Safari Turer

Interagera med de hundratals arter som lever i Kapstaden på de olika turer och safarirutter som staden har att erbjuda. Du kommer att utforska allt till lands och till sjöss.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minsta läsning

Safari Turer

ferry platform at Botlierskop |©one-thirteen

När vi tänker på safari kommer vi alltid att tänka på en 4x4-bil i ett ökenområde, men du bör veta att begreppet safari går långt utöver det, eftersom det avser alla typer av natur- och djurskådning. Kapstaden är en strategisk utgångspunkt för denna typ av utflykter med alternativ för både land- och båtturer.

Att besöka viktiga nationalparker i Sydafrika, Aquila Game Reserve och Botlierskop Private Reserve, resa till Kaphalvön och besöka pingvinkolonin, interagera med sjölejon, observera havets fauna och ha kontakt med hajar från en bur, eller till och med titta på de hundratals fåglar som bor i World of Birds Wildlife Sanctuary & Monkey Park, är bara några av de upplevelser du kan få om du bestämmer dig för att åka på ett äventyr. Här är några av Kapstadens favor itsaker att göra i Kapstaden.

1. Safaritur till Aquila Game Reserve

Zebror i Sydafrika|©Dirk Gill
Zebror i Sydafrika|©Dirk Gill

Om du reser till Kapstaden med barn är detta ett perfekt familjevänligt alternativ. En dagsutflykt till Aquila Game Reserve, ett naturreservat och en resort som ligger ca 176 km från stadens centrum och är lätt att nå med bil. Här får du inte bara uppleva viltskådning, utan du kommer också att behandlas som om du vore gäst på hotellet.

Beroende på var du bor i Kapstaden kan denna typ av aktivitet erbjuda upphämtning vid dörren till ditt hotell. När du anländer till resorten kommer du att lära känna faciliteterna och njuta av utrymmena. Du kan ta ett dopp i poolen, gå till spaet eller ta en paus och beundra landskapet.

Upplevelsen inkluderar ett besök hos Afrikas Big Five. Du får se olika djur som befinner sig högst upp i näringskedjan , t.ex. lejon, leoparder, bufflar, elefanter och noshörningar. Du kommer att se dessa arter i deras livsmiljö när de äter och interagerar med miljön. Allt detta från ett terrängfordon med panoramautsikt.

Du kommer också att se den flora som finns i regionen och träffa andra arter som giraffer, apor och den exotiska Aquila Verreauxii. Det kommer att bli timmar av uppskattning och interaktion med den vilda världen, där du kommer att lyssna på kommentarerna från en professionell guide.

Användbar information

 • Pris: priset för denna tur är cirka 139 € per person.
 • Varaktighet: Denna upplevelse beräknas pågå i cirka 9 timmar.

Följ med på en safari i Aquila Game Reserve

2. 2-dagars safariupplevelse från Kapstaden

Safari i Kapstaden|©brando
Safari i Kapstaden|©brando

En 2-dagars safari ger dig möjlighet att fördjupa dig i den afrikanska bushen, särskilt Garden Route i Cape Agulhas-området. Detta naturområde förklarades av UNESCO som ett biosfärreservat och är hem för en fantastisk flora och fauna.

Du kommer att kunna delta i guidade viltdrivningar där du kommer att se en mängd olika djur som elefanter, bufflar, leoparder och lejon i deras livsmiljöer. Du tar dig ut på stigarna i ett terrängfordon och njuter av landskapet som Sydafrikas södra zon har att erbjuda .

På natten erbjuder dessa turer boende i en lodge, en stuga som är tillräckligt bekväm för att ladda batterierna och fortsätta ditt äventyr.

För att få ut så mycket som möjligt av ditt besök kommer du att passera genom Hermanus, en stad som är känd för att vara en plats för valskådning på fastlandet. Om du har tur kan du få en skymt av några av dem. Du kommer också att åka till en närliggande vik, där pingviner vanligtvis stannar under sin häckningssäsong. Så beroende på vilken säsong du besöker kommer du att få se dessa charmiga djur och deras bon.

Användbar information

 • Pris: Biljetter till denna upplevelse kostar vanligtvis cirka 340 € per person.
 • Fördelar: Transfer till och från hotellet ingår vanligtvis i paketet.

Upplev en 2-dagars safariupplevelse

3. Båttur för att se marina djur

Valskådning till havs|© Phoebe Dill
Valskådning till havs|© Phoebe Dill

Som jag nämnde tidigare, när folk pratar om safari tänker de vanligtvis på ökenterräng och 4x4-fordon. Men begreppet omfattar alla typer av utflykter i naturliga miljöer, inklusive vattenområden. Därför är syftet med den här typen av upplevelse att du ska få träffa havets fem stora djur under en dagslång båtfärd.

Äventyret börjar vanligtvis med att du blir hämtad på ditt hotell och åker till hamnen för att gå ombord på båten. Du ger dig ut på Atlanten i sällskap med en marinbiolog. Väl framme vid observationsplatsen börjar showen och arter som vithaj, sjölejon, valar och delfiner korsar varandra framför dina ögon.

Resan fortsätter till det populära pingvin- och sjöfågelreservatet i Gansbaai, där du får se dussintals av dessa djur sola sig och lära dig mer om några av arterna och deras vård.

I slutet av turen kommer du att veta mycket mer om marina djurs beteende och livet i vattendrag i allmänhet. Av alla dessa skäl är denna tur lämplig om du kommer att vara i Kapstaden i 5 dagar eller mer.

Användbar information

 • Pris: Priset för denna tur är cirka 133 € per person.
 • Fördelar: Du får lära dig mer om marinbiologi av ett proffs.

Boka en båttur för att se marina djur

4. Utflykt till Kaphalvön och pingvinkolonin

Pingvinkoloni, nationalparken vid Taffelberget|©roddavid
Pingvinkoloni, nationalparken vid Taffelberget|©roddavid

Kapstaden är ett urbant epicentrum som fungerar som en inkörsport till ett stort antal naturdestinationer fyllda med skönhet och unika exempel på Sydafrikas flora och fauna. Så oavsett om du tillbringar 3 dagar i Kap staden eller mer, bör du överväga en resa till Kaphalvön och Pingvinkolonin.

Detta är dagsturer till halvöns rutt, fylld med stränder, trädgårdar, klippor, vikar och mycket mer. Bland de platser du kommer att besöka finns:

 • Chapman's Peak Drive, vägen till halvön, som erbjuder fantastisk utsikt över The Sentinel Peak och städerna Noordhoek och Hout Bay.
 • Hout Bay är en liten kuststad. Du kan gå till marknaden för att prova lokala livsmedel och köpa handgjorda varor från butikerna.
 • Kirstenbosch botaniska trädgård, ett världsarv med över 9 000 växtarter och den största i Sydafrika.
 • Pingvinkoloni, etablerad i det skyddade området Boulder's Beach. Detta är en afrikansk pingvinart som bara finns i denna region och i Namibia.

Om du vill ta din upplevelse av att uppskatta vilda djur i deras livsmiljö till en annan nivå, kan du bege dig till Duiker Island, en tur som erbjuds besökare på frivillig basis. Ön är hem för dussintals sälar, som kan ses sola eller simma i havet.

Användbar information

 • Pris: Kostnaden för denna tur är cirka 84 € per person.
 • Fördelar: Du får se en mängd olika naturattraktioner på en enda resa.

Ta en tur till Kaphalvön och pingvinkolonin

5. Snorkling med sjölejon i Hout Bay

Hout Bays hamn. Kapstaden|©jose romeu de abreu
Hout Bays hamn. Kapstaden|©jose romeu de abreu

Om du älskar vattenlevande djur ska du välja en snorklingsupplevelse med sjölejon i Hout Bay från Kapstaden. Denna aktivitet ger dig möjlighet att interagera direkt med ett av de fem stora djuren i havet och se vattenvärlden från ett annat perspektiv.

Upplevelsen kommer att äga rum i Hout Bay-området, särskilt på Duiker Island. Du kommer att transporteras med båt till platsen, men först kommer du att få snorklingsinstruktioner av ett proffs. När du har lärt dig är det dags att navigera på havet, stanna vid observationsplatsen, ta på dig nödvändig utrustning (våtdräkt, skyddsglasögon, handskar och fenor) och dyka i för att börja utforska.

Även om huvudattraktionen för denna upplevelse är sjölejonen kan du, om du har tur, också stöta på sjölejon och till och med se några sälar. Allt detta i sällskap med professionella guider.

I slutet av denna upplevelse kan du återvända till båten och ta dig tillbaka för att fortsätta din resplan med saker att göra i Kapstaden på natten.

Användbar information

 • Pris: aktiviteten kostar cirka 55 euro.
 • Varaktighet: Nettotiden för upplevelsen är vanligtvis 2,5 timmar.

Snorkla med sjölejon i Hout Bay

6. Båt med bur för att interagera med hajar

Haj till havs|© Marcelo Cidrack
Haj till havs|© Marcelo Cidrack

Havsvattnet runt Kapstaden möjliggör några av de mest varier ande och nästan oöverträffade safariupplevelserna i världen. Ett exempel på detta är båtturen med hajbur, en aktivitet som kommer att ta en av de 7 dagarna i Kapstaden men som bokstavligen kommer att ta andan ur dig.

För den här upplevelsen reser du till staden Gansbaai. Du anländer till dykcentret och får instruktioner om att dyka och ge dig ut på båtturen till observationsplatsen.

Du seglar i ca 20 minuter till Dyer Island och stannar vid en viss punkt för att uppleva äventyret. Ni går ner i vattnet på några meters djup och skyddade av en bur får ni se de stora vithajar som finns i området på nära håll.

Det bästa av allt är att ni får sällskap av en lokal guide och en marinbiolog som berättar om livet för dessa imponerande djur och ger er många intressanta fakta.

Användbar information

 • Pris: för att få uppleva denna adrenalinfyllda upplevelse måste du betala från 183 € per person.
 • Varaktighet: den totala tiden för denna tur är cirka 10 timmar.

Boka en hajskådningsupplevelse

7. World of Birds vilddjursreservat och ap-park

FÅGLARNAS VÄRLD. VILTRESERVAT OCH AP-PARK.|©jose romeu de abreu
FÅGLARNAS VÄRLD. VILTRESERVAT OCH AP-PARK.|©jose romeu de abreu

Ett annat alternativ för en safariaktivitet i Kapstaden är att besöka World of Birds Wildlife Sanctuary & Monkey Park, en magisk plats full av biologisk mångfald där man kan se ca 400 fågelarter som surikater, flamingos, örnar och papegojor, samt många andra djur som visar upp Sydafrikas naturvärden.

Denna park, som anses vara Afrikas största fågelreservat, är lättillgänglig från staden och kommer garanterat att imponera, särskilt om du planerar ditt besök runt den tid då många av arterna äter (mellan kl. 11.30 och 16.15), eftersom du då får möjlighet att se dem i all sin prakt utan några distraktioner.

Förutom fåglarna har detta naturkomplex ett utrymme som är helt tillägnat apor, så du kan se och interagera med de berömda ekorraporna och förundras över hur snabbt de rör sig och deras slående orange, gula, gröna, vita och svarta färger.

Du kan uppleva detta tillsammans med hela din familj. Denna destination är faktiskt en av de som ingår i Kapstadens sightseeingbuss, så var beredd på en oförglömlig resa med massor av kontakt med naturen och olika levande varelser.

Användbar information

 • Pris: inträdesavgift från €10 per person.
 • Varaktighet: varaktigheten kan variera beroende på hur du gör besöket, men på i genomsnitt 3 timmar kommer du att lära känna nästan hela parken.

Boka biljetter till World of Birds Wildlife Sanctuary & Monkey Park

8. Akvarium för två oceaner

Akvariet Two Oceans, Kapstaden|©flowcomm
Akvariet Two Oceans, Kapstaden|©flowcomm

För att utforska den marina världen under ytan behöver du inte nödvändigtvis dyka. I Kapstaden har du till exempel möjlighet att få en lärorik, kontemplativ och rolig upplevelse om du besöker Two Oceans Aquarium.

Det finns många aktiviteter som du kan göra på detta vattenkomplex, utöver artskådning och utställningar, som i sig är ganska omfattande. Du kan delta i en interaktionsupplevelse med de gula plommonpingvinerna, ta en guidad tur om hur akvariet fungerar, snorkla eller dyka och mycket mer.

Detta enorma akvarium är hem för cirka 8 000 tusen djurarter. Så du kan se sköldpaddor, maneter, hajar, bläckfiskar, pingviner, korallrev och en kelpskog med dussintals fiskar som simmar bland dem.

Du kan också se utställningen med mikroskopiskt liv, där förstoringsteknik gör att du kan se saker som är osynliga för blotta ögat, till exempel sjöborrefötter, nudibranchs, jordgubbsanemoner och andra varelser som är omöjliga att se för blotta ögat.

Intressant information

 • Pris: entréavgiften till akvariet är ca 17 € per person.
 • Varaktighet: Besöket varar ca 3 timmar.

9. Addo elefant nationalpark

Addo Elefantpark|©andrea.juergen
Addo Elefantpark|©andrea.juergen

Om du planerar att stanna mer än 1 dag i Kapstaden kan du välja att uppleva detta safariäventyr på Addo Elephant National Park. Denna underbara anläggning ligger ca 45 minuter från Port Elizabeth (staden där Garden Route, som startar från Kapstaden, slutar).

Denna naturliga vildmark är hem för ca 600 elefanter och hundratals andra arter som lejon, som du kan se vid olika tider på dagen, även om många säger att morgontimmarna är en av de bästa möjligheterna för visning.

Besöket i denna park kan göras med en privat safariupplevelse eller till och med ta en tur med din egen bil åtföljd av en professionell guide. I båda fallen är det bäst att vara beredd på att färdas några kilometer i denna terräng för att se bufflar, zebror, hyenor, olika fåglar etc.

Om du vill kan du också stanna i parken, eftersom den har en bra campingstruktur som erbjuder tillräcklig komfort för vila. Tänk på att ju längre du stannar och utforskar, desto fler arter och andra underverk på platsen kommer du att kunna se.

Användbar information

 • Pris: inträde kostar vanligtvis 16 € per person.
 • Varaktighet: besöket tar ungefär 2:30 till 3 timmar.

10. Botlierskop privata reservat

Botlierskop|©one-thirteen
Botlierskop|©one-thirteen

Bara fyra och en halv timme från Kapstaden väntar ett fantastiskt äventyr i Botlierskop Private Game Reserve, ett område på cirka 4 200 hektar mark, där minst fyra av Afrikas Big Five lever. Här kan du ge dig ut i bushen och se elefanter, lejon, noshörningar, leoparder, bufflar, gaseller, giraffer, antiloper med mera.

Eftersom det är ett privat reservat kan du campa och bo här enligt din budget och dina preferenser. Å andra sidan bör du veta att det bästa av allt är safarierna. I detta naturreservat kan du inte bara åka på vanliga guidade safarier, utan också välja nattsafari.

Denna typ av resa lockar de mest vågade turisterna, som med bara en ficklampa och månens ljus tar en promenad längs stigarna för att observera de djur som är mest aktiva på natten.

Du kommer också att ha sällskap och kunskap av professionella guider, som inte bara vet hur man tar hand om djuren, utan också kommer att göra allt för att se till att du inte miss ar att se de olika arter av vilda djur som lever i området.

Användbar information

 • Pris: kostnaden kan vara från 75 till 120 € per person.
 • Varaktighet: besökets längd varierar beroende på vilken upplevelse du köper, som kan vara en halvdag, en eller två dagar.