Saker du inte får missa i Toledo-katerdralen

Katedralen i Toledo är en av de viktigaste katedralerna i Spanien, på grund av sin stora historiska och konstnärliga rikedom, upptäck allt som finns där inne.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Saker du inte får missa i Toledo-katerdralen

Interior de la catedral |©Francisco Aragão

Katedralen i Toledo är ett arkitektoniskt komplex från 1200-talet. Den är den främsta turistattraktionen i denna stad i Castilla la Mancha och en av de mest uppskattade katedralerna i Spanien.

Om du planerar en resa till provinsen Toledo och inte vet vad du ska se och göra i Toledo, tveka inte att inkludera Catedral Primada i din resplan. Läs vidare för att ta reda på vad denna otroliga plats har att erbjuda.

1. Kapitelsalen

Kapitelhuset|©Rubén Ramos Blanco
Kapitelhuset|©Rubén Ramos Blanco

Det första du bör besöka i Toledos katedral är kapitelsalen. Detta är uppdelat i två delar: själva salen och förrummet. När det gäller förrummet är dess konstruktion från 1500 till 1512 och de arkitekter som gav det liv var Enrique Egas och Pedro Gumiel. Den har också en vacker fasad som ritades av Copín de Holanda.

Interiören i förkammaren är en blandning av gotisk stil och mudejarstil. Det är rektangulärt och på sidorna finns en mängd skåp där kapitelprotokollen arkiveras. Skåpen på förrummets vänstra vägg är från 1549 och 1551. De på den högra väggen däremot tillverkades 1780.

När det gäller själva kapitelsalen kommer du att slås av den förgyllda dekorationen av Diego López de Arenas och Francisco Lara. Oljemålningarna som skildrar olika scener från Jungfru Marias liv och Kristi lidande sticker också ut.

Precis under dessa målningar kan du se en uppsättning med 32 porträtt av de första ärkebiskoparna i Toledo, som målades av Juan de Borgoña. I mitten av kapitelhusets bakre vägg står ärkebiskopsstolen, ett verk av Copín de Holanda. Om du inte vill missa minsta detalj rekommenderar jag en guidad tur i katedralen.

Boka en guidad tur i katedralen i Toledo

2. Det mozarabiska kapellet

Upplyst interiör i kyrkan|©ELCABALLOALVARO
Upplyst interiör i kyrkan|©ELCABALLOALVARO

Toledos katedral har ett moriskt förflutet, eftersom den ligger på samma plats som stadens moské. Under den tiden firades liturgin i den spanskt-mozarabiska riten. I ett försök att se till att detta inte begravdes grundade kardinal Cisneros 1504 det mozarabiska kapellet eller Corpus Christi-kapellet.

Ursprungligen var syftet med denna plats att höra mässor i den mozarabiska riten, något som fortfarande görs idag. Den arkitekt som vi har glädjen att få besöka denna plats är Enrique Egas. År 1622 brann dock kapellet ner och fick återuppbyggas av Jorge Manuel, son till den berömda renässansmålaren El Greco. Kapellet stod färdigt 1631.

Så snart du kommer in i interiören ser du en kupol från 1600-talet, som presiderade över det som en gång var den gamla kapitelsalen, av vilken det i dag bara finns en stjärnhimmel kvar. Här kan du se en vacker mosaik av Jungfrun med barnet samt en gravyr av Carlo Maratta som räddades från havets botten efter ett skeppsbrott.

Om du vill se detta och de andra delarna av detta kristna monument rekommenderar jag att du tar en titt på öppettiderna för Toledokatedralen.

3. Transkursen

Backchorus i katedralen i Toledo|©albolm911
Backchorus i katedralen i Toledo|©albolm911

I mittskeppet i Toledokatedralen finns ett enormt och iögonfallande kör. Strax bakom den ligger koret, som byggdes under ärkebiskop Pedro Tenorios pontifikat och är från slutet av 1300-talet. Här finns flera kolonner som tros ha varit en del av stadens gamla moské.

Skulpturerna i koret hänvisar alla till de heliga skrifterna, så att analfabeter kunde förstå deras innebörd. Den första från vänster hänvisar till skapelsen, som åtföljs av Adam och Evas fördrivning från paradiset. Det finns också skulpturer som hänvisar till scener från syndafloden, liksom figurer som hedrar oskuld och skuld.

På samma plats där det tidigare fanns en dörr i mitten av tvärskeppet kan man idag se ett kapell till ära av Jungfrun av stjärnan, som har en staty i gotisk stil huggen i sten. Om du tittar till höger ser du kapellet Santa Catalina, som också är tillägnat Santa Inés och Santa Águeda och som är från 1516.

Till vänster, å andra sidan, hittar du altaret med den heliga Kristus. Verket visar den döda Kristus i Jungfruns armar, tillsammans med de tre Mariorna, Sankt Johannes, Nikodemus och Josef av Arimatea. Om du vill lära känna detta och de andra relikerna i katedralen rekommenderar jag en guidad tur i Toledos katedral och dess 5 skatter.

Boka en guidad tur i Toledokatedralen och dess 5 skatter

4. Kapellet för nedstigningen

Kapell för nedstigning|©Ángel Bravo Torre
Kapell för nedstigning|©Ángel Bravo Torre

Av de 24 kapell som finns i Toledos katedral är det första av dem nedgångskapellet. Även om det inte är säkert, tror man att det är här som huvudaltaret i Santa María-kyrkan stod.

Detta kapell är mycket viktigt på grund av legenden som säger att Jungfrun år 666 steg ner från himlen för att belöna ärkebiskop Ildefonso för hans försvar mot Ervigios kätterska doktriner.

På platsen finns en port som säkrar graven för kardinal Moscoso, som dog 1655. Du kan också se en altartavla av skulptörerna Covarrubias, Borgoña och Almonacid. Bredvid den kan du se en sten som bevakas av ett galler. Enligt legenden är detta den sten som Jungfrun vilade sina fötter på vid nedstigningsögonblicket.

Besöket i nedstigningskapellet ingår i priset för biljetterna till Toledos katedral.

5. Skatten

Katedralens skattkammare|©Fotgrafo-robby25
Katedralens skattkammare|©Fotgrafo-robby25

Under det som tidigare var San Juan-kapellet hittar du skattkammaren. Du kan komma in i den genom en fasad av Covarrubias som är från 1537.

Två lerstatyer pryder denna dörr. Båda, som är från 1523, skapades av Olarte och föreställer Kristus med korset och Sankt Petrus knäböjande bredvid honom. Rummet domineras av ett gipstak som ursprungligen var en del av de nya kungarnas kapell.

I skattkammaren finns katedralens viktigaste guld- och silverarbeten. Strax ovanför de vitriner där de är förvarade kan man se målningarna till gobelinkartoucherna. Den stora huvudpersonen är dock processionsmonstransen, som sägs ha tillverkats med det första guldet som anlände från Nya världen.

Det var ett arv från drottning Isabella den katolska till kardinal Cisneros. Monstransen är 2,5 meter hög och består av tre delar. Den består av 5600 delar och 250 statyetter gjorda av emalj och förgyllt silver. Ett diamantkors från 1600 står över den. Förutom monstransen och de andra konstverken i detta rum är ett av de viktigaste Bibeln från Saint Louis, en gåva från den franska kungliga verkstaden till Alfonso X.

6. Klostret

Katedralens kloster|©Joan Carles Doria
Katedralens kloster|©Joan Carles Doria

Om du lämnar skeppen genom Puerta de la Presentación kommer du till klostret, som har trädörrar från 1601. Första stenen lades i denna sal den 14 augusti 1389 och arbetet avslutades 1399. Klosterkyrkan i Toledokatedralen består av fyra gallerier som var och en är mer än 50 meter lång.

Dörröppningen som leder till klostret är känd som Puerta del Mollete eller Puerta del Niño Perdido. Dess väggar pryddes en gång i tiden av målningar av Pedro Berruguete, men idag kan man se fresker av Mariano Salvador Maella och Francisco Bayeu, som målades under ärkebiskopssätet Lorenzana.

Av dem alla är en av de mest slående den av Santo Niño de la Guardia. Målningen hänvisar till en mycket gammal legend i Toledos tradition, enligt vilken hebréerna bestämmer sig för att ge de kristna en läxa genom att kidnappa ett barn i staden La Guardia.

Om du fortsätter att gå kommer du också att se en piedestal och en sten som påminner om invigningen av templet. Katedralen har också en hög klosterkyrka, som skulle vara residens för domkapitlet. Det slutade dock med att det blev hem för katedralens arbetare och det har till och med varit hemvist för Isabella I och Filip II.

7. San Blas kapell

San Blas kapell|©Ángel Bravo Torre
San Blas kapell|©Ángel Bravo Torre

Bredvid klostret ligger kapellet San Blas, som byggdes för att vara ärkebiskop Tenorios begravningsplats. Arbetet avslutades den 10 maj 1399, bara tio dagar före ärkebiskopens död. Du kan gå in i San Blas-kapellet genom en gotisk dörr som är dekorerad med bilder av antagandet.

Inuti kan du betrakta en mängd freskomålningar som skildrar olika avsnitt ur Kristi liv. På grund av kapellets läge har dock fuktigheten påverkat dess bevarande. Mitt i kapellets mitt finns ärkebiskop Tenorios grav av vit marmor, som ligger bredvid graven för biskopen av Palencia.

8. San Pedro-församlingens kapell

San Pedro-kapellet|©llin98
San Pedro-kapellet|©llin98

Jag fortsätter denna rundvandring i Toledos katedral med San Pedros församlingskapell. För att komma dit måste du återvända från San Blas-kapellet till katedralens skepp genom Puerta de Santa Catalina. Detta kapell fungerar som församlingskyrka och grundades 1422 av ärkebiskop Sancho de Rojas. Inuti kan du se tre altare dekorerade med målningar av Bayeu, från 1700-talet, och ärkebiskopens grav.

Precis framför kapellet fanns det en gång i tiden en sten i form av en vagga där man övergav barn som hade blivit avlade utanför äktenskapet eller som hade fötts i familjer som inte kunde ta hand om dem.

Namnet är stenen för hittebarn och alla de som placerades i den var i katedralens vård. Det kom en tid då denna fråga blev ohållbar för templet, så kardinal Mendoza grundade Hospital de Santa Cruz för att kunna ta emot dessa barn.

9. Gravarna på golvet i katedralen i Toledo

Grav i katedralen|©Keraunion
Grav i katedralen|©Keraunion

Som du har sett under den här artikeln finns det många kapell i Toledokatedralen som har byggts som gravar för viktiga medlemmar av ärkebiskopssätet. Självklart kunde inte alla ha tillgång till sådana rika gravar, eftersom de innebar kostnader för byggandet av kapellet och brudgåvan för de kaplaner som ansvarade för mässorna.

Efter en tid påverkades katedralen av det stora antalet gravar, liksom av de liturgiska handlingar som de medförde. Därför förbjöds mässor att firas på söndagar och helgdagar. För alla dem som inte hade de ekonomiska resurser som ett kapell innebar, beordrades att gravarna skulle ligga på samma nivå som trottoaren.

När man går runt katedralen kan man se de olika gravarna i marken man går på, liksom inskriptionerna med uppgifter om födelse- och dödsdatum och namnen på de personer som fanns där.

10. Klockporten

Klockporten|©Miguel Angel Prieto Ciudad
Klockporten|©Miguel Angel Prieto Ciudad

Puerta del Reloj, även känd som Puerta de las Ollas eller Puerta de la Chapinería, är ett 1400-talsverk av byggmästare Paulo. På dess utsida kan du se fyra stora dukar som hänvisar till Sankt Thomas av Aquino och olika ögonblick i katedralens grundande.

Ovanför dörren finns en klocka från slutet av 1700-talet, vilket är det som ger dörren dess namn. Även om man inte kan se den innehåller dess mekanism en ängel med en lie som anspelar på döden.

Högst upp, bredvid dörren, hittar du ett horn på vilket en kedja hänger. Även om det inte är känt, säger vissa legender att det tillhör en av de oxar på vilka de första stenarna till katedralen transporterades.

11. Huvudkapellet

Huvudkapellet, Toledo|©Fotgrafo-robby25
Huvudkapellet, Toledo|©Fotgrafo-robby25

Den här delen av katedralen kan vara något överväldigande för ögat, eftersom den är laddad med rikedomar. På den plats där den står i dag fanns tidigare de gamla kungarnas kapell. En av de viktigaste skatterna i Toledokatedralens huvudkapell är renässansgallret från 1548 som gjordes av Francisco de Villalpando.

I vardera änden av gallret finns två statyer, en av Jungfrun och en av Sankt Gabriel. Mitt i mitten av gallret kan man se en vapensköld med Karl I:s kejserliga vapensköld. Gallret kröns av en Kristusfigur.

Kapellet, som tidigare var det gravkapell som kung Sancho IV beordrade att bygga, är från 1500-talet. Innan det byggdes bad därför kardinal Cisneros de katolska monarkerna att flytta monarkerna till ett annat av katedralens kapell.

En av de viktigaste delarna av huvudkapellet är den polykroma altartavlan i trä, som utfördes av Petit Jean under ledning av Enrique Egas och Pedro de Gumiel. Bygget pågick från 1498 till 1504. Altartavlan består av tre delar. Mitt i dess centrum finns tabernaklet, som är den plats där det avskilda brödet förvaras för eukaristans stund.

12. Koret

Kören i katedralen i Toledo|©Francisco Javier Muñoz Fermosel
Kören i katedralen i Toledo|©Francisco Javier Muñoz Fermosel

Precis i motsatt ände av huvudkapellet finns ett stort galler som skyddar korområdet. Det byggdes 1548 av Domingo Céspedes. Galleriet har två tillträdesdörrar och är tillverkat av järn, guld och silver.

Koret är en av de mest speciella platserna i detta tempel och används endast för att be de kanoniska timmarna. Den ligger i hjärtat av katedralen och har ett korrum och ett korrum. Den nedre koret byggdes 1495 av Rodrigo Alemán och har 54 sittplatser där olika scener från de katolska monarkernas erövring av Granada avbildas.

Både Alonso de Berruguete och Filip av Burgund deltog i den övre delen. Detta gör det möjligt att skilja mellan två stilar i den övre delen. Verket är tillverkat av valnötsträ och man kan se representationer av olika figurer från kyrkan. Å andra sidan kan man ovanför ärkebiskopens stol se en skulptur som hänvisar till Herrens förvandling. Slutligen kan du i mitten också se en skulptur av den vita jungfrun.