Quito på 3 dagar: en guidebok för att få ut mesta möjliga av ditt besök

Quito, Ecuadors huvudstad, är känd som staden med den bäst bevarade historiska stadskärnan i Sydamerika. Det finns många attraktioner att se under din 3-dagars vistelse i Quito, som kombinerar historia, kultur, traditioner och naturlig skönhet.

Lorena Morales

Lorena Morales

8 minsta läsning

Quito på 3 dagar: en guidebok för att få ut mesta möjliga av ditt besök

OTAVALO.- CASCADA DE PEGUCHE |©Marcelo Quinteros Mena

Ecuadors huvudstad är världens näst högst belägna stad, belägen på en av Andernas sluttningar och mycket nära ekvatorn, vilket gör den till ett unikt turistmål. Här är en 3-dagars resplan med stadens höjdpunkter, så att du kan planera ditt nästa besök.

Det finns många saker att se och göra i Quito under 3 dagar, som att ta en rundtur i dess historiska centrum, se staden från dess panoramautsiktspunkter och klättra till 4 000 meter över havet i linbanan. Du kan också sätta din fot på varje halvklot eller besöka marknaderna, torgen och museerna där livet och kulturen i denna pulserande stad tar plats. Jag berättar för dig dag för dag nedan.

Dag 1: Historiska centrum och Mitad del Mundo-monumentet

Basilikan del Voto Nacional - Quito, Ecuador.|©Wild Lapse
Basilikan del Voto Nacional - Quito, Ecuador.|©Wild Lapse

På din första dag i Quito kan du gå runt i det historiska centrumet och se stadens viktigaste byggnader. Du kan börja vid Voto Nacional-kyrkan och sedan gå ca 8 gator till Plaza Grande, stadens centrala torg. Därifrån kan du gå till Iglesia Compañía de Jesús, som ligger cirka två kvarter från torget.

På eftermiddagen är ett bra alternativ att ta en buss för att besöka Monumento de la Mitad del Mundo, en av de mest populära platserna i landet, eller ta en guidad rundtur i Quito, eftersom det ingår i de flesta rundturer. Med buss tar du dig dit på ungefär en timme. På vägen tillbaka, om det inte är för sent, kan du promenera längs den traditionella gatan La Ronda och prova de utsökta lokala rätterna.

Voto Nacional-kyrkan

Iglesia del V oto Nacional anses vara den största nygotiska kyrkan i Sydamerika. Dess konstruktion inspirerades av kyrkan Notre Dame. Galapagosdjuren som vaktar ingången är slående, istället för de gargoyler som man ser i kyrkor i den stilen.

Förutom att förundras över arkitekturen kan man klättra upp i de över 100 meter höga tornen, som är några av stadens bästa utsiktspunkter. På speciella dagar kan man även gå upp på natten, vilket du kan se på kyrkans webbplats.

 • Plats: Venezuela 11-263 (och Carchi), Quito 170130.
 • Öppettider: Måndag till fredag kl. 9-17 och helger kl. 9-18.
 • Inträde: ca 4 EUR.

Boka en guidad tur i Qu ito

Plaza Grande

Cirka 8 kvarter från kyrkan ligger stadens centrala torg: Plaza Grande. I mitten av torget kan du se Monumento a la Independencia, som byggdes för att hylla hjältarna från Ecuadors självständighet 1809. Ett annat alternativ, om du inte vill gå, är att göra turen med cykel, oavsett om de är offentliga eller en del av en guidad tur.

Runt torget finns flera historiska byggnader som du kan besöka, om de är av intresse för dig:

 • Metropolitankatedralen, som är den äldsta kyrkan i Sydamerika, byggd på 1500-talet.
 • Carondelet-palatset, presidentens residens, där guidade turer finns tillgängliga efter bokning. Tarqui-grenadjärerna vaktar entrén i traditionella dräkter.
 • Ärkebiskopens palats från 1500-talet är en av de äldsta byggnaderna. Här finns också kaféer och restauranger där man kan äta lunch eller brunch.
 • Plats: Av. Venezuela mellan Chile och Espejo. Quitos historiska centrum.

Boka en cykeltur

Kyrkan Compañía de Jesús

Från Plaza Grande kan du gå ca 200 meter till Iglesia Compañía de Jesús, en av Quitos mest anmärkningsvärda kyrkor, eftersom dess interiör är täckt av fint 23-karats bladguld. Väggarna är fint snidade av konstnärer från Quito-skolan.

 • Plats: García Moreno N10-43, Quito.
 • Öppettider: måndag till torsdag kl. 9.30-18.30, fredagar kl. 9.30-17.30, lördagar och helgdagar kl. 9.30-16.00 och söndagar kl. 12.30-16.00.
 • Inträdesavgift: ca 5 EUR per person. Det kostar ca 3 EUR extra att gå upp till kupolerna.

Världens mitt-monument och komplex

En av de mest populära attraktionerna nära Quito är Mitad del Mundo-monumentet som tydligen ligger på ekvatorn, där du har möjlighet att sätta din fot på varje halvklot. Det ligger 28 km från Quitos centrum och kan nås på ungefär en timme med buss.

Bussen Mitad del Mundo, som kör längs Avenida Mariscal Sucre, tar dig till anläggningen. Ett annat alternativ är att hyra en rundtur i Quito, som säkert kommer att lägga till andra intressanta aktiviteter till turen.

På Mitad del Mundo Complex kan du utföra olika experiment relaterade till Latitude 0, och besöka andra attraktioner som Cacao Museum och Craft Beer Museum. Du kan också passa på att besöka solmuseet Intiñán, där den sanna ekvatorlinjen sägs passera.

 • Plats: Av. Manuel Córdova Galarza SN, Quito.
 • Öppettider: måndag till fredag kl. 9.00-17.00 och lördagar, söndagar och helgdagar kl. 9.00-18.00.
 • Inträde: 5 EUR för vuxna och 2,5 EUR för barn.

La Ronda

På väg tillbaka från Mitad del Mundo och för att få en smak av Quitos nattliv kan du bege dig till gatan La Ronda, en bohemisk gränd med hantverksbutiker, kulturcenter, litterära kaféer, restauranger och ett kapell med en märklig legend, Capilla del Robo (Rånarens kapell).

Gatan, som egentligen heter Juan de Dios Morales, sträcker sig från den gamla Cumandá-terminalen till Boulevard 24 de Mayo. Den ligger ca 500 meter från Plaza Grande.

 • Plats: QFGP+87W, Venezuela, Quito 170130, Ecuador.
 • Öppettider: Barer, restauranger och nattklubbar är öppna dagligen från kl. 15.00 till midnatt. Butiker är öppna från kl. 10.00 till kl. 18.00.

Boka en rundtur i legenderna

Valfritt: San Francisco-kyrkan, museer och Itchimbía-parken

Om du har tid över i Quitos historiska centrum, eller om du inte är intresserad av att se Mitad del Mundo-monumentet, finns det andra intressanta platser att besöka:

 • San Francisco-kyrkan, som anses vara den största religiösa anläggningen i Sydamerika, med ca 3 500 verk från Quitos konstskola, som blomstrade mellan 1500- och 1700-talet.
 • Itchimbía Park: det är ett grönområde på ca 54 hektar där det också finns en utsiktsplats och kulturcentret som kallas Kristallpalatset. Den ligger ca 3 km från Plaza Grande.
 • Museo Casa Guayasamín: det är det hus där den kände ecuadorianske konstnären Oswaldo Guayasamín bodde och där man idag kan se hans verk och hans privata samling av förcolumbiansk och kolonial konst. Det ligger 7 km från Plaza Grande och är ett av Quitos bästa museer.

Köp biljetter till Capilla del Hombre och Casa Museo Guayasamín

Dag 2: El Panecillo, TeleferiQo, La Mariscal-marknaden och Foch-torget

TeleferiQo|©Elias Rovielo
TeleferiQo|©Elias Rovielo

På din andra dag i Quito, när du är mer acklimatiserad till höjden, kan du klättra lite högre för att njuta av otroliga vyer över staden och de omgivande bergen och vulkanerna. På förmiddagen kan du gå till El Panecillo Hill, där statyn av jungfrun med samma namn finns, och på eftermiddagen kan du ta Teleférico de Quito, i norra delen av staden.

El Panecillo Hill ligger 2 km från Plaza Grande. Om du promenerar tar du dig dit på ca 30 minuter, eller på ca 40 minuter om du åker buss. Från El Panecillo till linbanans bas tar det ungefär en timme med buss, eller 20 minuter med taxi eller bil. Sedan kan du antingen gå till Mercado Artesanal La Mariscal eller till Vulqano Park, som ligger vid linbanans bas. Marknaden ligger ungefär en timme bort med buss.

Kullen El Panecillo och Jungfrun av Panecillo

El Panecillo är en kulle i stadens centrum där man har panoramautsikt över staden och de omgivande bergskedjorna. På toppen finns statyn Virgen del Panecillo, en 30 meter hög aluminiumstaty, och ett litet museum.

Även om du kan klättra upp till toppen av kullen rekommenderas det inte, eftersom stigen inte är särskilt säker. Du kan ta en taxi till toppen eller en turistbuss, eller följa med på en guidad rundtur i Quito, eftersom de flesta inkluderar denna kulle i sin resplan, liksom andra höjdpunkter i staden.

 • Plats: Fulgencio Araujo, y, Quito 170527.
 • Öppettider: Öppet hela dagen. Museet är öppet måndag till fredag kl. 9-18 och stänger en timme tidigare på helgerna.
 • Inträde: gratis. Inträde till museet kostar ca 2 EUR per person.

Följmed på en guidad tur i Quito

Quitos linbana

Efter klättringen i El Panecillo kan du åka till basen av Quitos lin bana och klättra upp till toppen av Cruz Loma, som ligger ca 4 000 meter över havet. Turen tar ca 20 minuter. På toppen av kullen är det mycket populärt att gunga på en g unga där du upplever en känsla som är nära att flyga.

Andra aktiviteter du kan ägna dig åt, förutom att ta bilder, är att vandra, cykla eller klättra, om du känner för det. Kom ihåg att ta det lugnt, eftersom höjden gör all fysisk aktivitet mer ansträngande. Det är tillrådligt att ta kokablad, godis eller piller om du tror att höjden kan påverka dig, även om inte alla människor påverkas på samma sätt.

Lorenas restips

Från Cruz Loma-kullen kan du ta en 10 km lång stig till Pichincha-vulkanen.

Hantverksmarknaden La Mariscal

Mercado La Mariscal är en av de viktigaste hantverksmarknaderna i landet, där du kan hitta målningar, broderade tyger och kläder, gobelänger, smycken gjorda av frön, musikinstrument som quenas och ocarinas, panamanska hattar (som faktiskt kommer från Ecuador) och många andra saker som kan intressera dig.

För att komma dit måste du ta en buss från linbanans bas som släpper av dig vid marknaden på ca 50 minuter, eller på ca 15 minuter med taxi.

 • Plats: Jorge Washington 611, Quito 170143.
 • Öppettider: måndag till lördag kl. 08.00-18.00 och söndag kl. 09.00-17.00

Lorenas restips

Ett annat alternativ, särskilt om du reser med barn, är att besöka Vulqano Park, en nöjespark som ligger vid foten av linbanan, där både barn och vuxna kan ha roligt.

Foch-torget

Cirka 600 meter från Mercado Artesanal La Mariscal hittar du Plaza Foch, ett av stadens livligaste torg. Det är ett utmärkt ställe att äta typiska ecuadorianska rätter och få ett smakprov på stadens nattliv.

Plaza Foch är ett område med barer, diskotek, salsabarer och karaokebarer, som ofta ingår i nattliga matrundturer i Quito. Om ditt besök sammanfaller med en helg kan du inte missa detta torg och de omgivande gatorna.

Det ligger ca 3 km från Plaza Grande, dit man kan ta sig på en halvtimme med buss eller 10 minuter med taxi.

 • Plats: Mariscal Foch och Reina Victoria, Quito.

Boka en rundtur på natten

Dag 3: Besök Otavalos marknad

Otavalos marknad|©Thomas GONZALEZ
Otavalos marknad|©Thomas GONZALEZ

På din tredje dag i staden kan du ta en dagsutflykt från Quito för att utforska det omgivande området. Ett av de mest populära alternativen är staden Otavalo, känd för sin marknad med samma namn, dit jag rekommenderar att du åker först. Sedan kan du åka till Peguche-vattenfallen, som ligger cirka 3 km från staden.

För att komma till Otavalo kan du ta en buss från Terminal Terrestre de Carcelén i Quito. Staden ligger ca 90 km från Quito och kan nås med buss på ca 2 timmar. Ett annat sätt att lära känna staden är att hyra en rundtur som tar dig till andra intressanta platser i staden. De inkluderar vanligtvis ett besök i Cotacachis ekologiska reservat där Cuicocha-lagunen ligger.

Otavalos marknad

Otavalos marknad, även känd som "Plaza de los Ponchos", ligger två kvarter från Otavalos terminal, på Plaza Centenario. Den anses vara den största inhemska marknaden i Ecuador och är främst känd för sina vävnader. Men du hittar också panamanska hattar, broderade plagg och en mängd olika hantverk som tillverkas av Kichwafolket.

 • Plats: Quiroga Sucre, Otavalo 100401, Ecuador.
 • Öppettider: Måndag till söndag kl. 8-18.

Boka en utflykt till Otavalo, Cotacachi och Cuicocha

Vattenfallet Peguche

Från marknaden och för att få ut det mesta av dagen rekommenderar jag att du tar en taxi till Peguche-vattenfallet, vilket tar dig cirka 10 minuter, eftersom det skulle ta längre tid med buss. För att komma till vattenfallen måste man ta sig över en ca 800 meter lång gångbro. Innan du börjar vandringen kan du besöka en hantverksmarknad vid ingången.

Dessa vattenfall har en djupare betydelse för invånarna i Otavalo, eftersom de används för att utföra heliga bad i samband med solstånds- och dagjämningsfestivalerna i den andinska kosmovisionen, som Inti Raymi och Pawkar Raymi, som firar solen och skördarna.

 • Plats: 6QQ6+9H7, Otavalo, Ecuador.
 • Öppettider: måndag till söndag från kl. 8.00 till 18.00.
 • Inträde: ca 2 EUR per person.

Sammanfattning av resplanen: 3 dagar i Quito

 • Dag 1
 • Voto Nacional-kyrkan
 • Stora torget
 • Kyrkan Compañía de Jesús
 • Monument över världens mittpunkt
 • La Ronda
 • Dag 2
 • El Panecillo-kullen
 • Quito linbana
 • Hantverksmarknaden La Mariscal eller Volqano Park
 • Foch-torget
 • Dag 3
 • Otavalos marknad
 • Peguche-vattenfallet

Det här är mitt förslag på en resplan för att se höjdpunkterna i Quito på 3 dagar, en stad med många intressanta platser att utforska. Om du stannar längre finns det gott om museer, kyrkor och parker att utforska, och du kan också göra flera dagsutflykter från Quito, till exempel till Santa Ana-baden eller Amazonas, som du inte får missa.