10 bästa matturer i Porto

Francesinhas, tripas à Moda do Porto och torskfrikadeller är några av Portos traditionella rätter. Så här gör du för att ta en guidad tur och smaka på stadens gastronomi.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minsta läsning

10 bästa matturer i Porto

Porto | ©Brooke Lark

Gastronomiska rundt urer anses vara en av de bästa sakerna att göra i Porto, tack vare det stora utbudet av traditionell mat som finns i staden.

Du kommer att äta som om du vore en lokalbo och du kommer att bli överraskad av smakerna, färgerna och texturerna i varje tillagning. Om du är vegetarian, vegan eller har celiaki kommer du också att hitta restauranger och bagerier där recepten anpassas efter dina behov.

1. Följ med på en guidad tur genom gamla stan i Porto för att upptäcka dess gastronomi

Gräddtårta med kanelströssel| ©Ismiko
Gräddtårta med kanelströssel| ©Ismiko

Om du vill få ut det mesta av ditt besök i Porto på 3 dagar ska du följa med på en guidad tur i gamla stan, som kombinerar historia och utsökt mat. Du kommer att upptäcka ett varierat gastronomiskt utbud.

Du träffar din guide på en överenskommen plats och går till den första destinationen, som kan variera beroende på vilken tur du ansluter dig till. Medan ni promenerar berättar han intressanta fakta om gamla stan, restaurangernas, bageriernas och korvbutikernas historia.

Ni får smaka på den berömda gräddtårtan med kanelströssel, tillsammans med ett gott kaffe. Du kommer också att äta den kryddiga fläsksmörgåsen (Bifana), torskfiskpaj, oliver, rökt kött, ostar och andra korvar. Dessutom kommer du att smaka på några desserter och dricka ett glas vin och en hantverksöl.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 64€ per person.
  • Varaktighet: 4 timmar (ca.)
  • Transportmedel: vandringstur.
  • Fördelar med detta alternativ: du kommer att kunna smaka på utsökt lokal mat och lära dig om den detaljerade historien bakom varje tillagning.
  • Nackdelar med detta alternativ: turen är inte lämplig för gravida kvinnor.

Boka en guidad tur i Porto

2. Rundtur på Portos marknader i jakt på smakprover

Marknaden i Bolhão| ©Rosana Calvo
Marknaden i Bolhão| ©Rosana Calvo

Portos marknader är platser med en särskild charm, tack vare deras arkitektoniska stil och lokalbefolkningens äkthet. Här kan man också smaka på den unika smaken av stadens traditionella mat och produkter.

Bolhão-marknaden är ett måste på alla gastronomiska rundturer, eftersom det är en plats med mer än 100 års historia. Du kommer att se färgglada skyltfönster, känna doften av färska livsmedel och vara i direkt kontakt med dem. Du kommer också att få smaka korvar, konserver, typiska tillagningar som torskkakor, francesinha, bland annat.

Du kommer också att besöka São Sebastiãos marknad, vars specialitet är fisk. Du kommer att hitta en mängd olika fisk- och skaldjursstånd. Efteråt tar guiden dig till Bom Sucesso-marknaden, där du hittar provsmakningar av gourmetmat och traditionella recept.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 70€ per person.
  • Varaktighet: 4 timmar (ca.)
  • Transportmedel: vandringstur.
  • Fördelar med detta alternativ: du kommer att lära känna den sanna essensen av Portos gastronomi på en rundtur på stadens traditionella marknader.
  • Nackdelar med detta alternativ: aktiviteten är inte lämplig för rullstolsanvändare.

3. Gastronomisk rundtur i Portos barer och tavernor

Tasca från Badalhoca| ©Cristian Costa
Tasca från Badalhoca| ©Cristian Costa

Portos barer och tascas har också mycket att erbjuda när det gäller gastronomi. Följ med på en guidad turi staden och upptäck de viktigaste traditionella menyerna.

När du har träffat guiden och resten av gruppen i stadens centrum kommer du omedelbart att gå till de destinationer som fastställts för turen. Bland dem kommer du att kunna besöka: Tasca da Badalhoca, Adega Rio Douro, Tapas Bar 24, Venham Mais 5, bar Aduela och andra.

Du får smaka på det typiska köttet med stekt ägg som kallas prego, hamburgare, varmkorv, bifanas, grön buljong och potatis med strimlat fläsk i blodsås. Dessutom skinkmackor, ryggbiff, rostbiff, korvar, bland annat. Allt ackompanjerat av ett glas portvin eller en hantverksöl.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 85 € per person.
  • Varaktighet: 3 till 4 timmar.
  • Transportmedel: vandringstur.
  • Fördelar med detta alternativ: du kommer att lära känna de viktigaste barerna och tavernorna i staden samtidigt som du upptäcker aperitifkulturen i Porto.
  • Nackdelar med detta alternativ: denna rundtur är vanligtvis inte tillgänglig för rullstolsanvändare.

4. Det är en del av en rundtur i Portos konditorier för att smaka på deras traditionella desserter

Padaria Ribeiro| ©Otilia Tiblijas
Padaria Ribeiro| ©Otilia Tiblijas

Om du är en dessertentusiast får du inte missa de många olika sorters kakor som finns i Porto. Allt du behöver göra är att ta en tur till stadens konditorier för att börja smaka på leite creme, rabanadas, aletria, den populära Belém-gräddtårtan, bland andra delikatesser.

Beroende på vilken tur du väljer tar guiden med dig till tre eller flera konditorier: Padaria Ribeiro, Confeitaria Aliança, Padeirinha Doce, bland andra, där du får uppleva en riktig smakupplevelse. Du kommer att få smaka på beredningar baserade på äggkräm och andra hemliga ingredienser. Alla är dekorerade med kanel, snösocker, karamell, strimlad kokosnöt och andra toppings.

Medan du går genom gatorna i stadens centrum och smakar på högst 10 desserter får du också lära dig om den historiska bakgrunden till varje tillagning och lite kuriosa om konditorierna.

Utan tvekan en aktivitet som du kan inkludera i saker att göra i Oporto med barn . De små kommer att ha roligt och lära sig mer om stadens gastronomiska kultur. Efteråt kan du fortsätta med andra aktiviteter som du kan dela med familjen, t.ex. köpa biljetter till World of Discoveries i Porto, som är ett välkänt museum och temapark.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 60€ per person.
  • Varaktighet: 3 timmar (ca.)
  • Transportmedel: vandringstur.
  • Fördelar med detta alternativ: denna rundtur fokuserar endast på stadens utbud av traditionella sötsaker.
  • Nackdelar med detta alternativ: drycker ingår inte.

5. Delta i en gastronomisk workshop i Porto och lär dig laga några traditionella rätter

Grön buljong| ©Cali030
Grön buljong| ©Cali030

En gastronomisk rundtur där du kan lära dig att laga några traditionella recept är en bra idé när du besöker Porto på 2 dagar. Du kommer att gå genom gatorna på jakt efter ingredienserna, laga och smaka varje måltid.

Under denna upplevelse kommer guiden att föreslå dig en serie traditionella måltider: tripas à moda do Porto, caldo verde, papas de sarrabulho, bacalao fritters, pudim, arroz doce, rabanadas, bland andra. Du kommer att kunna välja vad du vill ha och omedelbart gå och handla i snabbköpet och i en lokal trädgård för att plocka lite färska grönsaker.

Du kommer sedan att gå till guidens hem för att laga mat. Du kommer att förbereda några förrätter med rökta ostar och oliver. Du kommer också att göra en huvudrätt, sallad och en utsökt dessert. Efteråt njuter ni av er måltid med ett glas vin.

Därefter kan ni fortsätta med andra aktiviteter: shopping, åka med på en av Oports flodkryssningar, se en Fado-show i staden, bland annat.

Detaljer av intresse

  • Pris: från 47 € per person.
  • Varaktighet: 3 timmar och 30 minuter (ca.)
  • Transportmedel: vandringstur.
  • Fördelar med detta alternativ: turen inkluderar inte hämtning och lämning på hotellet, så du måste göra det på egen hand.
  • Nackdelar med detta alternativ: du kommer bara att lära dig hur man lagar traditionella recept.

Boka en Fado show

6. Gratis rundtur för att lära känna den vegetariska och veganska maten som Porto har att erbjuda

Mat på O Oriente no Porto| ©Alvaro Tallarico
Mat på O Oriente no Porto| ©Alvaro Tallarico

I Porto hittar du vegetariska och veganska restauranger som du kan besöka på en gratis rundtur. Detta är perfekt om du inte är köttätare eller bara vill prova något annorlunda under ditt besök i Porto på 4 dagar eller mer.

Du kommer att ansluta till en lokal guide, som tar dig till ett urval av vegetariska och veganska restauranger, vanligtvis inklusive Galeria de Paris, O Oriente no Porto, Da Terra, Duas de Letras, etc. Han kommer också att berätta om historien bakom några av monumenten, gatorna och torgen som ni passerar.

Du kommer att prova sallader, grönsaks- eller baljväxtsoppa, ris, tofu, seitan, grönsaker, cous-cous och mycket mer. Det finns också desserter som kokos-, banan- eller chokladpudding, pinjenöts- och mandelkakor, som du kan kombinera med kaffe eller te. Och om du vill prova japansk gastronomi i Porto är Lapa Maki, med vegetarisk och vegansk sushi, ett måste.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 25 € per person.
  • Varaktighet: 2 timmar och 30 minuter (ca.)
  • Transportmedel: vandringstur.
  • Fördelar med detta alternativ: du kommer att lära känna stadens vegetariska och veganska restauranger och deras viktigaste recept.
  • Nackdelar med detta alternativ: dricks ingår inte.

7. Besök stadsdelen Afurada och njut av en gastronomisk skaldjurstur

Kvarteret Afurada| ©Jonny H
Kvarteret Afurada| ©Jonny H

Ett guidat besök i Afurada-området för att smaka på regionens olika fiskar och skaldjur är ett bra alternativ att ta med bland de saker man kan göra i Porto på sommaren eller någon annan årstid. Du kommer att njuta av havets smaker och se ut över landskapet.

Turen börjar med upphämtning i centrala Porto eller direkt på hotellet. Därefter följer ni med en specialiserad gastronomisk guide till Afurada, som ligger bara några minuter från stadens centrum.

Vid ankomsten till kuststaden promenerar ni längs kullerstensgatorna och besöker restauranger som specialiserar sig på fisk och skaldjur. Du kommer att se sardiner och skaldjur, torsk och annan fisk tillagas på grillen vid foten av gatan, som du kommer att kunna smaka på. Du kan också äta de symboliska bolinhos eller torskfiskkakor.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 70€ per person.
  • Varaktighet: 4 timmar (ca.)
  • Transportmedel: buss och vandringstur.
  • Fördelar med detta alternativ: du kommer att smaka på skaldjursdelikatesser, se vackra landskap och lära dig mer om den färgglada byn Afurada.
  • Nackdelar med detta alternativ: Denna tur är inte lämplig för vegetarianer.

8. Följ med på en glutenfri gastronomisk rundtur i Oporto

Tasquinha Do Caco| ©Ipa Conde
Tasquinha Do Caco| ©Ipa Conde

Om du lider av celiaki bör du veta att det i Porto finns restauranger och kaféer som tillagar glutenfria rätter. Du kan njuta av söta och salta rätter och till och med dricka en öl utan rädsla.

Denna tur är vanligtvis tillgänglig året runt, så du kan integrera den i din resplan när du besöker Porto under vilken månad som helst. Du kommer att ha en lokal guide som ger dig intressanta historiska fakta om staden, samtidigt som han tar dig till de planerade destinationerna:

  • Med ett brett urval av glutenfria måltider erbjuder Com Cuore-kafeterian bland annat bifanas och tårtor.
  • Utsökta hemlagade hamburgareTasquinha Do Caco. Du kan också kombinera din måltid med en öl. Båda specialiteterna är glutenfria.
  • Fisk ochskaldjur, desserter och en privilegierad utsikt över floden Douro, i restaurangen Terra Nova med keltiskt tema, belägen i Ribeira.
  • Alla typer av tillagningar med svamp och bovetemjölEndovélico.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 30€ per person.
  • Varaktighet: 3 timmar (ca.)
  • Transportmedel: vandringstur.
  • Fördelar med detta alternativ: du kommer att njuta av gastronomin i Porto utan att oroa dig för att påverka din hälsa på grund av gluten som finns i vissa ingredienser.
  • Nackdelar med detta alternativ: husdjur är inte tillåtna om de inte är assistansdjur.

9. Njut av en gastronomisk påskresa under ditt besök i Porto

Porto bageri| ©Eunice Kim
Porto bageri| ©Eunice Kim

Om ditt besök i Porto sammanfaller med april månad är den gastronomiska påsk rundan ett bra alternativ för dig att lära känna de förberedelser som Porto-borna har ätit i åratal under detta världsomspännande firande, typiskt för kristendomen.

Aktiviteten äger vanligtvis rum på flera restauranger i staden, antingen i den historiska stadskärnan, i Ribeira eller i närliggande byar. När du ansluter till turen kan du därför välja det område som passar dig bäst.

I vilket fall som helst kommer du att träffa den lokala guiden på en förutbestämd plats. På så sätt kommer du att börja besöka de etablerade destinationerna: Adega do Conde, A Loja dos Pastéis de Chaves, Oporto Bakery, A Sandeira, Mercearia das Flores, bland andra.

Under turnén kommer du att smaka:

  • Bacalhau mantecatom, detta är en tillagning av torsk med lök, mjölk och smör.
  • Bacalhau dos solteiros, tillagad med vitlök, mjölkkräm, lök och parmesanost.
  • Delikatesser från havet, som räkor paulista eller luanda och fylld bläckfisk, som är recept med ett tydligt kolonialt inflytande.
  • Folar da Páscoa, en utsökt söt brödrulle.

Detaljer av intresse

  • Pris: från 25€ per person.
  • Varaktighet: 3 timmar (ca.)
  • Transportmedel: vandringstur.
  • Fördelar med detta alternativ: du kommer att introduceras till de kulinariska traditionerna under påsksäsongen under ditt besök i Porto i april.
  • Nackdelar med detta alternativ: ingen hämtning och lämning på hotellet.

10. Smaka på måltider i Porto med en budget

Francesinha| ©Jayphen
Francesinha| ©Jayphen

Den här turen visar dig vilka restauranger och konditorier i staden där du kan smaka på de måltider som alla ortsbor måste prova, men med en reducerad budget från 7 €. Du kommer att bli överraskad av det stora utbudet av specialiteter.

När du får kontakt med din guide för detta kulinariska äventyr vandrar ni tillsammans genom Portos huvudgator på jakt efter alla sorters smakupplevelser:

  • Olika typerav tillagningar med tripe,A cozinha do Manel.
  • Desserter och lokala rätter, på Taberna Santo Antonio.
  • Francesinhas,Café Santiago.
  • Bläckfisk och fisk, på restaurangen A tasquinha.
  • Charkuteritallrikar, på A Lareira.

Det finns också andra restauranger, konditorier och kaféer som du kan besöka under turen, beroende på vilket område av staden du befinner dig i.

Intressanta detaljer

  • Pris: från 65 € per person.
  • Varaktighet: 3 timmar (ca.)
  • Transportmedel: vandringstur.
  • Fördelar med detta alternativ: du kommer att lära känna de billigaste restaurangerna med en utmärkt traditionell meny.
  • Nackdelar med detta alternativ: provsmakning av vin, öl eller kaffe ingår i allmänhet inte.

Tips för en gastronomisk rundtur i Porto

Använd bekväma skor| ©Kushagra Kevat
Använd bekväma skor| ©Kushagra Kevat

Gastronomiska rundturer är mycket populära turistaktiviteter i staden Porto, som du kan göra vilken dag som helst i veckan på morgonen, eftermiddagen och till och med vid solnedgången. Allt beror på vilket företag du kontaktar. I vilket fall som helst måste du följa några tips för att få en lyckad rundtur.

  • Användbekväma skor, eftersom denna typ av rundtur vanligtvis görs till fots runt staden.
  • Säg inte nej till någon provsmakning och upptäck olika smaker, dofter och texturer. Du kommer att bli förvånad över den gastronomiska mångfalden i staden.
  • Ät små bitar, eftersom du kommer att prova nya smaker (kryddigt, salt, sött) och vissa kan vara för starka för din gom. Försök att vänja dig vid kryddningen av rätterna för att kunna njuta av varje smakprov.
  • Anteckna maträtterna**, så** kanske du vill återskapa ett sött eller salt recept när du kommer hem.

Vad kommer jag att få se på den här typen av gastronomiska rundturer i Porto?

Portos gator| ©Konstantine
Portos gator| ©Konstantine

De gastronomiska rundturerna i Porto erbjuder en rundtur till stadens olika restauranger, konditorier, bagerier och kaféer, så att du kan njuta av ett brett utbud av traditionella livsmedel, desserter och till och med viner.

Genom att göra den här typen av aktivitet har du möjlighet att upptäcka historien bakom varje tillagning. Du får också höra anekdoter om restaurangerna och staden i allmänhet. Allt detta under ledning av en specialiserad kulinarisk guide.