Milano på 2 dagar: allt du behöver veta

En weekend i Lombardiets huvudstad är en perfekt stadssemester. Det är en medelstor stad som är lätt att ta sig runt i till fots eller med kollektivtrafik.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

13 minsta läsning

Milano på 2 dagar: allt du behöver veta

Milano | ©PHeen0

Har du bokat flyg till Milano? Bra gjort, den norditalienska staden är en av Europas nya destinationer. I samband med Expo 2015 har staden fått nya offentliga utrymmen som har anslutit sig till dess historiska attraktioner.

Vi har förberett en rutt som berör (nästan) alla intressanta platser. Läs vidare för att ta reda på vad du kan se och göra i Milano.

Dag 1: det viktigaste i Lombardiets huvudstad

Caffè Carlino| ©Juan Lines
Caffè Carlino| ©Juan Lines

Den första dagens rutt börjar vid foten av stadens mest berömda monument: Duomo. Innan vi upptäcker denna gotiska juvel kommer vi att glädja våra smaklökar med en god frukost. Eftersom vi befinner oss i ett turistområde är det bra att veta vilka barer man ska undvika för att inte bli besviken. Oroa dig inte, det finns dussintals alternativ att välja mellan.

Börja dagen med att hedra traditionen

Traditionellt är frukosten i Italien söt och ett stopp vid baren innebär nödvändigtvis cornetto och cappuccino. Cornetton är en halvmåneformad croissant som kan vara tom eller fylld med aprikossylt, choklad, Nutella, pistage eller konditorivaror. För att njuta av en god frukost kan du välja mellan följande alternativ:

  • Marchesi 1824, ett historiskt konditori i Milano med tvåhundraårig historia. Juvelen i kronan är Torta Aurora, en sockerkaka med vaniljsirap från Madagaskar och vaniljsås toppad med en slöja av vispad grädde, svampkorn och florsocker (Galleria Vittorio Emanuele II).
  • Panini Durini, frukosten som kombinerar tradition och modernitet. Om du gillar pannkakor är detta den perfekta destinationen. Här finns också söta toasts, skålar med yoghurt och färsk frukt, muffins och tårtbitar (Via Orefici 5 och Via Giuseppe Mengoni 4).
  • Caffè Carlino, en bar som erbjuder ett urval av delikatesser som tillverkas i det historiska Pasticceria San Carlo. Förutom croissanter rekommenderar jag att du provar deras krapfen (fritters fyllda med konditorivaror) och kiffel, föregångaren till cornetton (Via Giuseppe Mazzini).
  • Iginio Massari, för de mest krävande smaklökarna. Den är uppkallad efter sin skapare, en mästerkonditor som vann World Pastry Cup 1997 och European Cup 2002. Han är en välkänd person i Italien och har deltagit i flera upplagor av Masterchef och andra program som handlar om konditori. Det är inte billigt men det är värt ett besök för att prova hans mest kända skapelser: maritozzo (en söt rulle fylld med grädde), setteveli (en tårta med en len hasselnötsmousse, ett krispigt kexlager och röda frukter) och macarons (Via Guglielmo Marconi 4).

Stanna med öppen mun vid foten av Duomo

Milanos ikon och ett av de mest imponerande monumenten i Italien. Denna gotiska kyrka lämnar ingen oberörd. Spirorna som pryds av statyer i vit marmor är en fröjd för ögat.

Milanoborna fick vänta i 500 år innan de kunde njuta av den silhuett vi kan se idag ! Faktum är att arbetet påbörjades 1386 och slutfördes i slutet av 1800-talet.

I själva verket kan vi säga att byggandet aldrig upphörde. Veneranda Fabbrica del Duomo är den historiska institution som ansvarar för att bevara och förbättra katedralen.

Den invigdes 1387 av Gian Galeazzo Visconti, lord av Milano. Varje skadad staty eller konstverk restaureras eller ersätts av ett team av proffs.

När du kliver över tröskeln kommer du att häpna över takhöjden. I skeppen döljer sig tusentals skatter och en del märkliga detaljer som San Bartolomeo Scorticato (en staty som föreställer det flådda helgonet) eller Sacco del Giudizio Universale, en stor säck som hänger från det högra skeppet och som, enligt en populär tradition, bara kommer att falla ner vid världens ände. Det finns tusentals saker att se och om du vill fördjupa dig rekommenderar jag att du läser artikeln om vad man kan se inne i Duomo.

Ett annat starkt rekommenderat alternativ är att gå upp på katedralens tak. Här kan du beundra de 135 spirorna, Madonnina (Madonnans gyllene staty), Galleria Vittorio Emanuele och taken på de närliggande byggnaderna. På klara dagar kan man se Alperna bakom skyskraporna.

Även i detta fall rekommenderar jag att du läser inlägget som förklarar hur man klättrar till terrassen på Duomo i Milano och priserna för varje alternativ.

Boka ditt besök i Milanos domkyrka

Besök Museo del Novecento

Museo del Novecento| ©Paolobon140
Museo del Novecento| ©Paolobon140

Som namnet antyder fokuserar denna kulturinstitution på 1900-talets konstnärliga produktion. Museet är inrymt i Palazzo dell'Arengario vars terrass brukade vara värd för Mussolini under hans politiska tal. Museo del Novecento är en nykomling på Piazza del Duomo och är öppet från tisdag till söndag, från 10:00 till 19:30.

Bland de mest kända verken är det omöjligt att inte nämna "Forme uniche della continuità nello spazio" (en skulptur av Boccioni), "Il Quarto Stato" ( en berömd målning av Pellizza da Volpedo) och Picassos "Femme Nue". Priset för en biljett är cirka 10 euro.

Titta upp på Galleria Vittorio Emanuele II

Denna majestätiska gallerstruktur i järn och glas ritades av arkitekten och ingenjören Giuseppe Mengoni.

Under andra hälften av 1800-talet ville Milano komma ikapp de stora städerna i Europa och beslutade att omorganisera området runt Piazza Duomo. Där det idag finns en överdådig täckt passage fanns det tidigare en hög med populära bostäder som revs för att ge plats åt moderniteten.

Här inne hittar du butiker med de mest prestigefyllda varumärkena, restauranger, barer och en historisk konstbokhandel: Libreria Bocca.

Om du besöker Milano i juletid kommer du att se den fantastiskt dekorerade granen i mitten av den täckta passagen. Som vanligt tänds alla juldekorationer officiellt den 7 december, på dagen för Milanos skyddshelgon: Santo Ambrogio.

Gör ett stopp vid Teatro alla Scala

När du lämnar Galleria Vittorio Emanuele kommer du till Piazza della Scala. Du känner igen den på marmorstatyn av Leonardo da Vinci.

Några meter längre bort ligger operans tempel: Teatro della Scala. Den grundades av kejsarinnan av Österrike Maria Theresa för att ersätta den hertigliga teatern som hade förstörts av en brand.

Denna symboliska plats bär Giuseppe Piermarinis signatur , en arkitekt som var mycket aktiv i regionen. Han ritade även det eleganta Palazzo Belgioioso (Piazza Belgioioso 2), Villa Reale i Monza (hans mästerverk), Palazzo Ducale och andra byggnader. La Scala har alltid stått värd för världens mest berömda operamästare och dansare.

Den redan utmärktaakustiken förbättrades 2006 med nya mekaniserade innertak och frontväggar. Du kan ta tillfället i akt att se programmet och boka en föreställning. För mer information rekommenderar jag att du läser inlägget om biljetter och hur man besöker Teatro della Scala.

Boka ditt besök på Scalateatern

Ta dig till Castello Sforzesco

Milanos slott| ©Agnieszka Rysio
Milanos slott| ©Agnieszka Rysio

Attbesöka Milanos slott är nästan ett måste. Denna fästning är majestätisk och om vi idag kan uppskatta den i all sin prakt är det arkitekten och konsthistorikern Luca Beltramis förtjänst. Han återställde de ursprungliga elementen och eliminerade de tillägg som var en börda för konstruktionen.

Huvudingången ligger på Piazza Castello, bara några meter från Piazza Largo Cairoli. Det är bara tio minuters promenad från La Scala. När du kommer fram ser du en fontän och silhuetten av Filarete-tornet.

För att upptäcka dess historia rekommenderar jag att du bokar en guidad tur som inkluderar tillgång till Pietà Rondanini Museum och Museum of Ancient Art. Alternativt är du fri att besöka det från 7:00 till 19:30.

Vila i Parco Sempione

Efter besöket på slottet kan du vila en stund i Milanos främsta park. Den har varit stadskärnans gröna lunga sedan 1893 och är en perfekt plats att vila på.

Ni passerar akvariet och Arena civica Gianni Brera, en före detta stadion som var hemmaplan för F.C. Inter fram till 1947. Tidigare var detta område med skogar, gröna gräsmattor och små bäckar Milanos paradplats.

Boka en guidad tur i Milano

Ta en aperitif på Arco della Pace

På Living Likörer & Läckerheter,| ©Bernadette M
På Living Likörer & Läckerheter,| ©Bernadette M

Några meter från parken ligger en stor monumental port: Arco della Pace. Den började byggas i början av 1800-talet när staden stod under Napoleons makt. Arbetet slutfördes dock 1838 när Milano redan hade återgått till det österrikisk-ungerska kejsardömets inflytande.

Runt omkring finns dussintals barer där du kan njuta av en god aperitif - på vissa ställen är de som middagar! Du kan välja ett av dessa etablissemang:

  • Living Liqueurs & Delights, en bar med ett omfattande urval av vodka. Den har en elegant atmosfär och ett modernt kök som erbjuder välsmakande och originella snacks. Det är också ett rekommenderat val för brunch (Piazza Sempione 2).
  • Deseo, en referens i Milano. Här finns en rik happy hour med buffé och både klassiska och originella cocktails. Vi rekommenderar att du bokar i god tid (Corso Sempione 2).
  • Jazz Cafè, ett charmigt ställe. Här erbjuds ett brett utbud av aptitretare, bland annat sushirulle och pizza. Senare på kvällen spelar en DJ för att liva upp natten (Corso Sempione 8).
  • Parco Milano, en bar ett stenkast från Arco della Pace. Med lite tur kan du hitta en plats vid borden utanför och njuta av utsikten. Vänta på att en spårvagn ska passera för mer stämningsfulla foton (Piazza Sempione 5).
  • Tutto bene, ett paradis för ost- och charkuteriälskare. Under aperitifen kan du prova "Tagliere misto", en tavla med salame felino (en typisk salami från provinsen Parma), prosciutto crudo (rimmad skinka), pecorino di Sardegna (rimmad fårost) med honung och andra delikatesser (Via Luigi Cagnola 4).

Dag 2: modernitet och historia

Gae Aulenti-torget| ©Daniel
Gae Aulenti-torget| ©Daniel

Den andra dagens rutt börjar i det modernaste området i Milano: Garibaldi - Porta Nuova. Efter ett stort stadsförnyelseprojekt har området fått nytt liv tack vare byggnader och stadsmiljöer som ritats av arkitekter som César Pelli och Stefano Boeri. Arbetena har också gett nytt liv åt Isola, en historisk och populär stadsdel.

Upptäck Garibaldi - Porta Nuova - Isola

Som jag sa tidigare har stadsutvecklingsprojektet Porta Nuova revolutionerat dessa stadsdelar. I det här området låg tidigare en nedlagd järnvägsstation. Under många år var området övergivet.

Kvarteret Isola har fått sitt namn på grund av den isolering som den närliggande järnvägen orsakade. Arbetena har brutit ner de gamla barriärerna och samtidigt tillfört nya attraktioner till staden. Här är några av dem:

  • Piazza Gae Aulenti, symbolen för den milanesiska renässansen. Den ligger på en upphöjd plats och kan nås via en rulltrappa. Den toppas av tre oändliga fontäner och samtida skulpturer.
  • Corso Como, en gågata som förbinder Piazza XXV Aprile med järnvägsstationen Garibaldi. Det är Mecka för det lokala nattlivet. Om du är intresserad av ämnet rekommenderar jag att du läser inlägget om vad du ska göra i Milano på natten.
  • Unicredit Tower, skyskrapan som designades av argentinaren César Pelli. Det är en arkitektonisk pärla som utmärker sig genom sina slingrande linjer och det ikoniska tornet som reser sig i stadens skyline (Piazza Gae Aulenti 3).
  • Fonderia Napoleonica Eugenia, ett gammalt bronsgjuteri som tillverkade klockor och monument i över ett sekel. Här finns nu ett museum om metallgjutning (Via Genova Thaon di Revel 21).
  • Bosco Verticale, en skyskrapa täckt av grönska. Arkitekten Stefano Boeris arbete är inspirerat av politiken för återplantering av skog och renaturering av stadsområdenas kanter. År 2014 vann den International Highrise Award, en tävling som hålls vartannat år och som utser världens vackraste skyskrapa.

Boka din biljett till sightseeingbussen i Milano

Strosa genom Alberi-biblioteket

Ett annat landmärke i den stora omvandlingen av Milano är Biblioteca degli Alberi, en stadspark designad av den holländska arkitekten Petra Blaisse. Det speciella med detta grönområde är de 23 trädarterna som är placerade i ringar som bildar små skogar.

Runt parken finns också en labyrint av buskar, en damm, två områden för hundar och hundratals blommor och växter.

Om du letar efter saker att göra i Milano med barn är Biblioteca degli Alberi ett måste. Här finns ett särskilt område med en svampig yta som rymmer olika typer av gungor.

Några meter längre bort hittar du också en friidrottsbana, parallella banor och träningsmaskiner (Via Gaetano de Castillia 18/20).

Stå framför Stazione Centrale

Milanos centralstation| ©Paolobon140
Milanos centralstation| ©Paolobon140

Cirka tio minuters promenad från parken ligger stadens viktigaste järnvägsstation. Härifrån tar vi tunnelbanan för att komma till nästa etapp och under tiden passar vi på att beundra silhuetten av denna imponerande byggnad.

Det är svårt att säga vilken konstnärlig rörelse den tillhör, eftersom den innehåller element från assyrisk-babylonisk, neoklassisk och modernistisk stil. Vad som är säkert är att dess storlek är typisk för fascistisk arkitektur.

Gå in i San Maurizios kyrka

Från Stazione Centrale går du ner till tunnelbanan och tar linje 3 i riktning mot Abbiategrasso eller Assago Milanofiori Forum. Efter fem hållplatser kommer du till Cadorna.

När du kommer upp på ytan ser du skulpturen som föreställer en nål och färgade trådar och en station bakom monumentet. Härifrån avgår för övrigt tåg till norra delen av regionen. Utflykter till Comosjön börjar här.

Kyrkan San Maurizio al Monastero Maggiore ligger några meter längre bort. Den kallas "Sixtinska kapellet i Milano" på grund av de magnifika målningarna som täcker tak och väggar.

Tidigare bodde här nunnor i kloster och en skiljevägg som kallas "Coro delle Monache" skiljer det offentliga området från det som är reserverat för nunnorna. Det kan besökas från onsdag till söndag, från 10.00 till 17.30 (Corso Magenta 15).

Boka din utflykt till Comosjön från Milano

Beundra Santa Maria delle Grazie och dess mest värdefulla juvel: Nattvarden

När du har lämnat San Maurizio-kyrkan fortsätter du österut längs Via Magenta för att komma till ett annat tempel: Santa Maria delle Grazie.

Denna treskeppiga kyrka är ett exempel på den lombardiska stilen under den tidiga renässansen. Dess triangulära silhuett och rödaktiga tegel är dess kännetecken. Inuti finns 14 kapell som användes som begravningsplatser för de mest framstående familjerna.

Leonardo da VincisNattvarden är en av hans mest berömda målningar och finns i matsalen i det tidigare dominikanklostret som ligger i anslutning till kyrkan. Den beställdes av Ludovico il Moro och föreställer Jesus tillsammans med de tolv apostlarna.

För att besöka den måste du boka i förväg eller välja en guidad tur. En guidad tur i kyrkan och till målningen kostar vanligtvis ca 90 €.

Boka ditt besök på Den sista måltiden av Leonardo da Vinci

Upptäck Leonardos trädgård

Leonardos trädgård| ©bradman334
Leonardos trädgård| ©bradman334

Mitt emot kyrkan Santa Maria delle Grazie, på Corso Magenta 65, finns en plats som få milaneser känner till: Leonardo da Vincis vingård.

Det toskanska geniet bodde i den lombardiska huvudstaden i 18 år och under denna tid tog han hand om olika saker, från omorganisationen av kanalerna till målningarna i slottet.

För att hylla Leonardo gav hertig Ludovico il Moro honom en vingård belägen i trädgården till Casa Atellani, ett rinascimentalt residens av sällsynt skönhet.

För att besöka dessa rum har du två alternativ: en biljett med audioguide (10 euro per person) eller en guidad tur i små grupper (20 euro per person). Om du är intresserad av den florentinske universalgeniet rekommenderar jag ett besök på Leonardo da Vinci-museet i Milano (Via San Vittore 21).

Gå till basilikan Sant'Ambrogio

När du kommit ut tar du Via Bernardino Zenale och svänger sedan in på Via San Vittore. På några minuter kommer du fram till en kyrka som ofta förbises: Sant'Ambrogio.

Den är tillägnad stadens skyddshelgon som föddes i Gallien på 400-talet och fann lyckan i Milano. Tack vare honom grundades det lokala stiftet och fyra basilikor byggdes.

Det är en mycket gammal plats för tillbedjan eftersom den är byggd på grunden till en gammal tidig kristen kyrka. Efter helgonets död byggdes kyrkan om flera gånger tills den fick sin nuvarande utformning.

Inuti kan du se sarkofagen av Stilicho, en romersk general med barbariskt ursprung som styrde det västromerska riket fram till sin död.

Den kan besökas fritt från måndag till lördag, från 10:00 till 12:00 och från 14:30 till 18:00. På söndagar är öppettiderna reducerade: från 15:00 till 17:00.

Avsluta dagen i Navigli

Ingen resa till Milano skulle vara komplett utan ett stopp längs kanalerna. Förr i tiden var detta ett litet Venedig mitt på slätten, men idag är det bara Porta Ticinese Dock (den gamla hamnen i Milano) som finns kvar. Den var i drift fram till 1960-talet), Naviglio Grande (en kanal som börjar i floden Ticino och slutar i hamnen), Naviglio Pavese (den når staden Pavia) och Naviglio della Martesana (den förbinder Milano med floden Adda).

Med undantag för den sista är de andra kanalerna koncentrerade till en stadsdel: Navigli. Ta dig tid att promenera längs kanalernas stränder och beundra några av de mest autentiska hörnen av det gamla Milano: Vicolo dei Lavandai (ett pittoreskt hörn av staden från förr), Cortile degli artisti (ett typiskt lombardiskt hus med räcke med utsikt över Naviglio Grande) eller Conchetta, en barriär som gjorde det möjligt för båtar att överbrygga höjdskillnaden mellan två kanaler.

Det finns dussintals barer och restauranger i detta område. Om du vill prova något typiskt kan du boka bord på Brellín, en taverna som serverar traditionella milanesiska rätter.

Jag rekommenderar att du provar ossobuco (en portion kalvskinnben med märg som tillagas i en sås baserad på citronskal och vitt vin) och cotoletta alla mil anese (en kalvkotlett med ben som paneras och tillagas i klarat smör). Beläget på Vicolo dei Lavandai, Alzaia Naviglio Grande 14.

Vad ska man göra i Milano vid dåligt väder?

Poldi Pezzoli Museum| ©Paolobon140
Poldi Pezzoli Museum| ©Paolobon140

Vintern i Milano är vanligtvis kall och regnig. Regn är dock inte ett problem. Vid dåligt väder kan du ägna en dag åt museerna. Förutom de som redan nämnts i artikeln kan du välja ett av följande alternativ:

  • Fondazione Prada, konstens citadell i södra Milano. Här finns tre permanenta utställningar - Atlas, Haunted House och Processo grottesco - och tillfälliga utställningar. Öppet varje dag utom tisdag. Lätt att nå med tunnelbanelinje 3 (Largo Isarco 2).
  • Museo del Design Italiano, ett utrymme som är tillägnat de viktigaste delarna av italiensk design. Det ligger inne i Triennale, ett museum nära Parco Sempione och slottet (Viale Emilio Alemagna 6).
  • Fabbrica del Vapore, ett industriarkeologiskt komplex nära den monumentala kyrkogården. Det som en gång var en fabrik är nu en av de viktigaste utställningslokalerna i Milano. Vanligtvis öppet från 8:00 till 19:30 (Via Procaccini 4).
  • Museo Poldi Pezzoli, Gian Giacomo Poldi Pezzolis konstsamling. Verken finns i ett aristokratiskt milanesiskt residens från slutet av 1800-talet. Bland de mest framstående verken finns "Pra della Valle in Padova" (Canaletto) och "Ritratto di giovane dama" (Piero del Pollaiolo). Kulturinstitutionen ligger nära den berömda Via Montenapoleone (Via Alessandro Manzoni 12).
  • Museo Mondo Milan, utrymmet tillägnat Rossoneri-laget. I troférummet kan du se Champions League, Serie A och andra troféer som vunnits under mer än 100 års historia. Museet ligger i det äventyrliga Casa Milan, klubbens nya högkvarter bara ett stenkast från San Siro-stadion (Via Aldo Rossi, 8).

Är det värt att se sig omkring i Milano på en tvådagarsresa?

Enligtmin mening är det inte värt det. En helg är perfekt för att upptäcka det viktigaste i Milano utan att behöva öka tempot i sightseeingen alltför mycket. Det finns ett undantag: om du besöker Lombardiets huvudstad på sommaren är en utflykt mer än tillrådlig. I juni, juli och augusti stiger temperaturerna i staden.

Lyckligtvis finns det många alternativ för att hitta svalare luft. En av de mest kända destinationerna är Comosjön. Från Milano är det en kort resa med tåg eller bil. Vid sjöns stränder finns dussintals vackra byar och båtturer där man kan njuta av landskapet på ett bekvämt sätt.