

Här hittar du små vikar med turkost vatten gömda bland vita klippor som är utspridda längs kusten och som kommer att göra dig mållös.

Tack vare de vackra landskapen och havsbottnen har Les Calanques blivit en av de största turistattraktionerna i södra Frankrike. Det finns flera sätt att upptäcka denna naturpark:

  • Om du är en ivrig vandrare kan du vandra på GR-98-rutten från Marseille till Cassis. Det är en lång och mödosam vandring, men vyerna du får se längs vägen är värda ansträngningen.

  • Mitt favoritalternativ: du kan också lära känna Les Calanques från vattnet genom att ta en tur med en fritidsbåt. Enligt min mening är detta det bästa sättet att tillbringa en avkopplande dag i Marseille, samtidigt som du är i kontakt med naturen och njuter av den vackra utsikten över Medelhavet. I min artikel Besök nationalparken Calanques från Marseille berättar jag om alla alternativ för en kryssning i Calanques. Missa inte det!

2. Promenera runt i Marseilles gamla hamn

Gamla hamnen| ©Pat Guiney
Gamla hamnen| ©Pat Guiney

Stadens hjärta är den gamla hamnen, en av de viktigaste i Medelhavet sedan grekerna grundade Marseille för 2 600 år sedan. Jag tycker att det är fascinerande att gå runt här, eftersom det inte finns många hamnar i Europa som har en sådan lång livslängd och som fortfarande är i drift.

Idag fungerar den som småbåtshamn och är omgiven av några av de mest intressanta turistattraktionerna, som t.ex. Fort Saint Jean, Fort Saint Nicolas, MuCem och Palais du Pharo.

De gamla lagerlokalerna som en gång i tiden innehöll de varor som handlades i hamnen har fått ge plats åt restauranger och kaféer med terrasser där borden har utsikt över solnedgången över havet.

Vad sägs om att sitta vid en av dem och äta Frankrikes bästa bouillabaisse eller ett glas pastis, den lokala anisbaserade drycken? Det är en utmärkt plats att koppla av, titta på landskapet och lokalbefolkningen eller ta med sig dagens fångst till kajen.

Även om den nya hamnen har tagit över från den gamla hamnen när det gäller hamnhandeln i Marseille, är fisket fortfarande en livsstil för många marseillasbor och det är fortfarande möjligt att se båtar som anländer hit efter en lång dag på havet.

Kort sagt är stadens gamla hamn en levande del av stadens historia och att besöka den är en av de bästa sakerna att göra i Marseille.

3. Besök fästningarna Saint Jean och Saint Nicolas

Fort Saint Jean| ©Tiberio Frascari
Fort Saint Jean| ©Tiberio Frascari

Den gamla hamnen i Marseille försvaras av två imponerande fästningar som, även om de ser ut som tvillingar, i själva verket inte är tvillingar, eftersom de byggdes för olika ändamål. Båda har dock varit en del av stadens landskap i århundraden och är nu två viktiga turistattraktioner.

Saint Jean Fort

Saint Jean är den äldsta och byggdes av Hospitallers of Saint John of Jerusalem på 1100-talet under korstågen.

Den användes ursprungligen som utgångspunkt för trupper som skulle ta sig till det heliga landet, men under historiens gång har den också använts som fängelse under franska revolutionen och som ammunitionsdepå under andra världskriget.

I dag är det ett av Marseilles mest besökta monument och är förbundet med MuCem (Museum of European and Mediterranean Civilisations) genom en gångbro. Utsikten över Marseilles hamn är en riktig pärla härifrån.

Fortet Saint Nicolas

Mittemot ligger Fort Saint Nicolas, en annan fästning som kung Ludvig XIV lät bygga för att försvara Marseille mot inkräktare och lokala uppror.

Under den franska revolutionen började fortet monteras ned, men återuppbyggdes senare för att bevara en struktur för försvaret av staden.

Om du vill njuta av en fantastisk utsikt över Marseille och dess bukt under din resa, tveka inte att klättra upp på fortets murar för att ta perfekta vykortsbilder!

4. Besök MuCem (museet för europeiska och medelhavscivilisationer)

MuCem| ©Fred Romero
MuCem| ©Fred Romero

Utan att lämna den gamla hamnen, efter att ha besökt Marseilles fästningar och vid havet hittar du det mest intressanta museet i Marseille, MuCem, en plats som föddes som en hyllning till Medelhavet och de civilisationer som uppstod kring det.

Det är det enda museet som ägnar sig åt de rikliga Medelhavskulturerna på båda kusterna och är väl värt ett besök. Om du brinner för arkeologi och historia kan du få en riktig upplevelse. Det finns flera anledningar till att jag rekommenderar ett besök på MuCem:

  • Först och främst på grund av samlingarna och institutionens karaktär. I rummen finns en miljon verk, dokument och föremål om arkeologi, antropologi, historia och konsthistoria som utgör en mycket märklig resa genom tiden. För att se den ordentligt behöver du minst en halv dag.

  • För det andra kontrasterar den moderna arkitekturen i byggnaden som ritats av Rudy Ricciotti starkt mot den traditionella arkitekturen i området och har förändrat landskapet.

  • För det tredje för den fantastiska utsikten över den gamla hamnen i Marseille och Medelhavet från museets upphöjda gångar. Även för sina vackra trädgårdar, som jag rekommenderar en trevlig promenad genom.

  • Slutligen för att MuCem är en mycket intressant plats för utbyte av idéer, spridning av kunskap och erkännande av olika kulturer.

Isabels resetips

Om du bara vill njuta av utsikten över MuCem och dess trädgårdar är det fritt inträde alla dagar. Och den första söndagen i varje månad behöver du inte heller betala någonting.

5. Promenera genom det hippa kvarteret Le Panier

La Vieille Charité| ©Tiberio Frascari
La Vieille Charité| ©Tiberio Frascari

Förutom den gångväg som förbinder MuCem med Fort Saint Jean finns det en annan som förbinder MuCem med Le Panier-kvarteret, det äldsta i Marseille och med smeknamnet "Marseilles lilla Montmartre".

Om du korsar den kommer du till ett pittoreskt kvarter som ligger på en kulle och som gick från att vara ett av stadens enklaste kvarter på 1600-talet till att bli ett av de trendigaste i dag, tack vare sina konstgallerier, vintageklädesbutiker, inbjudande terrasser och väggmålningar.

Vad kommer du att se i Le Panier?

Våga dig in på de labyrintiska kullerstensgatorna i Le Panier för att få en smak av det hipsteraktiga, mångkulturella väsendet i detta pittoreska Marseille-kvarter- ta dig uppför sluttningen från den gamla hamnen till den höga marken där den grekiska agoran en gång stod på 300-talet f.Kr.!

Längs vägen kommer du att stöta på charmiga torg som Les Molins (där du kan se den sista kvarnen som gett platsen dess namn), Place Lenche (från vilken du har en magnifik utsikt över hamnen) eller Place Treize Cantons (från vilken du kan se Vieille Charité, det mest framträdande monumentet i Le Panier, som en gång i tiden var ett hospice och som nu är hem för flera kulturinstitutioner).

Du kommer också att se gamla hus, små kyrkor, hantverksbutiker, chokladbutiker och bagerier där du kommer att frestas att prova några av de lokala sötsakerna. Men det finns inget bättre sätt att avsluta en rundtur i Le Panier än att ta några viner i en av de livliga barerna, njuta av den avslappnade medelhavsandan i Marseille och skåla för din resa.

Isabels resetips

Om du är ute efter en originell souvenir kan du köpa äkta Marseille-tvål på La Grande Savonnerie i Le Panier.

6. Låt dig imponeras av basilikan Notre Dame de la Garde

Notre Dame de la Garde| ©Maxence
Notre Dame de la Garde| ©Maxence

Söder om den gamla hamnen ligger ett av de viktigaste monumenten i Marseille: Notre Dame de la Garde.

Trots sitt imponerande utseende och vad många tror är detta tempel inte en katedral utan en romansk-bysantinsk basilika som ersatte ett gammalt medeltida kapell från början av 1200-talet.

Du kan gå upp till den, men om du vill komma dit snabbare och slippa gå uppför, föreslår jag att du tar buss 60 eller turisttåget som går längs kusten. Det gör att du kan se andra sevärdheter i Marseille och ta dig till helgedomen på ett ögonblick.

Varför besöka denna kyrka?

Notre Dame de la Garde är enligt mig ett viktigt besök i staden. Å ena sidan för sin konstnärliga skönhet där polykroma stenar, förgyllda ornament och mosaik ger form åt ett fantastiskt monument. Å andra sidan, eftersom det på Garde-kullen finns spektakulära panoramautsikter över hela Marseille, från havet och öarna till bergen, och du kan uppskatta stadens enorma utbredning.

Om du får chansen rekommenderar jag att du besöker basilikan Notre Dame de la Garde i solnedgången, när solljuset färgar kyrkans väggar i en vacker orange färg och bilden av Jungfru Maria på toppen av klocktornet lyser klart, som om den vore en andlig fyr. Det är ett magiskt ögonblick.

7. Upptäck det skräckinjagande fängelset Château d'If

Fängelset i Château d'If| ©Guilhem Vellut
Fängelset i Château d'If| ©Guilhem Vellut

Om vädret är fint och havet lugnt kan du inte missa att ta en båt till Ile d'If i Marseillebukten. Detta är platsen för en fästning från 1500-talet som inspirerade författaren Alexandre Dumas till fängelset i sin berömda roman "Greven av Monte Cristo".

Även om Château d'If byggdes på order av kung François I för att skydda hamnen i Marseille, användes det flera år senare även som fängelse, vilket beskrivs i romanen. Med tanke på läget var det svårt att fly och har jämförts med det berömda Alcatraz-fängelset.

I dagkan du besöka de gamla fängelsehålorna i Château d'If, lyssna till berättelserna om de mest kända fångarna och njuta av utsikten över Marseilles kustlinje från toppen av tornen och tinnar.

Denna utflykt till den gåtfulla fästningen i If-bukten är en av de bästa sakerna att göra i Marseille.

8. Gå in i klostret Saint-Victor

Klostret Saint Victor| ©cemaxx
Klostret Saint Victor| ©cemaxx

En av de äldsta byggnaderna i Marseille och en skatt av romansk arkitektur är klostret Saint Victor. Den grundades på 500-talet e.Kr. på resterna av en gammal grekisk nekropol och nära graven för det martyrhelgon som den är uppkallad efter. Idag är den en viktig pilgrimsort för fransmännen, särskilt den 2 februari, under den religiösa högtiden Candlemas.

Om din resa till Marseille sammanfaller med detta firande har du möjlighet att se processionen till Saint Victor-klostret, ett exempel på lokal folklore. Om inte, oroa dig inte, för platsens historia, dess arkitektur och de legender som omgärdar den gör den också värd ett besök.

På utsidan ser klostret ut som ett befäst slott, med flera torn och en mur, men jag skulle säga att det mest fantastiska finns inuti.

Här kan du se katakomberna där Sankt Lazarus och Maria Magdalena vördas, Sankt Victors grotta, kryptan och kyrkan. Du kan också se några gamla sarkofager, både hedniska och kristna. Detta är fallet med den helige Cassians kista som upptäcktes 1965.

Är du sugen på några navetter som mellanmål?

Efter att ha besökt klostret Saint Victor rekommenderar jag ett besök på Marseilles äldsta bageri, Le Four à Navettes (136 Rue Sainte), som ligger mycket nära klostret.

Det är här man bakar navettes, ett mycket typiskt kex från staden vars båtform påminner om legenden om de "heliga Maria" (Maria Salome, Martha, Maria Magdalena) och Sankt Lazarus, som kom från det heliga landet till Marseilles kust med båt för att evangelisera den.

Denna sötsak är nära kopplad till Saint-Victor-klostret, eftersom det är vanligt att Marseilleborna på ljusdagen, efter processionen, köper sina navettes här för att avnjuta dem med familjen.

Det är en originell present att ta med hem och jag är säker på att din familj också kommer att älska den!

9. Ta några bilder på Boulevard Longchamp

Longchamp-palatset| ©Fred Romero
Longchamp-palatset| ©Fred Romero

En promenad längs boulevard Longchamp är en annan av de viktigaste sakerna att göra i Marseille under din resa. En aveny kantad av 1800-talsbyggnader som kröns av ett vackert palats som verkar vara utformat för att skapa en scen för några av de vackraste bilderna du någonsin kommer att ta i staden, men i själva verket hade det ett helt annat syfte.

Longchamp-palatset har sitt ursprung i de problem med dricksvattenförsörjningen som Marseille har haft i århundraden. I mitten av 1800-talet byggdes en kanal för att transportera vatten från en närliggande flod till staden, och för att fira projektets framgång byggdes detta vackra palats i barock och monumental stil i slutet av boulevarden.

I dag rymmer byggnaden naturhistoriska museet (till höger) och museet för de sköna konsterna (till vänster), men i centrum för uppmärksamheten står utan tvekan den magnifika barockfontänen i mitten av den halvcirkelformade kolonnaden som förenar Longchamppalatsets två flyglar och de omgivande trädgårdarna. En sann hymn till vattnet, till naturen och till det överflöd som följer med vattenets ankomst.

Isabels resenärstips

Om du vill se insidan av Longchamppalatset ska du köpa Marseille City Pass, eftersom inträdet till båda museerna ingår.

10. Se den imponerande katedralen i Marseille

Katedralen i Marseille| ©Geoff Livingston
Katedralen i Marseille| ©Geoff Livingston

Slutligen, och som avslutning på denna lista över sevärdheter i Marseille, finns katedralen i Marseille. Det är ett tempel med utsikt över havet, det enda i sitt slag i Frankrike, och ligger vid ingången till hamnen, bara några steg från MuCem och Fort Saint Jean.

Den är byggd i bysantinsk stil och är den enda katedralen i landet som byggdes under 1800-talet, även om dess grundläggning går tillbaka till 1100-talet.

Varför besöka katedralen St Mary Major?

Det finns många kyrkor i staden, men denna katedral är en ikon för Marseilleborna. Sanningen är att det är ett tempel som imponerar med sin storlek. Det är faktiskt en av världens största katedraler och på så sätt påminner Saint Mary Major mycket om Peterskyrkan i Vatikanen.

Attse den stå majestätiskt över Marseilles hamn är en oförglömlig syn för resenären. Kupolerna kan ses på långt håll och väggarnas dekoration, med sina karakteristiska svarta och gröna stenar, bildar ett mönster av ränder som är lätt att känna igen från vilken plats som helst i staden.

Ingången som flankeras av två klocktorn är spektakulär, liksom arkitekturen i interiören, där bysantinska arkader, venetianska mosaiker, Carraramarmor och tunisisk onyx används. Ett underverk!

Mitt råd när du besöker katedralen i Marseille är att ta dig tillräckligt med tid för att njuta av den och observera varje detalj i tystnad, beundra den stora harmoni och hängivenhet till det gudomliga som genomsyrar atmosfären.