Saker att göra i De dödas stad (Kairo)

De utsmyckade kupolerna, utsikten från minareterna och promenaderna genom de historiska gatorna i Kairos stad av de döda är oöverträffade.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minsta läsning

Saker att göra i De dödas stad (Kairo)

De dödas stad, Kairo | ©Dennis Jarvis

De dödas stad är en arabisk nekropol som ligger i sydöstra Kairo. Eftersom den har ett nätverk av gravar och mausoleer är den känd som "el'arafa", vilket betyder "kyrkogården". De dödas stad är en av de platser som du måste se under din vistelse i Kairo, tillsammans med en rundtur till pyramiderna i Giza.

Du kan välja en snabb taxiresa från stadens centrum till Qait Beh-moskén, priset är cirka 4 euro, en utmärkt utgångspunkt för din resa genom de dödas stad. Koranens kalligrafi och de arabiska gudomliga symbolerna i komplexet är inspirerande. Om du har lite extra växel på fickan rekommenderar jag att du ger dricks till vaktmästaren så att du kan klättra upp på minareten. Utsikten från minareten är oöverträffad i Kairo.

1. Guidad tur i de dödas stad

I de dödas stad| ©Dennis Jarvis
I de dödas stad| ©Dennis Jarvis

Promenera genom gatorna i de dödas stad i sällskap av en kvalificerad egyptologguide när du beger dig norrut för att se höjdpunkterna i denna enorma nekropol. Fördelen med att välja en rundtur är att du kan ta dig runt i lugn och ro med en privat transfer från ditt hotell till de dödas stad och tillbaka (luftkonditionerad minibuss).

Eftersom det är ett mindre tätortsnära område kommer du dessutom att uppskatta att ha sällskap av någon som känner till platsen perfekt. Turerna kostar cirka 35 euro och varar i genomsnitt 4 timmar.

Denna nekropol har blivit lika populär som alla andra viktiga platser i den egyptiska huvudstaden, så var inte rädd för att fråga om varje detalj och vandra fritt från början till slut av rundturen. *Det är dock tillrådligt att åka dit under dagsljus, för att kunna se varje hörn och skrymsle av begravningsplatsen i detalj.

På dessa rundturer i de dödas stad utforskar du de små torgen där barn spelar fotboll, nära historiska gravar. Du kommer också att korsa de smala korridorer som leder till de olika moskéerna. Tro mig, stämningen på de smala gatorna är ikonisk.

Det arrangeras också många evenemang i området och du kan kolla in följande Facebook-sida för kommande evenemang.

Boka en guidad tur i Kairo

2. Hylla de hjältemodiga egyptierna på de norra kyrkogårdarna

Nordens kyrkogård i de dödas stad| ©Elias Rovielo
Nordens kyrkogård i de dödas stad| ©Elias Rovielo

Glöm inte att hylla de egyptier som föll i 1967 års krig mot Israel, strax söder om Amir Qurqumas-moskén. Här finns många stökiga och heroiskt utformade gravstenar som ett sätt att hylla de modiga egyptierna. I det här området brukar det finnas fler turister och lokalbefolkningen, så du kan också passa på att ställa frågor och få en gemensam upplevelse.

Om omständigheterna och tiden tillåter det, ta dig tid att prata med lokalbefolkningen, som i många fall talar hyfsad engelska. Du kommer garanterat att få höra inspirerande berättelser om familj och patriotisk kärlek. Du kan också träffa människorna som arbetar i de dödas stad, som är full av butiker, hantverksverkstäder.... Det är trots allt intrycken och minnena av människorna som du bär med dig överallt. De flesta av lokalbefolkningen talar flytande engelska, särskilt de yngre.

Boka en guidad tur i Kairo

3. Delta i en konsert eller ett kulturevenemang

Konsert på MASQ| ©Hanan Khashaba -
Konsert på MASQ| ©Hanan Khashaba -

När det är ett evenemang eller en konsert på MASQ (Maqad of Sultan Qaitbai; en gratis nöjesförening med teater- och dansföreställningar) fylls stället med egyptiska hipsters, konstnärliga utlänningar och arkitekturentusiaster.
Precis som den rymliga mottagningshallen en gång välkomnade Mamluks kungligheter, välkomnar den idag allt från moderna konstutställningar till livliga musikkonserter, och dessa kulturevenemang regleras ofta av MASQ. Kolla in MASQ:s Facebook-sida för mer information.
Om du åker till Kairo i november (tidigt) rekommenderar jag D-CAF, den årliga festivalen för samtida konst, eftersom den anordnar mässor med fokus på hantverkare från grannskapet. Det finns också presentationer av samtida konstnärers verk, vandringsturer och musikfestivaler.

Dessa evenemang spelar en avgörande roll för att historiska byggnader ska kunna användas i praktiken och för att se till att byggnaderna förblir i gott skick och inte överges. Invånarna drar också nytta av sociala utvecklingsprogram. Och allt detta bidrar till att långsamt avlägsna stigmat kring de dödas stad, som många turister inte vågar besöka.

Boka en guidad tur i Kairo

4. Besök mausoleet Munkalibugha al-Fakhri

Kupoler för mausoleum| ©Scott Haddow
Kupoler för mausoleum| ©Scott Haddow

Den en gång så magnifika mamlukgraven, som byggdes på 1340-talet, visar trots några smultronställda väggar en del storslagenhet och fantastiska detaljer.

Mausoleet var en gång i tiden ett tvåvåningshus med vackra inskriptioner på trapporna och taket. Även om den inte är i bästa möjliga skick, finns det fortfarande ottomanska gravstenar, färgglada kakelplattor och skrivelser på sten.

5. Utforska gatukonst och väggmålningar

Solnedgång i de dödas stad| ©Kristen Elsby
Solnedgång i de dödas stad| ©Kristen Elsby

De dödas stad har mer att erbjuda än de historiska monumenten från dess storslagna förflutna. Det finns också en del fantastisk graffiti.

Muralmålningar sprider liv från oväntade hörn för att ge kvarteret glädje och färg. Det finns en leende mus med ordet ahlan (välkommen) målat i ett hörn av Salah Salem Highway som lockar dig in på de mystiska gatorna i de dödas stad.

I och runt Maq'ad och längre ner på Souq Street finns det fler geniala avbildningar av musen: den håller en katt i kedjan eller springer iväg från en upprullad mumie. Musen är en originell skapelse av den polske konstnären Franek Mysza, som först kom till de dödas stad för ett konstprojekt.

I de dödas stad började Mysza måla några privata hus (med ägarnas tillstånd). Många invånare var först skeptiska, men när musen började få uppmärksamhet ville andra följa med i den konstnärliga trenden.

6. Promenera längs Souq Street

Kupolen i de dödas stad| ©Charlie Phillips
Kupolen i de dödas stad| ©Charlie Phillips

På denna gata finns det flera kupoler på vissa byggnader som påminner om Qaitbeys härliga era. På några av sidogatorna finns Mysza-musen. Och det finns en väggmålning som föreställer en gammal egyptisk kung bredvid graffiti av fotbollsstjärnan Mohammed Salah. Den smala gatan mynnar ut i ett större torg med en ljus grönsaksmarknad och en kiosk med förfriskningar.

Om du går nerför gatan El Souq får du se en snidad valvgång med den typiska komplexiteten i mamlukisk arkitektur som når sin höjdpunkt i de moderna platta kvarteren.

Ett av husen har en väggmålning av Kaaba som visar att invånarna har varit i Mecka. Krukväxter står i dörröppningarna och det finns ett par små shishacaféer. Du kan också se Mamluk-kupoler och gravstenar från gatan.

7. Besök Faraj ibn Barquq-komplexet

Komplexet Faraj ibn Barquq| ©Hatem Moushir
Komplexet Faraj ibn Barquq| ©Hatem Moushir

Glöm inte att besöka Faraj ibn Barquq-komplexet med sin vackra moské och grönskande innergård.Väktaren kan guida dig eller så kan du gå in och gå runt på egen hand.

Den stora gården har två kuperade stenkupoler. Komplexet är ett av de största monumenten från mamlukperioden i Burgi och är från 1400-1411 e.Kr. Sultan Faraj byggde komplexet som en hyllning till sin far, sultan Barquq.
Komplexet är ett av de första tecknen på urbanisering i Kairo som då bara var en stor öken. Komplexet innehåller också bad, spannmålskvarnar och vattenhjul.

8. Köp lite glas

Glasblåsare| ©Scott Haddow
Glasblåsare| ©Scott Haddow

De dödas stad är känd för sina glasblåsare, och här hittar du några verkstäder som säljer allt från vaser och dryckeskoppar till julprydnader från Kairo. Det är värt att notera att dessa hantverkare är mycket flexibla och professionella när det gäller att skapa kreationer, så om du kan få dem att förstå din idé är det bara en tidsfråga om några minuter innan du får se din idé bli verklighet.

9. Tillbringa ramadan i de dödas stad

Ramadanfirande i de dödas stad| ©Fouad GM
Ramadanfirande i de dödas stad| ©Fouad GM

Ramadan, med sina festligheter fyllda av ljus och mat, är en *fantastisk tid för att utforska denna nekropol. Under semestern anordnas ofta en mängd olika evenemang, från egyptiska folkdanser till tanoura (en traditionell dans) och teaterföreställningar.

Om du vill njuta av nattlivet i den egyptiska huvudstaden, och i synnerhet i de dödas stad, bör du överväga att komma under ramadan.

10. Amir Qurqumas-moskén och Sultan Inals begravningskomplex

Amir Qurqumas-moskén| ©Helen Romberg
Amir Qurqumas-moskén| ©Helen Romberg

Om du inte har fått din aptit på mamlukisk arkitektur tillfredsställd under din promenad genom gatorna i de dödas stad, kan du bege dig längre norrut för att se två av de mest berömda byggnaderna: Amir Qurqumas-moskén och Sultan Inal Funerary Complex.

Den vackra stenhuggna arabesken och möjligheten att upptäcka platsen på egen hand är en del av samma upplevelse. Dessa komplex hade inte bara moskéer och gravar utan även marknader, bostäder och byggnadsverkstäder för underhåll av den arkitektoniska strukturen, detaljer som du kommer att uppskatta så snart du kommer till området.

Så ser de dödas stad i Kairo ut

En annan vy av kyrkogården| ©Elias Rovielo
En annan vy av kyrkogården| ©Elias Rovielo

Det har alltid funnits människor som bott i de dödas stad. Numera är det inte längre någon större skillnad mellan detta område och andra stadsdelar i Kairo. Det finns höghus, grönsaksmarknader, skolor och kaféer.

Det finns dock en atmosfär i de dödas stad som du inte hittar någon annanstans. Det är en lugn plats jämfört med större delen av Kairo. De smala, oasfalterade gatorna innebär mindre trafik och buller.

Även om vissa företag erbjuder vandringsturer är de dödas stad fortfarande i stort sett outforskad av turister. Det finns inte heller några souvenirbutiker eller påträngande försäljare som lovar bra fynd, men ändå är det fullt av skatter som du inte hittar i stadens moderna förorter. En del är kärleksfullt restaurerade, medan andra ligger i en hjärtskärande vanvård.

I området finns ett 30-tal mamelukiska monument, som är UNESCO:s kulturarv. Här finns också många ottomanska gravar från 1800-talet av stort historiskt värde.

De dödas stad är en oförstörd del av staden. Det är också en plats som trotsar stereotyper- det finns en tydlig blandning av intellektuella, från universitetsutbildade eller människor som talar engelska mycket flytande till människor som är analfabeter eller aldrig har haft någon skolutbildning.

En kortfattad historia om den mystiska dödens stad

Kupolen i moskén i Qaitbey| ©Charlie Phillips
Kupolen i moskén i Qaitbey| ©Charlie Phillips

De dödas stad grundades av Amr ibn al-As, som ledde den arabiska erövringen av Egypten år 642 e.Kr. Till en början var nekropolen endast bebodd av sufi-mystiker. Fatimidkalifatet såg de dödas stad som en plats för pilgrimsfärder. Senare höll mamluksultanerna militärparader, religiösa fester och processioner och byggde sina palats på kyrkogårdens huvudvägar. Under den ottomanska eran fanns det många sufiska högskolor och madrasor i nekropolen.