Mer om: Matvandringar i Porto
G astronomiska rundt urer anses vara en av de bästa sakerna att göra i Porto, på grund av det stora utbudet av traditionell mat som finns i staden. Du kommer att äta som om du vore en lokalbo och du kommer att bliöverraskad av de smaker, färger och texturer som finns i varje tillagning. Om du är vegetarian, vegan eller celiaki hittar du också restauranger och bagerier där recepten ändras för att passa dina behov.
1. Följ med på en guidad tur genom gamla stan i Porto för att upptäcka dess gastronomi
Om du vill få ut så mycket som möjligt av ditt besök i Porto på 3 dagar kan du följa med på en guidad tur i gamla stan, som kombinerar historia och utsökt mat.
Du kommer att upptäcka ett varierat gastronomiskt utbud. Du möter din guide på en överenskommen plats och går till den första destinationen, som kan variera beroende på vilken tur du ansluter dig till.
Medan ni går berättar guiden intressanta fakta om gamla stan, om restaurangernas, bageriernas och korvkioskernas historia. Ni får smaka på den berömdagräddtårtan med kanelströssel, tillsammans med ett gott kaffe. Ni kommer också att äta den kryddiga fläsksmörgåsen (Bifana), torskpaj, oliver, rökt kött, ostar och andra kor var. Dessutom får du smaka på några desserter och dricka ett glas vin och en hantverksöl.
Intressanta detaljer
- Pris: från 64 € per person.
- Längd**:** 4 timmar (ca)
- Transportmedel: vandringstur.
- Fördelarmed detta alternativ: du kommer att få smaka på utsökt lokal mat och lära dig om den detaljerade historien bakom varje tillagning.
- Nackdelar med detta alternativ: turen är inte lämplig för gravida kvinnor.
2. Rundtur på marknaderna i Porto på jakt efter smakprov
Portos marknader är platser med en särskild charm, tack vare sin arkitektoniska stil och lokalbefolkningens äkthet.
Här kan du också smaka på den unika smaken av stadens traditionella mat och produkter. Bolhão-marknaden är ett måste på alla gastronomiska rundturer, eftersom det är en plats med mer än 100 års historia. Här kan man se färgglada skyltfönster, känna doften avfärsk mat och vara i direktkontakt med den.
Du får också smaka på korv, konserver, typiska beredningar som torskkakor, francesinha, bland annat. Du besöker ocksåSão Sebastião-marknaden, vars specialitet är fisk. Här finns en mängd olika fisk- och skaldjursstånd. Efteråt tar guiden dig till Bom Sucesso-marknaden, där du hittar gourmetmatprovningar och traditionella recept.
Intressanta detaljer
- Pris: från 70 € per person.
- Längd**:** 4 timmar (ca)
- Transportmedel: vandringstur.
- Fördelarmed detta alternativ: du får lära känna den verkliga kärnan i Portos gastronomi under en rundtur på stadens traditionella marknader.
- Nackdelar med detta alternativ: aktiviteten är inte lämplig för rullstolsanvändare.
3. Gastronomisk rundtur i Portos barer och tavernor
Portos barer och tascas har också mycket att erbjuda när det gäller gastronomi.
Följ med på en guidadrundtur i staden och upptäck de viktigaste traditionella menyerna. När du träffar guiden och resten av gruppen i stadens centrum beger du dig omedelbart till de platser som bestämts för rundturen. Bland dem kommer du att kunna besöka:
T asca da Badalhoca, Adega Rio Douro, Tapas Bar 24, Venham Mais 5, bar Aduela m.fl. Ni kommer att få smaka på det typiska köttet med stekt ägg som kallasprego, hamburgare, varmkorv, bifanas, grön buljong och potatis med strimlad fläsk i blodsås. Dessutom skinksmörgåsar, entrecôte, rostbiff, korv, bland annat. Allt tillsammans med ett glas portvin eller en hantverksöl.
Intressanta detaljer
- Pris: från 85 euro per person.
- Längd**:** 3 till 4 timmar.
- Transportmedel: vandringstur.
- Fördelarmed detta alternativ: du lär känna de viktigaste barerna och tavernorna i staden samtidigt som du upptäcker aperitifkulturen i Porto.
- Nackdelar med detta alternativ: denna tur är vanligtvis inte tillgänglig för rullstolsanvändare.
4. Det är en del av en rundtur i Portos konditorier för att smaka på deras traditionella desserter
Om du är en dessertentusiast kan du inte missa de många olika tårtor som finns i Porto. Allt du behöver göra är att delta i en rundtur på stadens konditorier för att börja smaka på leite creme, rabanadas, aletria, den populära gräddtårtan Belém, bland andra delikatesser.
Beroende på vilken tur du ansluter dig till tar guiden dig till tre eller flera kond itorier: Padaria Ribeiro, Confeitaria Aliança, Padeirinha Doce, bland andra, där du kommer att uppleva en riktig smakupplevelse. Du kommer att smaka på beredningar baserade på äggkräm och andra hemliga ingredienser.
Alla dekorerade med kanel, snösocker, karamell, strimlad kokosnöt, bland andra toppings. Medan du går genom gatorna i stadens centrum och smakar högst 10 desserter, kommer du också att lära dig om dethistoriska sammanhanget för var och en av förberedelserna och några nyfikna fakta om konditorierna. Utan tvekan en aktivitet som du kan inkludera isaker att göra i Porto med barn. De små kommer att ha kul och lära sig mer om stadens gastronomiska kultur. Efteråt kan du fortsätta med andra aktiviteter att dela med familjen, till exempel att köpa biljetter till World of Discoveries i Porto, som är ett välkänt museum och temapark.
Intressanta detaljer
- Pris: från 60 € per person.
- Längd**:** 3 timmar (ca)
- Transportmedel: vandringstur.
- Fördelar med detta alternativ: denna tur fokuserar endast på stadens utbud av traditionella sötsaker.
- Nackdelar med detta alternativ: drycker ingår inte.
5. Delta i en gastronomisk workshop i Porto och lär dig att laga några traditionella rätter
En gastronomisk tur där du kan lära dig att förbereda några traditionella recept är en bra idé när du besöker Porto på 2 dagar.
Du kommer att gå genom gatorna på jakt efter ingredienserna, laga och smaka på varje måltid. Under denna upplevelsekommer guiden att föreslå dig en serie traditionella måltider: tripas à moda do Porto, caldo verde, papas de sarrabulho, bacalao fritters, pudim, arroz doce, rabanadas, bland andra.
Du kan välja vad du vill och omedelbart gå och handla i snabbköpet och i en lokal trädgård för att plocka lite färska grönsaker. Du går sedan till guidens hem för att laga mat. Ni förbereder några förrättermed rökta ostar och oliver. Ni lagar också en huvudrätt, sallad och en läcker efter rätt.
Efteråt njuter du av din måltid med ett glas vin. Därefter kan du fortsätta med andra aktiviteter: shopping, gå med på en av Oport-flodkryssningarna, delta i enFado-show i staden, bland andra.
Detaljer av intresse
- Pris: från 47 euro per person.
- Längd**:** 3 timmar och 30 minuter (ca)
- Transportmedel: rundvandring till fots.
- Fördelar med det här alternativet: turen inkluderar inte hämtning och lämning på hotellet, så du måste göra det på egen hand.
- Nackdelar med detta alternativ: du lär dig bara att laga traditionella recept.
6. Gratis tur för att lära känna den vegetariska och veganska maten som Porto har för dig
I Porto hittar du vegetariska och veganska restauranger som du kan besöka på en gratis rundt ur.
Detta är perfekt om du inte är köttätare eller bara vill prova något annorlunda under ditt besök i Porto i 4 dagar eller mer.Du kommer att få kontakt med en lokal guide som tar dig till ett urval av vegetariska och veganska restauranger, vanligtvis inklusive Galeria de Paris, O Oriente no Porto, Da Terra, Duas de Letras, etc.
Han berättar också om historien bakom några av monumenten, gatorna och torgen som ni passerar. Ni får provasallader, grönsaks- eller baljväxtsoppa, ris, tofu, seitan, grönsaker, cous-cous och mycket mer. Det finns också desserter som kokos-, banan- eller chokladpudding, pinjenöts- och mandelkakor, som du kan servera med kaffe eller te. Och om du vill prova japansk gastronomi i Porto är ett måste att besöka Lapa Maki, med vegetarisk och vegansk sushi.
Intressanta detaljer
- Pris: från 25 € per person.
- Längd**:** 2 timmar och 30 minuter (ca)
- Transportmedel: vandringstur.
- Fördelar med detta alternativ: du får lära känna stadens vegetariska och veganska restauranger och deras viktigaste recept.
- Nackdelar med detta alternativ: dricks ingår inte.
7. Besök stadsdelen Afurada och njut av en gastronomisk skaldjurstur
Ett guidat besök i Afurada-området för att smaka på regionens olika fisk- och skaldjurssorter är ett bra alternativ att lägga till bland sakerna att göra i Porto på sommaren eller någon annan säsong på året.
Du kommer att njuta av havets smaker och betrakta landskapet. Turen börjar medupphämtning i centrala Porto eller direkt på hotellet.
Därefter åker du med en specialiserad gastronomisk guide till Afurada, som ligger bara några minuter från stadens centrum. När du anländer till kuststaden promenerar du längs kullerstensgatorna och går till restaurangerna som specialiserar sig på fisk och skaldjur. Vidgatans fot tillagas sardiner och skaldjur, torsk och annan fisk på grillen, som du kan smaka på. Du kan också äta de symboliska bolinhos eller torskkakor.
Intressanta detaljer
- Pris: från 70 € per person.
- Längd: 4 timmar (ca)
- Transportmedel: buss och vandringstur.
- Fördelar med detta alternativ: du får smaka på fisk- och skaldjursdelikatesser, se vacker natur och lära dig mer om den färgglada byn Afurada.
- Nackdelar med detta alternativ: Denna tur är inte lämplig för vegetarianer.
8. Delta i en glutenfri gastronomisk rundtur i Oporto
Om du har celiaki bör du veta att det i Porto finns restauranger och kaféer där tillagningen är glutenfri.
Du kan njuta av söta och salta rätter och till och med dricka en öl utan rädsla. Den här turen är vanligtvis tillgänglig året runt, så du kan lägga in den i din resplan när du besöker Porto vilken månad som helst. Du får en lokal guide som ger dig intressanta historiska fakta om staden och tar dig till de planerade destinationerna:
- Com Cuore cafeteria har ettbrett utbud av glutenfria måltider och erbjuder bland annat bifanas och tårtor.
- Läckra hemlagade hamburgare på Tasquinha Do Caco. Du kan också komplettera din måltid med en öl. Båda specialiteterna är glutenfria.
- Fisk ochskaldjur, desserter och en privilegierad utsikt över Dourofloden, i restaurangen Terra Nova med keltiskt tema, som ligger i Ribeira.
- Alla typer av beredningar gjorda på svamp och bovetemjöl på Endovélico.
Intressanta detaljer
- Pris: från 30 € per person.
- Längd: 3 timmar (ca)
- Transportmedel: rundvandring till fots.
- Fördelar med detta alternativ: du kan njuta av gastronomin i Porto utan att behöva oroa dig för att din hälsa ska påverkas på grund av gluten i vissa ingredienser.
- Nackdelar med detta alternativ: husdjur är inte tillåtna, såvida de inte är assistansdjur.
9. Njut av en gastronomisk påskrunda under ditt besök i Porto
Om ditt besök i Porto sammanfaller med april månad är den gastronomiska påskrundan ett bra alternativ för dig att lära känna de förberedelser som Portoborna har ätit i åratal under detta världsomspännande firande, som är typiskt för kristendomen. Aktiviteten äger vanligtvis rum påflera restauranger i staden, antingen i den historiska stad skärnan, i Ribeira eller i närliggande byar.
När du ansluter till turen kan du därför välja det område som passar dig bäst. Oavsett vilket kommer du attträffa den lokala guiden på en förutbestämd plats.
På så sätt börjar du besöka de etablerade destinationerna: Adega do Conde, A Loja dos Pastéis de Chaves, Oporto Bakery, A Sandeira, Mercearia das Flores, bland andra. Under turnén kommer du att smaka:
- Bacalhau mantecatom, detta är en beredning av torsk med lök, mjölk och smör.
- Bacalhaudos solteiros, tillagad med vitlök, mjölkkräm, lök och parmesanost.
- Delikatesser från havet, som räkor paulista eller luanda och fylld bläckfisk, som är recept med ett markant kolonialt inflytande.
- Folar da Páscoa, detta är en utsökt söt brödrulle.
Detaljer av intresse
- Pris: från 25 € per person.
- Längd: 3 timmar (ca)
- Transportmedel: rundvandring till fots.
- Fördelar med detta alternativ: du kommer att introduceras till påskens kulinariska traditioner under ditt besök i Porto i april.
- Nackdelar med detta alternativ: ingen hämtning och lämning på hotellet.
10. Smaka på måltider i Porto med en budget
Den här turen visar dig vilka restauranger och konditorier i staden där du kan smaka på de måltider som är ett måste för alla ortsbor, men med en reducerad budget från 7 €.
Du kommer att bli överraskad av det enorma utbudet av specialiteter som erbjuds. När du får kontakt medguiden som tilldelats dig för detta kulinariska äventyr, vandrar ni tillsammans längs huvudgatorna i Porto på jakt efter alla typer av smakprov:
- Olika tillagningar medtripe, på A cozinha do Manel.
- Desserter och lokala rätter, på Taberna Santo Antonio.
- Francesinhas, på Café Santiago.
- Bläckfisk och fisk, på restaurang A tasquinha.
- Charkuteritallrikar, på A Lareira.
Det finns också andra restauranger, konditorier och kaféer som du kan besöka under turen, beroende på vilken del av staden du befinner dig i.
Intressanta detaljer
- Pris: från 65 € per person.
- Längd**:** 3 timmar (ca)
- Transportmedel: rundvandring till fots.
- Fördelar med detta alternativ: du kommer att lära känna de billigaste restaurangalternativen med en utmärkt traditionell meny.
- Nackdelar med detta alternativ: vin-, öl- eller kaffeprovningar ingår i allmänhet inte.
Tips för en gastronomisk rundtur i Porto
Gastronomiska rundturer är mycket populära turistaktiviteter i staden Porto, som du kan göra vilken dag som helst i veckan på morgonen, eftermiddagen och till och med vid solnedgången. Allt beror på vilket företag du ansluter dig till. Hur som helst måste du tillämpa några tips för att få en lyckad tur.
- Bär bekväma skor, eftersom den här typen av tur vanligtvis görs till fots runt staden.
- Säg inte nej till någon prov smakning och upptäck olika smaker, dofter och konsistenser. Du kommer att bli överraskad av det stora gastronomiska utbudet i staden.
- Ät små bitar, eftersom du kommer att prova nya smaker (kryddiga, salta, söta) och vissa kan vara för starka för din gom. Försök att vänja dig vid kryddningen av maträtterna för att kunna njuta av varje smakprov.
- Anteckna vad du får i dig, kanske vill du återskapa ett sött eller salt recept när du kommer hem.
Vad kommer jag att se i den här typen av gastronomiska turer i Porto?
De gastronomiska turerna i Porto erbjuder en rundtur i stadens olika restauranger, konditorier, bagerier och kaféer, så att du kan njuta av ett brett utbud av traditionella livsmedel, desserter och till och med viner. Genom att göra denna typ av aktivitet har du möjlighet attupptäcka historien bakom varje beredning. Du får också lära dig anekdoter om restaurangerna och staden i allmänhet.
Allt detta under ledning av en specialiserad kulinarisk guide.