Bästa mat- och ölturer i München

München är lika med kringlor och öl. Staden skulle inte existera utan dessa ingredienser i sin kulinariska identitet. Så här gör du för att besöka stadens bästa matställen på din resa.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

10 minsta läsning

Bästa mat- och ölturer i München

Öl i München | ©Russell C

Om du ska äta i München kan du inte göra det utan en god öl- visste du inte att staden är känd som världens ölhuvudstad? Att ta en gastronomisk tur och dricka en öl är bland det bästa du kan göra och se om du är i München.

Tyska tavernor är traditionella platser, och i staden München är det där du kan smaka de godaste och mest populära bayerska ölen, liksom dess varierade bayerska och tyska gastronomi. Här är de bästa gastronomiska turerna så att du vet vad du ska beställa under ditt besök på de mest emblematiska pubarna.

1. Lär känna ölkulturen på Hofbräuhaus och besök Biergarten.

Öl på Hofbräuhaus| ©Roman König
Öl på Hofbräuhaus| ©Roman König

Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner och Spaten-Franziskaner är några av de mest framstående ölsorterna i München och en ölprovningstur är en av de saker du måste göra om du stannar i staden i två dagar. På den här turen bjuder jag in dig till en traditionell Biergarten, där du kan prova den distinkta smaken av vart och ett av dessa öl under en eftermiddag.

Biergartens är bryggerier, men med sina egna distinkta egenskaper. Det är vanligt att varje Biergarten har sitt eget ölmärke, så du kommer att få en unik upplevelse. Vissa kan ligga utomhus och skuggas av träd eller är inomhus ölträdgårdar, men de tenderar att ha träbord och bänkar, så du kommer att älska att vara på en sådan inhemsk plats.

Mitt råd är att börja på Hofbräuhaus, en biergarten med nästan 500 års historia och ligger på Platzl 9, 4 minuters promenad från den historiska Marienplatz. Du kan avsluta din bryggeridag med att prova en av deras autentiska ölsorter för mindre än 12 €.

När du är klar med Hofbräuhaus kan du bege dig till Park Café på Spielplatz Alter Botanischer Garten, Sophienstraße. Här serveras de utsökta ölsorterna Löwenbräu, Franziskaner och Beck's. Denna plats är känd för att vara en favorit när det tyska landslaget spelar en fotbollsmatch eller Bayern München har viktiga tornerspel.

Avsluta din rundtur med en sista öl och en god Pretzel Biergarten från det kinesiska tornet i Englischer Garten eller Engelska trädgården. Väl framme i Englischer Garten, stadens största och mest berömda trädgård, ska du leta efter det kinesiska tornet i mitten av parken. Njut av promenaden upp till tornet där du hittar stadens största kringlor och deras mörka öl, starkt i doften men uppfriskande i smaken.

I Bayern får du enligt lag ta med din egen mat i en behållare och bara dricka det öl som erbjuds. Denna kulturella aspekt av bayerska bryggerier är föga känd för utlänningar.

Intressanta detaljer

  • Pris: genomsnittlig kostnad per öl är 10-15 €.

  • Tidsåtgång: 2 till 3 timmar - Transportmedel: ta tunnelbanan från linjerna U3 och U6 till Marienplatz och gå därifrån genom de olika biergartens.

  • Fördelar med detta alternativ: ölträdgårdar och biergartens är mycket populära bland lokalbefolkningen och turister. Du får chansen att umgås med människor från andra kulturer samtidigt som du delar en god mugg öl.

  • Nackdelar med detta alternativ: ölportionerna är stora och om du är känslig för alkohol är det bättre att beställa små öl.

Boka en matresa i München

2. Smaka på det tyska köket på Viktualienmarkt i Biergarten

Viktualienmarkt i Biergarten| ©MEmilia61
Viktualienmarkt i Biergarten| ©MEmilia61

Frukt, ost, blommor och massor av färgglada produkter möts i hjärtat av München. Besök Viktualienmarkt, stadens största och mest populära marknad, där 140 butiker öppnar och erbjuder sina varor till besökare varje dag. Här kan du äta traditionella kringlor, aprikoser, pickles, choklad och till och med öl, allt på en plats som är utformad för dagens turister.

Börja din promenad på Marienplatz. Du kan nå den från samma tunnelbanestationer som delar dess namn på linjerna U3 och U6. Runt torget hittar du gatuförsäljare som erbjuder varma och krispiga kringlor som du kan njuta av med en god äppeljuice från grönsaksstånden.

Du kan chansa och prova en speciell pickle board från Wilde Zeiten som erbjuder olika sorters hjortkött, vildsvin, getost och apelsinmarmelad. Om du är hungrigare kan du beställa en hjort- eller vildsvinsburgare eller prova Tölzer Kasladen, marknadens finaste hantverksostar.

I Biergarten, ölträdgården som ligger mitt i marknaden, har du tillgång till en meny som erbjuder en blandning av traditionella bayerska rätter och typisk tysk mat. Detta ställe är ett bra val om du vill njuta av en fantastisk lunch eller ett varmt mellanmål utomhus.

Avsluta rundturen med en dessert efter att ha strosat runt på resten av marknaden och handlat souvenirer. Du kan förgylla turen med en bayersk grädde på Chocolaterie Beluga och be dem servera dig en provsmakning av deras bästa choklad. Marknadens choklad- och chokladbutiker är kända för att blanda bitterheten i sina öl med bitter och söt choklad.

Intressanta detaljer

  • Pris: marknaden är gratis att besöka, men beroende på vilka rätter och produkter som konsumeras kan den genomsnittliga kostnaden ligga mellan 20 och 80 € - Varaktighet: 2 till 3 timmar - Transportmedel: ta tunnelbanan från linjerna U3 och U6 till Marienplatz och därifrån promenera till marknaden.

  • Fördelar med detta alternativ: Denna marknad är specialiserad på att tillhandahålla lokala och svårfunna produkter. Det du ser här är svårt att hitta någon annanstans i staden.

  • Nackdelar med detta alternativ: eftersom det är en populär och central plats kan priserna på produkter och rätter vara lite högre än vanligt.

Boka en matguidning på Viktualienmarkt

3. Lär känna alla olika typer av korv i München

Korv Weisswurst| ©elisabeth
Korv Weisswurst| ©elisabeth

Det finns ingen möjlighet att passera genom München utan att smaka på en av de karakteristiska symbolerna för dess gastronomi och nationella identitet: korv. Från Marienplatz kan du ta en tur som tar dig till olika typer av korv som Weisswurst, Bierwurst eller Bratwurstherzl. Är du redo för en tur full av korv?

Det finns inget som går upp mot att börja din tur med en typisk bayersk frukosträtt. På Schneider Bräuhaus serveras Weisswurst, en inhemsk tysk vit korv som tillverkas av kalv- och fläskkött, blandas med kryddor och sedan kokas i buljong, tillsammans med söt senap enligt bayersk modell. Till frukosten serveras Brezenknödel, dumplings eller kringlor, och en lokal Weißbier, ett veteöl som Schneider Bräuhau har bryggt sedan 1872.

Följ Kaufingerstraße till Augustiner Stammahaus, där du äter en tallrik med de typiska tyska korvarna: Bierwurst och Bratwurstherzl. Den förstnämnda, som bokstavligen kallas ölkorv, innehåller ingen öl, men är en perfekt följeslagare och tillagas med vitlök och peppar. Bratwurstherzl, å andra sidan, kan göras av ko eller får och stoppas i djurets naturliga hölje. Att besöka Augustiner Stammahaus är en av de saker man kan göra och se i München på vintern eftersom det är så populärt för sina julrätter.

400 meter från där du befinner dig, gå längs Heiliggeiststraße till det tidigare Bratwurstherzl, detta bryggeri ligger intill Viktualienmarkt och är känt för att ha varit i drift sedan 1633. Här beställer du signaturrätten, Bremen Bratwurst. Det är en tallrik med enbart tyska korvar, inklusive Thüringer Rostbratwurst, en korv med hemligt recept från den central-östra delstaten Thüringen.

Överallt serveras korvarna tillsammans med en mugg öl. Den här turen koncentrerar sig på den historiska stadskärnan och du behöver bara ta tunnelbanan från centralstationen till Marienplatz-stationen och sedan promenera till dina nästa destinationer. Priserna på brickan varierar och du kan beställa varje korv separat och den kommer vanligtvis med en portion surkål och potatis. Priset kan ligga runt 30 €.

Intressanta detaljer

  • Pris: mellan 20 € och 30 € - Varaktighet: 3 till 4 timmar - Transportmedel: använd tunnelbanan från linjerna U3 och U6 till Marienplatz.

  • Fördelar med detta alternativ: platserna är populära så du kan lära känna invånarnas seder och bruk när de firar och delar med sig av sina måltider.

  • Nackdelar med detta alternativ: det kan bli ganska trångt på platserna.

Boka en matresa i München

4. Förgyll din resa med de bästa desserterna från Münchens bagerier

Tårta från Rhabarberkuche| ©majorbonne
Tårta från Rhabarberkuche| ©majorbonne

Socker, socker och mer socker är vad du får på denna rundtur till Münchens mest populära bagerier, en av de bästa sakerna att göra med barn i staden. På den här turen får du äta konstiga och traditionella fruktkakor samt olika pannkakor för att söta dina smaklökar.

Vi börjar naturligtvis på Viktualienmarkt i centrala München, en fyra minuters promenad från Marienplatz. Här kommer jag att rekommendera några ställen där du kan njuta av tyska och bayerska desserter. Låt oss börja med de handgjorda kakorna från Lea Zap Markpatisserie.

Här hyllas magin i konditorhantverket tillsammans med traditionella recept, med 100 % ekologiska ingredienser från München. Missa inte chansen att prova Rhabarberkuchen eller rabarberpaj, en frukt och grönsak som är okänd för turister men som lokalbefolkningen uppskattar för sin fräscha smak.

Några meter från Lea Zap Markpatisserie hittar du Konditorei Cafe Vienna. Detta kafé har specialiserat sig på traditionella wienska bakverk och kakor. Här gör de inte kakor, de skapar dem, som man säger. Prova de utsökta kejserliga pannkakorna och njut av ett mörkt kaffe.

Slutligen kan du gå till Schmalznudel Cafe Frischhut. Du kommer in på ett av Münchens bästa kaféer på grund av de utmärkelser som det har vunnit på kommunal och nationell nivå. Här hittar du de bästa traditionella bayerska bakverken. Beställ Baiser-Käsekuchen, en unik cheesecake. Om detta inte är tillräckligt för att du ska prova österrikiska bakverk rekommenderar jag utflykterna till Salzburg från München, där du också kan besöka olika bagerier.

Intressanta detaljer

  • Pris: sötsaker i München är billiga, det är mycket svårt för små portioner av de som jag rekommenderade dig att kosta mer än 6 € - Varaktighet: 3 till 4 timmar - Transportmedel: använd tunnelbanan från linjerna U3 och U6 till Marienplatz och därifrån gå till marknaden.

  • Fördelar med detta alternativ: du kommer att lära känna lokalbefolkningens gastronomiska synder.

  • Nackdelar med detta alternativ: Om du snabbt får stånd eller är laktosintolerant, tänk då på detta när du beställer en dessert.

5. Bästa restaurangerna för bayersk och tysk mat

Inuti Ratskeller| ©MART PRODUCTION
Inuti Ratskeller| ©MART PRODUCTION

München har en katalog med topprestauranger. Jag föreslår en okonventionell rundtur: ät förrätt, huvudrätt och dessert på olika restauranger, så att du får det bästa av varje.

Under hjärtat av München, närmare bestämt i det nya rådhuset på Marienplatz, hittar du den berömda Ratskeller. För att komma dit måste du gå nerför några trappor som tar dig till stadens gamla medeltida vinkällare, nu ombyggd till Ratskeller. Typiska tyska rätter finns på menyn, men jag rekommenderar att du börjar din rundtur med en aperitif-tallrik. Här kan du smaka på de bästa tyska korvarna och ostarna av högsta kvalitet.

Nu är det din tur att prova en restaurang som är populär bland stadens invånare. Bara 5 minuters promenad från Marienplatz hittar du Opatija Easy. Restaurangen är känd för att servera italienska och balkanska rätter i snabbmatsstil med tyska inslag. Jag föreslår att du beställer en italiensk sallad med kokt kål, som kan vara en sidorätt. Förutom att portionerna är generösa är stället billigt: en dyr rätt kostar inte mer än 30 €.

Nu, utan att lämna centrum, gå till Schwanthalerstraße där du hittar Steinheil 16, det mest populära stället i München för sina billiga priser. Restaurangen är det bästa stället att äta en huvudrätt och har blivit populär för att den erbjuder rejäla portioner till överkomliga priser i ett studentområde. Den mest populära rätten är deras jätteschnitzel med pommes frites och sallad som inte kostar mer än 13 €. Kommer du att missa det?

Intressanta detaljer

  • Pris: du kommer att vara på de billigaste restaurangerna i stadens centrum så det kan vara mellan 60 och 90 € beroende på vilka rätter och drycker du beställer på plats - Varaktighet: 3 till 4 timmar - Transportmedel: använd tunnelbanan från linjerna U3 och U6 till Marienplatz, men turen görs huvudsakligen till fots - Fördelar med detta alternativ: du kommer att kunna smaka olika rätter från en smältdegel av lokala kök för en liten avgift - Nackdelar med detta alternativ: om du vill smaka alla rätter från de platser du går till, kom ihåg att du kan beställa en takeaway så att du inte kommer att bli sjuk av så mycket mat.

Tips för resenärer

Det centrala området i München, som är turistområdet, är ganska kompakt. Du kan enkelt promenera runt i området utan att använda tunnelbanan, som jag bara rekommenderar för att ta sig dit.

Vilka är fördelarna med att ta en guidad matresa jämfört med att besöka restauranger på egen hand?

Att lära känna Viktualienmarkt| ©Alex M
Att lära känna Viktualienmarkt| ©Alex M

Att äta är en unik upplevelse och som med allt annat finns det fördelar och nackdelar med att ta en guidad tur, men om det handlar om gastronomi måste du komma ihåg att München är en stad som är mycket öppen för turister. Men här måste du prioritera: föredrar du att närma dig varje ställe på egen hand och beställa det du gillar eller vill du ha en mer rigid planering där allt redan är betalt och omhändertaget?

Mitt råd är att, om du kan tyska eller lite engelska och har tid, gå på egen hand i din egen takt. Det bästa när det gäller mat är att kunna ta det lugnt och njuta av varje tugga, utan pressen från gruppen som inte går i samma takt som du. Om du vill boka guidade turer finns det fantastiska utflykter från München till Berchtesgaden eller till och med till Rothenburg, så du kan spendera dina resurser där.

Men om du bara har tillräckligt med tid och en fast budget, kommer det att vara ett mycket attraktivt alternativ för dig att boka en guidad mattur. I allmänhet kommer guiderna att ge dig information om varje maträtt du äter och kostnaderna ingår i paketet, så du behöver inte oroa dig för extra utgifter.

Tips att tänka på för en gastronomisk rundtur i München

Sightseeingbuss i München| ©Paul Burroughs
Sightseeingbuss i München| ©Paul Burroughs

Att äta är ett nöje, men du måste vara bekväm för att göra det. Transport kan inte vara ett problem för att ta sig till de restauranger och bryggerier som jag har rekommenderat här, så det bästa sättet att ta sig runt är tunnelbanan, som i München är känd som U-Bahn. Du kan också använda det lokala tågsystemet, S-Bahn, om du bor i förorterna. Bussar och spårvagnar är också bra alternativ så att dina turer fokuserar på platserna och maten och inte på stressen att ta sig dit.

Men du kan också blanda in andra möjliga alternativ, till exempel några av Münchens bästa sightseeingbussar, som kan släppa av dig i stadens centrum och du kan ta dem i slutet av din tur. Det finns även bra turer i München från en bekväm cykel som kan ägnas åt gastronomi, men i så fall bör du överväga om din mage är anpassad för att cykla efter lunch.

Du måste tänka på att om du inte är van vid olika smaker eller ingredienser är det möjligt att matsmältningen blir lite komplicerad, så du måste undvika stora hinder och inte blanda för många smaker. Om du dricker öl bör du dessutom vara medveten om att du inte får köra bil, så kollektivtrafik eller turistbuss är det bästa alternativet för att komma tillbaka.

Boka din plats på sightseeingbussen i München